Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, kampl napisał:

Dajecie profilaktycznie czy podejrzanemu? One to piją czy jak? Cała butelka na 1 krowy czy więcej ?

Krowom starszym, po przejściach w poprzednich laktacjach czy zatuczonych, to jest flaszka trzeba wlać do pyska całą najlepiej na jakieś 2 dni przed wycieleniem

3 godziny temu, kat napisał:

Gdzie mają tego arctica?

To nie Twoje rejony ale ja co roku na stacji paliw pryma w łomży zamawiam na zimę arktyczna do -40 się nazywa, bielutka jak woda i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, dobra jeszcze kiedyś była na statoil teraz to chyba circle k ale nie wiem czy nadal jest taka sama

Opublikowano (edytowane)

Cirkel tez mają zwykłą.  Niby mowili że do -35 Miles plus jest a rano mętne w baku i błędy wali przy chyba 17 dzisiaj. W dodatku żółta bo bio... Prawdziwego arctica mówili na stacji że w tym roku już nie ma

Trzydziesta tankowana w sierpniu chyba i trochę kręciła ale odpaliła i śmigała 

Edytowane przez kat
Opublikowano
2 godziny temu, Ikyps napisał:

U mnie to samo po wycieleniu płuca, badałem przed wycieleniem sztuki to nie które juz mają płuca szczepię ibr i bvd i nie mam pojęcia co może być 

Zapalenie płuc ale gorączki nie mają 

Ja mam tak identycznie.jaka obora stropowa?

Opublikowano
7 godzin temu, damianek2019 napisał:

Czym leczysz te płuca?

Polifulsamid działał długo teraz przestał aktualnie daje spirowet i przechodzi ale karencja na mleko 10 dni 

Opublikowano
kizak napisał:

Ja to bym zapobiegawczo przed wycieleniem domięśniowo 100 ml tetanusan ,i po wycieleniu to samo . Chyba że po wycieleniu jęzora pokazuje to jeszcze za 12 godzin to samo  lub po 150 ,na połowę pod skórę  powtórzyć i obserwować ,bo nawet jesli przed drugą dobą się poloży ,to łatwiej podnieśc . Ale przeważnie nic się nie dzieje . Jak zatuczona to obserwować czy żre ,bo jak nie to energetyki płynne w pysk ,bo wątroba ,,jęczy''

Ten Tetanusan to podskórnie jak coś

Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

Lekarz podaje w postaci kroplówki ,ale to cały prawie czas stetoskop na bydlaku  ,zbyt szybko to może krowę położyć . Ja daję po połowie podskórnie i domięśniowo  . Domięśniowo działa szybciej jak podskórnie ,chodzi o szybkośc   wchłonienia przez organizm . Ale jest daleko w tyle porównując do kroplówki ,tak że można i podać do 150 ml 50 procentowego ,ale następne podanie jak mówił lekarz ,by bez problemów to po 12 godzinach . Zamiennik to Kaltetan forte

Opublikowano
kizak napisał:

1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

Lekarz podaje w postaci kroplówki ,ale to cały prawie czas stetoskop na bydlaku  ,zbyt szybko to może krowę położyć . Ja daję po połowie podskórnie i domięśniowo  . Domięśniowo działa szybciej jak podskórnie ,chodzi o szybkośc   wchłonienia przez organizm . Ale jest daleko w tyle porównując do kroplówki ,tak że można i podać do 150 ml 50 procentowego ,ale następne podanie jak mówił lekarz ,by bez problemów to po 12 godzinach . Zamiennik to Kaltetan forte

My sami dajmy w żyłe 3 glukozy i w każdą po 50 ml . Stojącym też się daje jak widać że je bierze już . Tyle że to musi być już krowa 5 laktacji w górę

Opublikowano

mam na połowę lutego dwie sztuki i jedna z nich trochę nabrała na siebie zjeździłem całe miasto powiatowe i dostępne tylko SANO PRENATA 333. kupić to czy szukać czegoś innego na Internecie?

Opublikowano

U mnie kiedyś Prenaty nie chciały jeść, ale już nie pamiętam czy to 333 czy 1.0. Od listopada daję NutriCAB. Nie ma problemów z jedzeniem, ale strasznie drogie, 520zł worek 25kg. Tylko podobno najmocniejsze, albo jedne z najmocniejszych na rynku

23 godziny temu, radekz200 napisał:

ja 60 tke wystarczy 1m szarpnę i pali 😛 deutza dzisiaj chciałem odpalić to ciężko kręcił i odpuściłem, trza by było akumulator ładować, samer stoi w oborze i pali elegancko 😂 podziwiam was że palą wam traktory stojące  na zewnątrz 

Jaśko poza grzałką płynu ma podgrzewacz paliwa. Odkąd go mam to jeszcze nie było mrozu żeby nie zapalił

A 3P po kapitalce i regeneracji pompy wtryskowej wraz są problemy z odpaleniem. Latem pali na dotyk, a im zimniej się robi tym dłużej kręci. Poniżej zera czepiam linkę bo nie ma co aku męczyć. Mechanik mówi że prawdopodobnie trzeba będzie głowicę poprawić po poprzednim, bo tamten wozi do planowania po taniości

Opublikowano
5 godzin temu, leszek1000 napisał:

U mnie się spawdzają bolusy wapniowe. Po pierwszym udoju dostaje bolus lub dwa. Na 3 tygodnie przed porodem gorzkie sole i odpukać, w tamtym roku na 40 porodu żadna nie zalegała. 

Dzisiaj wymieszalem trochę rzepaku z solami. Komiczny widok. Bardzo chce ale nie chce

Opublikowano
3 godziny temu, danielhaker napisał:

U mnie kiedyś Prenaty nie chciały jeść, ale już nie pamiętam czy to 333 czy 1.0. Od listopada daję NutriCAB. Nie ma problemów z jedzeniem, ale strasznie drogie, 520zł worek 25kg. Tylko podobno najmocniejsze, albo jedne z najmocniejszych na rynku

Jaśko poza grzałką płynu ma podgrzewacz paliwa. Odkąd go mam to jeszcze nie było mrozu żeby nie zapalił

A 3P po kapitalce i regeneracji pompy wtryskowej wraz są problemy z odpaleniem. Latem pali na dotyk, a im zimniej się robi tym dłużej kręci. Poniżej zera czepiam linkę bo nie ma co aku męczyć. Mechanik mówi że prawdopodobnie trzeba będzie głowicę poprawić po poprzednim, bo tamten wozi do planowania po taniości

Podesłał bys jakiś link do tych soli gorzkich lub fotkę worka bo nie mogę znaleźć 

Opublikowano
plati napisał:

Im więcej maszyn tym można dojść do wniosku, że każdy przypadek jest inny. W jednym paliwo, w drugim aku itd 

o to to a najgorzej jak kumulacjia wszystkiego 🥴

kampl napisał:

5 godzin temu, leszek1000 napisał:

U mnie się spawdzają bolusy wapniowe. Po pierwszym udoju dostaje bolus lub dwa. Na 3 tygodnie przed porodem gorzkie sole i odpukać, w tamtym roku na 40 porodu żadna nie zalegała. 

Dzisiaj wymieszalem trochę rzepaku z solami. Komiczny widok. Bardzo chce ale nie chce

no tak trzeba kombinować coś co lubią i sole stopniowo 👍