Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja polecę rgt exposition też fajna odmiana po 6-8lisciach wyprzedzała resztę (Hulk, salamandra, silochem, ) i tak zostało do końca kolba też była najlepsza w porównaniu do innych. Po gorzowskiej miałem pioniera kws i coś sanbau zero różnicy 

Opublikowano
1 godzinę temu, Matmen napisał:

A ja polecę rgt exposition też fajna odmiana po 6-8lisciach wyprzedzała resztę (Hulk, salamandra, silochem, ) i tak zostało do końca kolba też była najlepsza w porównaniu do innych. Po gorzowskiej miałem pioniera kws i coś sanbau zero różnicy 

Że niby miała po 6/8 liści więcej od innych?

Opublikowano
3 godziny temu, karol091193 napisał:

Nie powiedział bym, miałem w tym roku ,,poletka doświadczalne" jeżeli można to tak nazwać 😅, bo sypałem w jedną sekcję jedną odmianę i łącznie zasiałem tak chyba 5-6ha, gdzie w połączeniu z suszą odmiany te  doskonale pokazały swoje wartości pod względem wysokości odmian. Ogólnie żeby nie skłamać, to były na działkach również takie miejsca które u nas nazywamy jako wypaliska i nie skłamię mówiąc, że w każdym miejscu pokazała swoją ,, wyższość" nad innymi odmianami. A na ziemi gdzie jest naturalnie wilgotniejsza/lepsza bez problemu przerosła jaguara 960, więc miała bite 4 metry. Od razu uprzedzam, że zamawiam w tym roku chyba na cały areał, czyli 15/16ha tą odmianę, może trochę więcej ale zależy jak nam będzie się przedstawiać wiosna i czy jeszcze dorzucę z 2ha na kiszonkę 

Tak mi przedstawiciel mówił na dniach kukurydzy żeby jej nie brać na piachy. Ale skoro tak mówisz może wezmę woreczek na spróbowanie.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, KoneserOporu napisał:

Tak mi przedstawiciel mówił na dniach kukurydzy żeby jej nie brać na piachy. Ale skoro tak mówisz może wezmę woreczek na spróbowanie.

Ja miałem wrażenie, że ta odmiana dostała za mało azotu 🤔, ponieważ górne liście miały bardziej żółty odcień... Ewentualnie brakowało jej wody i miała skąd ciągnąć składników pokarmowych. Pozostałe odmiany pod względem koloru były ok. Tylko ta susza spowodowała że kukurydza była koszona koło 20 sierpnia. Masy z niej jest, a ziarna na pewno mniej. Mi aktualnie zależy na masie. Energię można uzupełnić ccm. Na pewno warto posiać i sprawdzić. Ja jeszcze czekam na coboru co wyniki innych odmian pokażą w teorii. Może kupię parę worków na spróbowanie czegoś innego

Edytowane przez karol091193
Opublikowano (edytowane)

skytower ok masy opór ale ziarna ile tam mogło być 10ton? Pioneer 8888 czy Hulk za to może masy ogólnie 15% mniej ale ziarna 14 spokojnie. każdy robi jak uważa 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

skytower ok masy opór ale ziarna ile tam mogło być 10ton? Pioneer 8888 czy Hulk za to może masy ogólnie 15% mniej ale ziarna 14 spokojnie. każdy robi jak uważa 

10ton? 🤣 W tym roku u nas jak ktoś miał 8 ton to już było dobrze.  Obejrzyj sobie filmy z koszenia kukurydzy u agropolo na YT. W linii prostej mieszkam od niego 10km i plony ziarna chyba zaczynały się od 3,5tony 🤔 może trochę więcej. Podczas suszy takiej jak w tym roku nikt nie patrzył na kolbę tylko żeby nakosić i mieć co dać dla bydła. 

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, karol091193 napisał:

10ton? 🤣 W tym roku u nas jak ktoś miał 8 ton to już było dobrze.  Obejrzyj sobie filmy z koszenia kukurydzy u agropolo na YT. W linii prostej mieszkam od niego 10km i plony ziarna chyba zaczynały się od 3,5tony 🤔 może trochę więcej. Podczas suszy takiej jak w tym roku nikt nie patrzył na kolbę tylko żeby nakosić i mieć co dać dla bydła. 

ja mówię o warunkach u mnie, deszczu cały rok pod dostatkiem 

Opublikowano

Z top nasiona mają też fajne odmiany na masę as 170 Tylko że FAO ponad 300 i jakiś leonor 360 FAO. A z normalnych to chyba kenora co ma więcej liści 270 FAO. Tyle że te odmiany trzeba siać rzadziej to jeden ciort wyjdzie co by normalną zasiał 

Opublikowano

Ja w tym roku miałem Bonda z Euralisa to średnio jak na moje oczekiwania wypadł. Kolba ładna choć trafiały się nie do końca zaziarnione. Co prawda susza u nas w tym roku dała mocno popalić ale sąsiedzi mieli Monstera chyba to z maisadura do robiła wrażenie. Nawożenie mineralne  na pewno u mnie solidniejsze było do tego obornik w solidnej dawce.

Opublikowano
Troker1979 napisał:

Ja w tym roku miałem Bonda z Euralisa to średnio jak na moje oczekiwania wypadł. Kolba ładna choć trafiały się nie do końca zaziarnione. Co prawda susza u nas w tym roku dała mocno popalić ale sąsiedzi mieli Monstera chyba to z maisadura do robiła wrażenie. Nawożenie mineralne  na pewno u mnie solidniejsze było do tego obornik w solidnej dawce.

Też miałem monstera niby duży ale rośliny cieniutkie i kolba mała

Opublikowano

Ja w tym roku miałem wsianą odmianę kissme.  

Nie wyrosła jakoś bardzo mocno ale była stosunkowo gruba więc z masą było przyzwoicie. Dość długo była zielona  mimo sporej suszy przed zbiorem w porównaniu do qq u sąsiadów 

Opublikowano

U nas taki stary zootechnik pobierał próby  z federacji to zawsze mówił , że lepiej za sucha jak mokra , bo to i tak o ziarno chodzi , jest gospodarz kilka km od mnie 12 600 l od krowy , to praktycznie co roku suchy wór koszą , tylko gdzie późno siana i po dołkach to mokra .