Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
mr1997 napisał:

Zostanie mi trochę kukurydzy w silosie a chciałbym wykorzystać komorę żeby nie robić kolejnej pryzmy czy rozgarnięcie reszty co została i przysypanie nowa to dobry pomysł?

u mnie 2 lata temu tak zrobiłem że 8 metrów silosu mi zostało to rozgarnąłem to trochę żeby można było przejechać przyczepami i tą starą kiszonkę polałem zakiszaczem i było dobrze nic się nie grzało ani nie psuło

Opublikowano

Robiłem tak w 2022r. i nie było żadnego problemu z tym, że nie ruszałem jej. Zostało wtedy na miesiąc karmienia. Zasypałem ją świeżym zbiorem i na nowo okryłem i nie było odpadu z tej zeszłorocznej. Chyba w 2020r. zostało mi na 2 tygodnie to pofatygowałem się to przewieść ale to zaczęło się grzać i część musiałem wyrzucić bo za wolno wybierałem.

Opublikowano
Dnia 24.08.2024 o 19:24, Karol6130 napisał:

Na 28 września umowiona i nie wiem czy nie przełożyć na październik

20240824_191916.jpg

U mnie podobnie mimo że susza ale siana w czerwcu, na początku. Kto zasiał wcześniej w okolicy to dosłownie do metra.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 24.08.2024 o 19:24, Karol6130 napisał:

Na 28 września umowiona i nie wiem czy nie przełożyć na październik

20240824_191916.jpg

Ładnie się trzyma, ale chyba i ziemia dobra bo trawa rośnie obok 🙂 co to za odmiana i jakie nawożenie poszło?

• Like 1
Opublikowano

Ziemia 4a

Poza suchym majem opady były dobre, gdyby były rozłożone to były by bardzo dobre

Kissmi, baobi, Hulk, eduardo,

rosomak, siew w każdym rządku inna

A nawożenie jak zawsze 

200 soli potasowej

200 polidapu 

200 mocznika pod korzeń 

I w tym roku dodatkowo 100 mocznika na 9 liść 

To było nie potrzebne

No i obornik z 50t

Co do resztek kukurydzy w silosie to śmiało można rozciągnąć ugnieść i zasypać nową 

2 godziny temu, lukasz2623 napisał:

U mnie podobnie mimo że susza ale siana w czerwcu, na początku. Kto zasiał wcześniej w okolicy to dosłownie do metra.

W tamtym roku w okolicy było to samo

Kto zasiał po gorzowskich była lepsza

• Confused 1
Opublikowano

Strasznie dużo tego nawozu , moim zdaniem ta kukurydza urosła dzięki temu że była woda, ja dałem w tym roku tylko 200kg mocznika w podsiewacz żadnych npkow oborników i wcale nie gorsza jest , a deszczów cały ch…

Opublikowano
52 minuty temu, Karol6130 napisał:

200 soli potasowej

200 polidapu 

200 mocznika pod korzeń 

I w tym roku dodatkowo 100 mocznika na 9 liść 

To było nie potrzebne

No i obornik z 50t

Czuć piniądz 🙆

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Ale w odpowiednim momencie pewnie spadły i gleba dobrze trzymała wilgoć. W tym roku to tylko tyle albo aż tyle do dobrego plonowania kukurydzy 

Dokładnie wszystko zależy od tego aby dobrze w odpowiedniej fazie wzrostu deszcz popadał.

Kto zasiał wcześniej u nas na tych słabych ziemiach to dosłownie do kolan a wschód był po 3-4 tyg

Opublikowano

A u mnie np na odwrot. Kto zasiał koniec kwietnia , początek maja to jako tako urosła kukurydza bo miała wilgoci z wiosny żeby wzejść . Kto czekał do połowy maja to już były dużo słabsze wschody 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Teraz byłem, wygląda tak.  Oczywiście nie wszędzie, gdzieś lepsza gdzieś gorsza 2.5-3.5m z tym późnym siewem no i słabe ziemie.

Ale trzeba Jeszcze poczekać. 2-3tygodnie żeby te ziarno doszło. 

IMG_20240828_110625.jpg

• Like 1
Opublikowano

Tyle że ona wody miała pod dostatkiem jak ma 2,5-3,5 m ma słabej ziemi i przy późnym siewie . No i wygląda teraz na pełna wigoru. W mojej okolicy kukurydze juz się od ponad tygodnia kiszą bo był wiór 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, krzychu121 napisał:

Tyle że ona wody miała pod dostatkiem jak ma 2,5-3,5 m ma słabej ziemi i przy późnym siewie . No i wygląda teraz na pełna wigoru. W mojej okolicy kukurydze juz się od ponad tygodnia kiszą bo był wiór 

U mnie praktycznie przez cały lipiec i sierpień nie padało. Po siewie miała trochę deszczu. Nie powiem ile dokładnie w ciągu dwóch miesięcy spadło deszczu bo nawet nie liczyłem bo nie było co.  Po 5l na miesiąc? 

Ona wygląda spoko,jest zielona no i akurat takie miejsce, na hektar zasianego masz pół takiej a zaraz druga polowa pola dużo słabsza właśnie trochę ponad 2m.  

Plus byl taki że ziarno nie siedziało długo w ziemi, wschód był po dosłownie kilku dniach (akurat dzień po siewie był deszcz). A dosłownie pola obok wschód po 3tygodnie a jak wzeszła to i tak stała w miejscu kolejne tygodnie. Udało się i dobrze bo chociaż tego wystarczy, łąki już miejscami wyschły 😅

Edytowane przez lukasz2623
Opublikowano

U mnie w tym roku kukurydza zadowalająca, poszło 230 npk w podsiewacz i 230 mocznika do gleby. Wszędzie 2m+, najczęściej 2,5-3m. Jest szansa że pierwszy raz w życiu starczy do nowych zbiorów i nie będzie trzeba kombinować z wysłodkami suchymi lub belami kukurydzy na lato. Zbiór chyba w następnym tygodniu, ziarno jeszcze potrzebuje tak do tygodnia na moje oko.

Opublikowano

@Karol6130 mówiłem, że coś odyebie kupiec z qq 🤪 dzwonił, że 1ha tylko weźmie żebym znalazł kupca na drugą część. Bo nie wydoli z kasą 

W sekundzie go naprostowałem i poleciał szukać chętnego. 

Teraz dzwonił, że kogoś znalazł i na pół wezmą 🤦

Jprdl 

Czułem pismo nosem

I weź tu zaufaj i oddaj komuś na poczekaj...

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, pedro2 napisał:

8-9 netto 

👏🏻👏🏻👏🏻

Ja wysłodki mam ofertę po 4700 za patelnię. Do was pewnie trochę taniej wyjdzie z Glinojecka. 50ton masy z kukurydzy będzie u Ciebie? Facet ewidentnie przekalkulował i chciał się wycofać tylko pewnie szkoda zaliczki 😛

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, karol091193 napisał:

👏🏻👏🏻👏🏻

Ja wysłodki mam ofertę po 4700 za patelnię. Do was pewnie trochę taniej wyjdzie z Glinojecka. 50ton masy z kukurydzy będzie u Ciebie? Facet ewidentnie przekalkulował i chciał się wycofać tylko pewnie szkoda zaliczki 😛

Ten po 9k to już dawno wziął i poplon rośnie.

IMG_20240816_113537_3.jpg

IMG_20240816_113433_8.jpg

IMG_20240816_170628_3.jpg

2ha trochę słabsza to taniej.

Nie miałem nigdy mokrej wysłodki to nie mam porównania.

Jeden stwierdził, że wysłodki w belach nawet taniej wyjdą. 

Za tydzień dzwonił prosił żebym zadatek oddał i jemu sprzedał 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
26 minut temu, karol091193 napisał:

Malbork 350km. Glinojeck 220km a Krasnystaw do mnie lekko ponad 400km. Fakt, że cena podobna, z krasnego stawu 4900 a werbkowic 5300

Najlepiej, żeby cukrownia w łapach funkcjonowała... Ale cóż...

o kur u nas wyslodka 3500 i mogą wozić do oporu środa wlkp