Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, MajsterMarian napisał:

Ja mam u siebie tapo i jakoś działa

Masz jakiegoś skrina pokazać jak w nocy wygląda?.

29 minut temu, slawek74 napisał:

gila wytrzyj 😁

i trzonek wyjm...

zatrudnic na nocki 😎😁

Nie będę z Tobą więcej dyskutował, jak nie masz nic więcej ciekawego do powiedzenia to się zamknij, bo ja Ciebie nie zaczepiałem więc o ile masz deko kultury zamilcz. Żadnych rad od Ciebie nie chce. 

• Like 5
Opublikowano
9 minut temu, damianek2019 napisał:

Jak będzie za zimno to trzeba delikatnie przymykać ale przy stropowych oborach to chyba nie problem 

Powiem Ci na swoim przykładzie, że w pierwszym roku po założeniu siatek jeszcze okna były na swoim miejscu, ale po zimie zdemontowałem okna i leżą sobie w garażu w razie W, nie mniej jednak jeszcze nie było takiej potrzeby by je ponownie montować, ale jak wszyscy wiemy, każda obora jest inna jak i u każdego jest w danej oborze inna obsada więc szczerze mówiąc jest kilka aspektów, które grają pierwsze skrzypce i po prostu trzeba się na własnej skórze przekonać, ale ogólny zamysł z siatkami przeciwwietrznymi jest na bardzo duży plus.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

kultury smarku.... i dystansu...

O patrzcie jaki kulturalny się znalazł, od smarków będzie mnie wyzywał. Wiem, że Twoje ego przerasta Twój rozum ale jeszcze raz powtórzę. Ja się Ciebie o zdanie nie pytam i Twoich złotych rad nie potrzebuję, nikt Cię o wypowiadanie nie prosił, Ciężko Ci to zrozumieć ?. Ja nie zaczepiam Ciebie, Ty nie zaczepiaj mnie i będzie dobrze ;) 

Wyzwiska to zatrzymaj dla siebie, bo jak widać wiekowy jesteś ale chyba nie mentalnie :) 

• Like 4
Opublikowano

U nas przez takie zamykanie szczelne przez xx lat to więźba dachowa tak się trzyma na słowo honoru. Jest podsztycowane bo nic u góry juz nie ma, a nie będę kasy lądował w budynek bez przyszłości. Ta kasa pójdzie na coś wygodniejszego do obsługi i tyle

• Like 1
Opublikowano
WitekRolnik napisał:

Wiesz kiedyś inne zimy były ale i szczerze mówiąc to ludzie wgl inaczej bydło odchowywali bo myśleli, że jak człowiekowi w takiej oborze jest zimno to i bydło marznie, a jest wręcz odwrotnie, u mnie ojciec kiedyś też tak robił jak Twoi teściowie, i wtedy zimą często zdarzał się kaszel w oborze lub co gorsza zapalenie płuc, ale odkąd zmieniliśmy podejście to hodowli i ten mikroklimat w oborze się poprawił to problemów z odchowem bydła jest zdecydowanie mniej.

U sąsiada obora cały rok zamknięta, okna pozamykane a wentylacji w dachu brak. Jak wchodzisz do obory to jeszcze nie zdążysz wejść a już krzyczy żeby od razu za sobą drzwi zamykać 😄 Latem jedna połówka drzwi tylko lekko uchylona. Lekarz opowiadał że jak pojechał w upały do wypadniętej macicy, to w tym foliowym ochraniaczu myślał że zejdzie szybciej od krowy

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, ChiquitaB napisał:

U nas przez takie zamykanie szczelne przez xx lat to więźba dachowa tak się trzyma na słowo honoru. Jest podsztycowane bo nic u góry juz nie ma, a nie będę kasy lądował w budynek bez przyszłości. Ta kasa pójdzie na coś wygodniejszego do obsługi i tyle

Otóż to dokładnie, nie ma sensu pchać kasy w coś co później i tak lepiej wyjdzie zburzyć i postawić nowy funkcjonalny budynek. U nas na stropie akurat słomę składujemy, chociaż z perspektywy czasu szkoda, że ojciec posłuchał "doradców" i robił strop bo sam planował robić oborę bez stropu, ale jak to gdzie siano i słomę będzie się trzymać... i niestety dał się przekonać, ale to szczerze mówiąc zupełnie inne czasy kiedyś były, dzisiaj siedzisz sobie przy kompie z kawą i przeglądasz różne rozwiązania obór i czytasz opinię użytkowników, a kiedyś tego po prostu nie było przez co i budynki na obecne czasy są mało funkcjonalne i tak jak mówisz bez przyszłości.

4 minuty temu, danielhaker napisał:

U sąsiada obora cały rok zamknięta, okna pozamykane a wentylacji w dachu brak. Jak wchodzisz do obory to jeszcze nie zdążysz wejść a już krzyczy żeby od razu za sobą drzwi zamykać 😄 Latem jedna połówka drzwi tylko lekko uchylona. Lekarz opowiadał że jak pojechał w upały do wypadniętej macicy, to w tym foliowym ochraniaczu myślał że zejdzie szybciej od krowy

Jednym słowem istna masakra, no ale niektórzy wiedzą lepiej, i myślą, że robią dobrze, a później różne problemy w stadzie, wiadomo jesteśmy tylko ludźmi i wiadome jest to, że można czegoś po prostu nie wiedzieć, ale w obecnych czasach to nie jest żadne usprawiedliwienie. Chyba w każdej okolicy znajdzie się taki gospodarz, że u niego obora musi być szczelnie zamknięta bo zwierzętom zimno będzie. Swego czasu jak jeszcze szwagra nie miałem i sprzedawałem byczki na olx, to raz zdarzyła się sytuacja, że aż musiałem kupca wyprosić z podwórka, bo zaczął rzucać tekstami typu, że znęcam się nad bydłem bo w oborze jest dość zimno i jeszcze obora w zimę jest otwarta.

Szczerze mówiąc to sam pamiętam jak ojciec z początku trochę krzywo patrzył na to jak w oborze było zimą chłodno ale później sam zobaczył, że taka zmiana przynosi więcej korzyści aniżeli strat i skomentował tylko, że szkoda, ze dużo wcześniej na taką zmianę nie wpadł.

Opublikowano
1 godzinę temu, WitekRolnik napisał:

Szczerze mówiąc to sam pamiętam jak ojciec z początku trochę krzywo patrzył na to jak w oborze było zimą chłodno ale później sam zobaczył, że taka zmiana przynosi więcej korzyści aniżeli strat i skomentował tylko, że szkoda, ze dużo wcześniej na taką zmianę nie wpadł.

To i tak masz dobrze. Mój na wiosnę komentował: 'po co ci tyle łąk' jak dobralem parę ha. A na jesień że braknie mi balikow. 

Albo jednego dnia wchodzi wieczorem do obory i mówi. Co tak dużo dajesz im kiszonki. A na następny dzień: ale masz te byki chude.

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, ThePerkins napisał:

Na jaką odległość widać w nocy w oborze ?. 

Ja wziąłem kamerę która miałem do dziecka. Tapoo to jest w sumie to samo co xiaomii home 360 1080p. Kupione za 100 zł. I jakośc zadowalająca, wszystko fajnie widać. Ale więcej niż 5m w nocy to ciężko, w dzień zresztą też przez rozdzielczość.  Pół roku temu do domu kupilem xiaomii c400 2k. Za 150zl. I jakość tej nowej to już klasa. W nocy też dużo lepiej. Instalowałem sam. Znalazłem stary router. I połączyłem go kablem 50 m i mam go w oborze. A kamera wifi na kablu do gniazdka.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, kampl napisał:

To i tak masz dobrze. Mój na wiosnę komentował: 'po co ci tyle łąk' jak dobralem parę ha. A na jesień że braknie mi balikow. 

Albo jednego dnia wchodzi wieczorem do obory i mówi. Co tak dużo dajesz im kiszonki. A na następny dzień: ale masz te byki chude.

Uwierz mi, nie zawsze było między nami kolorowo, jak to w życiu różnie bywało, czasem w pewnych sprawach się w 100% zgadzaliśmy, a czasem potrafiliśmy o głupoty się pokłócić, i szczerze mówiąc to bardzo brakuje mi go na każdym kroku, także jak masz taką możliwość, że ojciec jest obok Ciebie, a nie tam na górze i tylko z góry patrzy na to co robisz to dbaj o niego na każdym kroku, bo życie jest nieprzewidywalne.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krechoses11 napisał:

poleci ktoś firmę która zajmuje się sprowadzaniem używanych fendtow z zagranicy ?

Skąd jesteś? Pewnie daleko masz. Ale polecę F-U-H DILAJ wydrowice koło czech

Opublikowano
4 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Miał ktoś taki przypadek, że z jednego strzyka leci krew z mlekiem? jakiś czas temu był taki problem z tydzień, później był miesiąc dobrze i teraz spowrotem wróciło, krew i skrzepy, jakiś sprawdzony sposób żeby to dobrze wyleczyć?

Ściągać skrzepy, i przechodzi. Za bardzo nie ma jak tego leczyć. Chyba, że krew przez zapalnie, to antybiotyk. 

1 godzinę temu, kampl napisał:

Jakbym swojego słyszał..... Widać ta generacja jakaś zrzędliwa się trafiła. 😜 

Opublikowano
18 godzin temu, damianek2019 napisał:

Stosował ktoś siatki przeciwwietrzne do obory jak to się sprawuję?

Ja też mam zamiast okien i powiem że dobre rozwiązanie i na zimę i na lato

• Like 1
Opublikowano

Ja tam się wprowadziłem do mojej żony, teścia mam ch... nawet w polu nie pomoże jakbyś poprosil, jeszcze ci dupe obrobi i by kłody pod nogi i gwoździ nasypal. A jak ktoś powie ze gosp ladnie się rozwija to się przechwala, także człowiek sam zap w polu.

U mnie się w czoło pukali jak fliz kupiłem i powiedziałem że nie będę się jeb... ze sloma na strychu. Po 3 latach juz coraz więcej ludzi tak robiło a teraz to kazdy ma przykryte. Z lucerna bylo podobnie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

10m mam najdalej i elegancko.

To by pasowało bo po 9 stanowisk na kamerę mi by przypadało. Podeślesz skrina jak to wygląda ?

Edytowane przez ThePerkins