Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, KoneserOporu napisał(a):

Już mam legowiska zrobione tak że nic nie zmienię i chyba nie chcę. Właśnie słyszałem o przypadkach zalewania betonem tych legowisk gdzie była słoma z wapnem. Łatwiej się mówi jak jest dużo ludzi do roboty i zawsze ktoś pójdzie i zrobi. Ja od wiosny do jesieni nie mam tyle czasu żeby latać z paszowozem ciąć i sypać co chwilę tą sieczkę w stanowiska. A już wcześniej pisałem, że trocinę z wapnem zamierzam na maty sypać, wtedy powinno być ok. 

Ktoś się podzieli opiniami o matach?  Arntjen cena w miarę ale listwa montażowa z tyłu jest, Promat fajnie wyglądają w teorii ale 1/3 droższe od Arntjena, ciekawe czy warte ceny i ile wytrzymają. A może jakieś inne?

Mam ten sam problem. Zrobiłem sobie kłopot bo agrafki mi się nie chciało montować. A miałem pomysł na stanowiska na piachu. I teraz taki mi się burdel w tym zrobił. Muszę chyba ten piach usuwać, robić agrafki i szukać jakiegoś rozwiązania. Maty mi się podobały. Jednorazowo jakiś tam koszt ale jakby zamontować te wodne, może to by jakoś funkcjonowało. Bo wieczne dosypywanie piachu, trocin czy czegokolwiek to też takie sobie rozwiązanie. 

Opublikowano
22 minuty temu, ChiquitaB napisał(a):

Chyba turbina mi klękła w ciagniku 🤔juz kończą sie elementy do zj... w ciagniku. W poniedziałek mechanik ma podjechać obejzec 

Co za silnik tam siedzi?

Opublikowano
11 godzin temu, KoneserOporu napisał(a):

Buduję wolnostanowiskową na rusztach. Generalnie więcej się buduje z matami niż np na słomę i wapno i jakoś to funkcjonuje. Tym bardziej że jakoś słabo widzę ścielenie słomą przy rusztach. 

To teraz pytanie gdzie będą stać jałówki w jakim systemie i na czym? Bo ja mam krowy na uwięziówce na rusztach ale jałówki są na wolnostanowiskowej na rusztach bez żadnych legowisk i materaców. Dlatego tam jałówka że tak powiem się hartuje i jak pójdzie na maty z tych ruszt to nie ma problemu, ale jak kiedyś szły z głębokiej na maty to porażka była 

Opublikowano

4.5l FTP silnik bodajże. Teraz zbliża mu sie 7.5tys mth., aktualnie 1200 rocznie robie nim. Plus taki ze czesci nie za drogie do niego. Najgorzej wk mnie pompa wtryskowa bo 4x robiona była. 

Opublikowano (edytowane)

To ty albo dostawcę paliwa zmień , albo mechanika bo cię z torbami puszczą.

Mam farmtraca z podobnym przebiegiem i jeszcze sprzęgło nawet w oryginale , a podobno farmtrac to badziew .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Paliwo biorę z trzech różnych miejsc, ostatnia awaria pompy byla spowodowana uwalonym zaworkiem zwrotno przelewowym. Ale zanim doszedłem do tego pompa juz zaczęła sie przycierac. Ogólnie wybór teścia to był ten ciagnik. I pierwsza awaria pomoy byla przy 900mth jak dobrze pamiętam czyli po 4-5 latach po zakupie 😁tu znajac życie sprzeglo niedługo do wymiany. 

Opublikowano

Właśnie jestem na etapie końcowym remontu silnika perkins a4.236

Zostało zamontować go w maszynie 

Mam nadzieję, ze trochę pochodzi, chociaż jakość czesci w dzisiejszych czasach to jest dramat 

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał(a):

Mam ten sam problem. Zrobiłem sobie kłopot bo agrafki mi się nie chciało montować. A miałem pomysł na stanowiska na piachu. I teraz taki mi się burdel w tym zrobił. Muszę chyba ten piach usuwać, robić agrafki i szukać jakiegoś rozwiązania. Maty mi się podobały. Jednorazowo jakiś tam koszt ale jakby zamontować te wodne, może to by jakoś funkcjonowało. Bo wieczne dosypywanie piachu, trocin czy czegokolwiek to też takie sobie rozwiązanie. 

Myślę że i wodne trzeba posypać, w końcu na wierzchu też guma, nie będą się ocierać?

2 godziny temu, pawlak2507 napisał(a):

To teraz pytanie gdzie będą stać jałówki w jakim systemie i na czym? Bo ja mam krowy na uwięziówce na rusztach ale jałówki są na wolnostanowiskowej na rusztach bez żadnych legowisk i materaców. Dlatego tam jałówka że tak powiem się hartuje i jak pójdzie na maty z tych ruszt to nie ma problemu, ale jak kiedyś szły z głębokiej na maty to porażka była 

Teraz większość jałówek jest na takiej ni to płytka, ni to głęboka ściółka, przykładowo jak wyrzucę jesienią na pole to do wiosny jeszcze parę razy trzeba, 2 czy 3 wyrzucić bo to przeróbki z kojców na świnie i tam dość płytko jest, w stodole mam 8x8 kojec i stół paszowy jest na tej samej wysokości co kojec, więc tam też trzeba dosyć często wywalić obornik.

Opublikowano

Kiedyś kupowałem tylko tame a teraz przy zużyciu 2 rolek rocznie i to większość na slome to mi z firmy co pasze biorę przywożą zawsze siatke. 

Jak u was ze zurzyciem wody w gosp? Aktualnie biorę wode z wodociągów bo stara glebinowka idzie sam piach i trzeba wywiercić nowa a firma troche ma czas oczekiwania. I sobie liczyłem ze 14m3 dziennie idzie

Opublikowano

To nawet jak szło ze studni to niby trzeba było mieć pozwolenie czy coś, bo do 5m3 wolno legalnie pobierać. Wszystko kwestia ,, dobrych troskliwych sąsiadów,,

• Like 1
Opublikowano

My chcieliśmy uruchomić studnie głębinową po 25 latach , wyciągać pompę rury , to urwały się w połowie , choć lustro wody jest już na 7.5m . Zamulone bardzo jest . część rur było tak skorodowanych że szok .  

Opublikowano (edytowane)

U mnie w gminie na legalu wiedzieli ze jest studnia, w mapkach nawet jest wprowadzona. Wode braliśmy i do domu i na obejście. Jak dałem do badania wode to kobitki z laboratorium powiedziały ze nieczęsto sie zdarza tak dobra Woda. Mam nadzieję ze do konca wakacji firma dojedzie na wiercenie. Bo niby firm duzo ale malo która wierci fi160. A wiercenie zwróci sie nawet nie w rok 

Ja zakładałem w zeszłym roku nowa pompe bo stara klękła, nowe rury i zasilanie szlo do studni tez. U nas pompa na 24m wisiała 

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 1
Opublikowano

To ty chyba tym krowom kąpiele błotne urządzasz. Coś za dużo tej wody. 

Bradas firma koło mnie. Zaczynali handlować w garazach jakimiś ogrodowymi badziewiami z Niemiec, kiedy wiadomo jakie były czasy. I taki był ruch na to że wystrzelili przeokrutnie. Skąd mają folie to nie wiem. Oni tylko nalepki swoje dają na ten towar. A marzę mają dużą więc pewnie coś taniego dostaniesz

Opublikowano

Dlatego pytam bo tez sie zdziwiłem ze tyle ale Teraz myślę ze liczenie mi nie wyszło bo przecież wode liczą co dwa miesiące 🤣 a ja policzyłem jak za miesiac 😁 czyli 7m3 na miesiąc idzie

Opublikowano
50 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

U mnie w gminie na legalu wiedzieli ze jest studnia, w mapkach nawet jest wprowadzona. Wode braliśmy i do domu i na obejście. Jak dałem do badania wode to kobitki z laboratorium powiedziały ze nieczęsto sie zdarza tak dobra Woda. Mam nadzieję ze do konca wakacji firma dojedzie na wiercenie. Bo niby firm duzo ale malo która wierci fi160. A wiercenie zwróci sie nawet nie w rok 

Ja zakładałem w zeszłym roku nowa pompe bo stara klękła, nowe rury i zasilanie szlo do studni tez. U nas pompa na 24m wisiała 

Takie wiercenie pewnie z 10k w górę ? Albo lepiej . 

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Kiedyś kupowałem tylko tame a teraz przy zużyciu 2 rolek rocznie i to większość na slome to mi z firmy co pasze biorę przywożą zawsze siatke. 

Jak u was ze zurzyciem wody w gosp? Aktualnie biorę wode z wodociągów bo stara glebinowka idzie sam piach i trzeba wywiercić nowa a firma troche ma czas oczekiwania. I sobie liczyłem ze 14m3 dziennie idzie

To bardzo dużo. U mnie na ok 100 szt bydła 5 osób w domu sporo oprysków wychodzi średnio z 2 msc 4m3

Opublikowano

U mnie za dwa miesiące wyszło 900metrow sześciennych 150 sztuk dom ogródek itp sporo trochę bo podrożała chyba trzeba wrócić do swojej studni. Jeszcze odnośnie mat jakie by one nie były 10 -15 lat i też je trzeba wymienić odkształcają się, pękają ale przede wszystkim robią się twarde i sztywne. 

Opublikowano

Jeśli dobrej jakości maty z pianką miałyby wytrzymać 15 lat i później trzeba wymienić, to raz wymienię za 15 lat a za 30 lat emerytura już więc ten raz wymienić to nie tak źle :ph34r: Nie raz na filmach widać jak ludzie sypią na przód legowiska trochę więcej trocin z wapnem i później przy zgarnianiu odchodów tylko zagarniają z przodu maty na tył i tyle roboty.