Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
40 minut temu, kampl napisał:

Dobra. Jakie. Bo w żywieniu można coś kombinować by dostawała więcej energii lub treściwych. Ale nie tedy droga

Sprzedać albo się przyzwyczaić🤷‍♂️ mam jałówkę która o stałej porze wyje z pół godziny i też nie wiadomo o co jej chodzi 

Opublikowano

Mam propozycje wziaść ziemie w dzierzawe 5.5ha na takich warunkach, że umowa notarialna dopłaty paliwo itd to wszystko moje tylko dla właściciela płace 7.5tys rocznie dzierżawy. Jak myślicie oplaci sie?

U mnie w okolicy jest tak że dopłaty składa właściciel a dzierżawca płaci podatek i 500zl/ha dzierżawy. Podlaskie

Opublikowano

Wychodzi niecale 1400 zł za ha rocznie. Jak się postarasz to z samych dopłat tyle wyciągniesz. Czyli będzie tą ziemie robil za darmo. A notarialnie na jaki okres ?

Ma takich warunkach ja bym brał. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Nie jest chory napewno bo paszę pobiera ładnie i pije. Muszę te mleko już odstawic 

Poje cielaki do 3 miesięcy. 2 to jeszcze nie jest przesada. 

• Like 2
Opublikowano
artek27 napisał:

Mam propozycje wziaść ziemie w dzierzawe 5.5ha na takich warunkach, że umowa notarialna dopłaty paliwo itd to wszystko moje tylko dla właściciela płace 7.5tys rocznie dzierżawy. Jak myślicie oplaci sie?

U mnie w okolicy jest tak że dopłaty składa właściciel a dzierżawca płaci podatek i 500zl/ha dzierżawy. Podlaskie

jak sie nie zdecydujesz to ja wezme😁

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Supersebusiek napisał:

Weź mi policz jak to zrobić , żeby mieć 1400 dopłaty 

Masz koło 700 zł podstawy. Plan nawożenia 100 zł, zróżnicowana struktura upraw 300 zł  i np stosowanie gnojowicy z aplikatorem za 300 zł. A jak jest to grunt orny i chce siać zboża to może też w zamian za któryś z wyżej wymienionych wprowadzić bezorke za 400 zł. 

Opublikowano
25 minut temu, artek27 napisał:

U mnie jest dopłata na pół. Podatek raczej na pół a paliwo różnie. Żadnych czynszów, Przepaść. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Wychodzi niecale 1400 zł za ha rocznie. Jak się postarasz to z samych dopłat tyle wyciągniesz. Czyli będzie tą ziemie robil za darmo. A notarialnie na jaki okres ?

Ma takich warunkach ja bym brał. 

Minimum 5lat a najlepiej na 10 chce. A i jeszcze chce takie cos ze co roku plus 5% od tej sumy.

Tak grunty orne.

Edytowane przez artek27
Opublikowano

Umowę podpiszesz , dopłaty zabiorą i co dokładał będziesz , jak tak na to wszystko patrzę to całe te dotowanie rolnictwa zaczyna chylić się ku końcowi , za dużo kombinują z tym wszystkim , całe te ekoschematy itp ile ludzi w to weszło ?? 5 -10 % to wszystko , ile tylko na tym zaoszczędzili , na koniec tej dzierżawy już wyjdzie około 2500 zł .

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Poje cielaki do 3 miesięcy. 2 to jeszcze nie jest przesada. 

To pewnie mój błąd że wysłodki mokre jej daję. Jutro pojadę po musli i wymieszam lekko z kukurydza 

Opublikowano

Cielakom dopóki nie zaczniesz znajdować w kale całych ziaren najlepiej podawać, owies z kukurydzą(ziarnem, nie kiszonką) i jakiś granulat, plus oczywiście siano. Kiszonki to później. 

Opublikowano
6 minut temu, dantur96 napisał:

To pewnie mój błąd że wysłodki mokre jej daję. Jutro pojadę po musli i wymieszam lekko z kukurydza 

Po pierwsze to zabierz kiszonki i daj siano dobrej jakości i musli a preparat mlekozastępczy jeszcze przez miesiąc i przez kilka dni warto coś do niego dodać jakieś elektrolity ja stosuję pecto pro, węgiel też by nie zaszkodził podać na początek

Opublikowano
9 minut temu, Leszy napisał:

Cielakom dopóki nie zaczniesz znajdować w kale całych ziaren najlepiej podawać, owies z kukurydzą(ziarnem, nie kiszonką) i jakiś granulat, plus oczywiście siano. Kiszonki to później. 

Z kukurydzy mam tylko kiszonkę i CCM z kukurydzy całych ziaren nie posiadam. A CCM może być? Ale to kiszone też przecież 

Opublikowano
1 minutę temu, dantur96 napisał:

Z kukurydzy mam tylko kiszonkę i CCM z kukurydzy całych ziaren nie posiadam. A CCM może być? Ale to kiszone też przecież 

Sam daje im kiszonkę z kukurydzy, ale jak mają problem to najlepiej tylko suche. 

Opublikowano

Ja dziś podpisuję za 1000zł/ha, dopłaty składam ja, podatek płaci właściciel. Tylko martwi krótki okres wypowiedzenia, ale ludzie poważni więc raczej nie będzie źle. Tylko że zwykła umowa dzierżawy, czym się to różni od notarialnej?

12 godzin temu, artek27 napisał:

Minimum 5lat a najlepiej na 10 chce. A i jeszcze chce takie cos ze co roku plus 5% od tej sumy.

Tak grunty orne.

Opublikowano (edytowane)

U mnie np jak składasz zwrot na paliwo to krzywo patrza na zwykłą umowe najlepiej notarialnie.

A jaki masz okres wypowiedzenia?

Edytowane przez artek27
Opublikowano
2 godziny temu, artek27 napisał:

U mnie np jak składasz zwrot na paliwo to krzywo patrza na zwykłą umowe najlepiej notarialnie.

To mój region to chyba jakiś kosmiczny jest. Mam dzierżawy 20 letnie i dluzsze nawet bez umów. Na gębe. Składam wniosek na paliwo i mówię przy składaniu i jeszcze ta pani ten pan. I już sami pytaja czy całe 7ha od tej Pani? Także jest dobrze. 

Opublikowano
artek27 napisał:

ja składam bez umów i nic niktcnie mówi...