Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tłuszcz chroniony to nie jest lekarstwo na ketoze wiele innych czynników na to ma wpływ. Żeby nie było spadków białka i tłuszczu w mleku powinno stosować się tłuszcze na bazie pochodzenia roślinnego a nie tak zwane "mydła"

Opublikowano
5 minut temu, Miki7211 napisał(a):

Tłuszcz chroniony to nie jest lekarstwo na ketoze wiele innych czynników na to ma wpływ. Żeby nie było spadków białka i tłuszczu w mleku powinno stosować się tłuszcze na bazie pochodzenia roślinnego a nie tak zwane "mydła"

Czyli jaki tłuszcz rozwiń swoja myśl jesteśmy ciekawi 

1 godzinę temu, rolnikgospodarny95 napisał(a):

Chciałbym uzyskać informacji na temat utworzenia stada i produkcji mleka

Rodzice 15 lat temu zrezygnowali z produkcji mleka i z krów teraz chciałbym odbudować sprzedaję cieplne jałówki 

Chodzi mi o to czy warto zakładać wszystko od początku dojarnia chłodnia pomieszczenie wszystko od zera by trzeba kupić bo nie mam nic tylko kany stare😁  czy są to duże koszty papierowe bo wiadomo weterynarii powiatowy dokumenty musi podpisać i również mleczarnia a dalej by się okazało 

Wstaw zdjęcie budynku to coś ci podpowiemy. Do jakiej  mleczarni mógłbyś odstawiać mleko i ile sztuk masz możliwość utrzymywać 

Opublikowano
2 godziny temu, Bociek51 napisał(a):

A ja się zastanawiam czy isć na kurs przy stadzie około 50 sztuk dojnych trzeba będzie się w końcu zebrać . Z jakiej firmy bierzesz nasienie ? 

Łowicz i Mieritgen. Ja zrobiłem trochę na odwrót. Najpierw się nauka zacielania, a dopiero kurs 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, zapracowany123 napisał(a):

a skąd wiesz czy te pogorszone parametry i słabszy rozród to nie wina upałów? Ciekawe co by było gdybyś zrobił ten test w okresie zimowym

Badamy raz/dwa w tygodniu i sierpień wrzesień gdzie temp były wyższe widać było ewidentną poprawę z każdym badaniem. Ten test nie wyszedł z mojej inicjatywy dlatego taki termin. Na pewno nigdy wiecej nie dam się namówić na takie rewolucje.

6 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Jaki to był tłuszcz?

Wyjściowo było ok 4,07-4,08 zależało mi najbardziej na podciągnięciu tego parametru.  

4 godziny temu, pawelmf napisał(a):

Tłuszcz od emiwo nazwy nie pamiętam dostępne w BigBagach . To oni GWARANTOWALI wzrost mleka z poziomu 32,5-33kg do 36kg i wzrost tłuszczu z poziomu 4,07 do 4,4-4,5. Oczywiście po wysłaniu tabulogramów po miesiącu testu przestali odbierać telefon.

5 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

U nas z tym tłuszczem próbowałem dwa raz palmit 16 chyba , problem w tym , że jeść jakoś jadły ale tak okrutnych zapaleń od tego to nigdy nie miałem , normalnie krowy puchły w oczach i to najzdrowsze w stadzie , nic na to nie pomagało , nie wiem dla mnie to nie działa bo ketoza i tak była , teraz robię premię 70 % ccm 30 % rzepak albo soja na rok może dwie trzy ketozy się leczy .

U mnie ketozy nie było za to w przeciągu tych 30 dni 4 razy przemieszczenie trawieńca gdzie do tej pory zdarzało się raz czy dwa w roku. Kolejnym ciekawym objawem z którym nigdy nie miałem styczności był dziwny niedowład przednich nóg. Do tygodnia po wycieleniu krowa nagle z dnia na dzień traciła czucie w przednich kończynach. Nie dała rady się na nich podeprzeć nawet jak pomagało jej się wstawać na pasach. W krwi wszystko ok a nogi miały jak z waty. Nie obwiniam za to tłuszczu może taki zbieg okoliczności. Do dzisiaj nie udało mi się ustalić co to było.

Edytowane przez MKrajes
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

MKrajes no ale to wygląda tak że dołożyłes sporą dawkę energii do tmru i pewnie zabrakło białka w dawce i krowy zaczęły się pod kwaszac i dlatego był mniejszy tłuszcz. Ja nie bronię tej firmy od tluszczu bo przedstawiciele są po to aby sprzedać towar i tyle, pewnie na etykiecie jest formułka że producent nie odpowiada za nie odpowiednie stosowanie produktu.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Badamy raz/dwa w tygodniu i sierpień wrzesień gdzie temp były wyższe widać było ewidentną poprawę z każdym badaniem. Ten test nie wyszedł z mojej inicjatywy dlatego taki termin. Na pewno nigdy wiecej nie dam się namówić na takie rewolucje.

Raz przyjechał do mnie taki gość w czerwcu czy w lipcu i na początku bardzo mądrze gadał ale jak doszedł do tego że zmieni mi żywienie pasz pełnoporcjowych na paszę swojej firmy gdzie teraz sam ją robię a nie kupuję gotowej to go pogoniłem z podwórka, bo zmienia się wtedy gdy są problemy a testuję coś kiedy nie ma upałów

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, pawlak2507 napisał(a):

Raz przyjechał do mnie taki gość w czerwcu czy w lipcu i na początku bardzo mądrze gadał ale jak doszedł do tego że zmieni mi żywienie pasz pełnoporcjowych na paszę swojej firmy gdzie teraz sam ją robię a nie kupuję gotowej to go pogoniłem z podwórka, bo zmienia się wtedy gdy są problemy a testuję coś kiedy nie ma upałów

A podasz skład tej swojej i jaka masz wydajność dzienną od krowy 

Opublikowano
Marco98 napisał:

14 godzin temu, zapracowany123 napisał(a):

ta 23% pełnoporcjowa to z Agro centrum

De heus

u mnie na paszach z de heus szału nie było. A w Twoim wypadku to zapytam jak u Ciebie z odchowem młodzieży bo każdy o dawce dla krów mówił a to od młodzieży trzeba zacząć

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, tomeklodzkie napisał(a):

Z okolic Pajęczna w łódzkim 

Toć tam trzymają...kunie🙆😉🤭

2 godziny temu, Marco98 napisał(a):

De heus

Mieści się 8 km ode mnie...

Opublikowano
22 godziny temu, pawelmf napisał(a):

Wstaw zdjęcie budynku to coś ci podpowiemy. Do jakiej  mleczarni mógłbyś odstawiać mleko i ile sztuk masz możliwość utrzymywać 

IMG_20250102_175912.jpg

IMG_20250102_175845.jpg

22 godziny temu, pawelmf napisał(a):

IMG_20250102_175821.jpg

1 minutę temu, rolnikgospodarny95 napisał(a):

IMG_20250102_175912.jpg

IMG_20250102_175845.jpg

IMG_20250102_175821.jpg

Obora długa 7m szerokość 6  

Chciałbym utworzyć produkcję mleczna na tej oborze 15szt czy jest taka możliwość?  Mam dojare nie mam chłodni i od nowa muszę zrobić budynek gdzie gdzie będzie mieściła się chłodnia oraz umywalka ciepła  zimowa woda i rury powiedzcie mi czy jest warto od zera zaczynać?  

Opublikowano

Oczywiście że wykonalne. Ale niekoniecznie takie fajne. Bo 15 sztuk da zarobek ale mimo wszystko zarabiać że 3 tys na czysto i każdy dzień zaczynać i kończyć robota to trochę bardziej się opłaca etat.

Jeśli jesteś zdecydowany to zacznijmy od początku. Zwierzęta na ogół stoja do siebie głowami. Bo zadawanie paszy będzie nieco prostsze. Przy tym układzie wykonalne. No ale tylko praca fizyczna wchodzi w grę. Kwestia zbiornika na mleko na stary kup jakiegoś 20letniego 500l. Dojarka konwiowa będzie najtańsza. Używane są za parę groszy. Rurek wiele nie potrzeba. Zwykle od wody możesz pociągnąć środkiem i węże od powietrza raczej sięgną.  Nie pchaj się w koszta, zobaczysz za rok efekty to decyzja czy rozwijać się by to miało ręce i nogi albo zwijać interes bez strat. Kwestia zwierząt jest problemem. Tutaj tylko w grę wchodzi zakup. Tanio nie będzie. Nie kupuj takich z prawdziwego zdarzenia bo nie jesteś przygotowany na to by je żywic na tiptop. Więc zostaje jakiś brakowany towar z obory gdzie uznali że 8tys to za malo od krowym ale to też ryzyko. Bo jak u gościa dała 8 to u ciebie moze dać 5. Albo jeszcze gorzej bo jakieś delikatne sztuki co co chwila chore. Więc najprędzej z likwidacji gospodarstwa takie po prosty zwykle. Kolejna kwestia. Potrzebujesz c330 z hakiem, dowieziesz balika kiszonki

Opublikowano
35 minut temu, rolnikgospodarny95 napisał(a):

IMG_20250102_175912.jpg

IMG_20250102_175845.jpg

IMG_20250102_175821.jpg

Chciałbym utworzyć produkcję mleczna na tej oborze 15szt czy jest taka możliwość?  Mam dojare nie mam chłodni i od nowa muszę zrobić budynek gdzie gdzie będzie mieściła się chłodnia oraz umywalka ciepła  zimowa woda i rury powiedzcie mi czy jest warto od zera zaczynać?  

Czy jest sens zaczynać od zera to sam sobie musisz porównać wszystkie za i przeciw .

Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ciasnota nie ma miejsca....lepiej halę namiotową postawić...

Jako tako wykonalne. Myślę że 2m długości na sztukę wystarczy. Więc mamy 4m na krowy i 2 zapasu na stół paszowy i korytarz gnojowy. Maksymalnie 12 sztuk w takim układzie. Ale gdzie młodzież. 

Opublikowano
48 minut temu, rolnikgospodarny95 napisał(a):

IMG_20250102_175912.jpg

IMG_20250102_175845.jpg

IMG_20250102_175821.jpg

"Zaorzesz" sam siebie i te krowy

• Like 1