Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie ostatnio był wet i zbadał krowę w 40 dni cielności. Stwierdził cyste i dostała ovarelin. Po 2 tygodniach brak rui, poszła na badanie cielności z mleka. Wyszła ciąża 😃. Sam patrzyłem na monitor i nie było widać zarodka, po prostu ma gorsze USG. Może za słabo oczyścić jelito, nie ma do niego pretensji. 

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Marcin byka, to ja mam wybranego zanim się krowa polatuje. Zbadać przed inseminacja należy, bo potem zaczynasz zabieg, nie ma pęcherzyka, albo jest za twardy i słomka poszła się turlać 🤷...

Ja wybieram z tego co przyjedzie, nie moge inaczej. Ogólnie nie mam większych problemów z zacieleniami nie mam , ogólnie staram się tak robić gdy pęknie pęcherz żeby krew od zabiegu była za 36 godzin 

Opublikowano
20 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja najpierw wybieram byka , nie robi badania przed 

To muszę kupić u weta, bo mam teraz taką już 42 dni po kryciu ,niby objawów nie zewnętrznych nie ma , ale co 20-21 śluz jest , dziś i wczoraj już ma . Miałem jej podać na wywołanie rui, ale może być cielna jak tu czytam 🤔

Jakaś nazwa tego testu?

Kupuj kupuj 🤣😛

17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Marcin byka, to ja mam wybranego zanim się krowa polatuje. Zbadać przed inseminacja należy, bo potem zaczynasz zabieg, nie ma pęcherzyka, albo jest za twardy i słomka poszła się turlać 🤷...

Stać go 🙋‍♂️ pisał że bogaty 🤭 sle czy kumaty 🤔 deskę ma to prawie jak szklana kula 😁

6 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Akurat obore mam tak ustawiona że dobudowana strona by miała i tak caly dzien cień od dachu co jest teraz

Powoetrze też grzeje...

A i ciszej jak deszcz pada i skraplanie oparòw

Opublikowano
25 minut temu, leszek1000 napisał(a):

U mnie ostatnio był wet i zbadał krowę w 40 dni cielności. Stwierdził cyste i dostała ovarelin. Po 2 tygodniach brak rui, poszła na badanie cielności z mleka. Wyszła ciąża 😃. Sam patrzyłem na monitor i nie było widać zarodka, po prostu ma gorsze USG. Może za słabo oczyścić jelito, nie ma do niego pretensji. 

Leszek to tylko się cieszyć że cielna.

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Najpierw się bada, potem rozmraża nasienie. Jak Janek u mnie jeszcze jeździł to tak zawsze robił. Ile razy było, że "nie robię, bo nie ma pęcherzyka" i inkasował za dojazd

Chłopaki ten przypadek o tej cielności w 3 miesiącu i ruju był jakieś 15 lat. wet żaden nierobił u mnie inseminacji i wtedy taki pan bodek przyjeżał i brał od razu słomkę i robił. Teraz jeszcze robi ale teraz sprawdza manualnie i powiem wam że chłop robi 20 lat i po nim więcej krów cielnych niż po lekarzach, a par u juz wetów było przez ten czas. 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, leszek1000 napisał(a):

Schował się i tyle go można było zobaczyć, najgorzej jak są najedzone 

Ja abortowałem miesięcznika, zaraz była zacielona powtórnie 

Cielność powinno się badać na 6 tydzień od krycia i za miesiąc powtórka 

Ostatnio gospodarstwo powiatu sobie biedy narobiło, wydajność zrobili do 12l doba, teraz juz podwoili

Cielnść zerowa, to kupili byka, wszystko było by super bo byk się spisał z kryciem, ale nie był do końca zdrowy

Skutek taki że płody obumierają w 7 miesiącu 

Ale tam to i lepsze kwiatki są, mleko ze zbiornika ma po 17 stopni przy odbiorze

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Schował się i tyle go można było zobaczyć, najgorzej jak są najedzone 

Ja abortowałem miesięcznika, zaraz była zacielona powtórnie 

Ostatnio gospodarstwo powiatu sobie biedy narobiło, wydajność zrobili do 12l doba, teraz juz podwoili

Cielnść zerowa, to kupili byka, wszystko było by super bo byk się spisał z kryciem, ale nie był do końca zdrowy

Skutek taki że płody obumierają w 7 miesiącu 

Ale tam to i lepsze kwiatki są, mleko ze zbiornika ma po 17 stopni przy odbiorze

Głośno myślisz 🤔🤭

20 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To teraz ściągać weta do jednego USG 🤷

Stać Cie 😁

Opublikowano

Jak ktoś ma pod oceną to robią testy z mleka na cielnosc. 

Co do budowy, to niby tych konstrukcji używanych jest dużo ale jak się zacznie szukać, to wyjdzie że lepiej wziąć nową i pod wymiar. 

Robiłem teraz lekki lifting garażu 30x7. Wymiana pokrycia,przeróbka dachu na dwuspadowy, beton przemysłowy 155m2 i 120k nie ma. Kolejne 70k bramy przemysłowe. Tanio to już było...

Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Sławek, składaj papier na prezesa tego gospodarstwa, bo ten co jest to sobie nie poradził 

Daleko do pracy byś nie miał 

Nie wiem gdzie to 🤷‍♂️🤔 może Ty pewno bliżej masz.

4 minuty temu, ceston napisał(a):

Witam dajecie sól do paszowozu? Bo dzis mi się coś obilo że daja aby wody wiecej pily. Jak tak to w jakiej ilosci.

Tak daję 1kg na tonę paszy niektórzy dają więcej

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

[...]

Może po prostu doją tuż przed samochodem? 🤷‍♂️

Ja badam (tzn wet) pierwszy raz od 21 dni i obowiązkowo drugi pow. 60-70

Trafiła mi się ostatnio niecielna w zasuszeniu. Sprawdzona 2x, drugi raz w 100 dniu ciąży- potwierdzone, żywe. Minął termin wycielenia, wymienia brak, lekarz będąc przy okazji sprawdził- płód zamarł prawdopodobnie niedługo po drugim potwierdzeniu. Jest, ale zasuszony. Wydajność ostatniej laktacji 14300. Życie 🤷‍♂️

Tutaj i PAG tuż przed zasuszeniem wskazałby że cielna. Dlatego z PAGów zrezygnowałem

• Like 3
Opublikowano

To są rzadkie przypadki. Rozumiem, że badałeś i PAG potwierdził cielność. Sam widzisz, że nawet po USG nie ma 100% pewności, z tego też zrezygnujesz ? U mnie PAGI jak na razie 100% potwierdzone. W tamtym roku krowa wchłonęła zarodka, PAG po 40 dniach, krowa Niecielna. 

Dla tych, co nie mają oceny. Tak wyglądają PA

GI 

image.png

image.png