Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, lukasz2623 napisał:

Byłem przed chwilą na polu qq:

Siana 4 maj - wysokość średnia 2-2.5metra

Siana 14 czerwiec: srednio 3.5 zdarzają się place po 4 metry.

Jedyny minus że jedna nadaje się zaraz do zbioru a ta później za ok 4tygodnie. 

to rob dwie pryzmy 😛 bo z tej wcześniejszej zaczną ci kolby opadać 

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

to rob dwie pryzmy 😛 bo z tej wcześniejszej zaczną ci kolby opadać 

Tak zrobimy zapewne, jak w tamtym roku. Ta wcześniejsza po siewie miała deszcz dopiero w drugiej połowie czerwca.

Opublikowano
Przed chwilą, lukasz2623 napisał:

Tak zrobimy zapewne, jak w tamtym roku. Ta wcześniejsza po siewie miała deszcz dopiero w drugiej połowie czerwca.

ja bym na wierzch jeszcze tej mokrej ukosil jak tamta za sucha żeby lepiej dogniesc 

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

ja bym na wierzch jeszcze tej mokrej ukosil jak tamta za sucha żeby lepiej dogniesc 

Powiem ci że robiliśmy na dół mokrą i na górę. Zdecydowanie lepiej wychodzi gdy zarobisz na dole mokrą, ona jest ubita na kamień, na tą trochę bardziej suchą i mimo wszystko ma dobra powierzchnię żeby się ubić. Ale to pewnie też zależy od sprzętu, wjeżdżając czymś naprawdę masywnym ubije się wszystko.

Ale dodam tylko że ya wcześniej siana jest tylko jeden kawałek mocno suchy, reszta wygląda dobrze, ziarno miękkie.

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Pany dzisiaj pije, wygrałem sprawę z moją byłą mleczarnią w sądzie. Wiadomo to dopiero początek ale już człowiekowi lżej na sercu. 60tys droga nie chodzi

Mlekpolem może?

Opublikowano
13 godzin temu, vat napisał:

Jak wypełniacie tą część przy produkcji zwierzęcej? Wpisujemy tylko to co sprzedaliśmy w ciagu roku? Tzn. Przy krowach mlecznych - mleko krowie, a przy mięsnych sprzedane bydło?

Podajesz to co masz na stanie i wypisujesz koszta 

Opublikowano

Hej ktoś miał nieprzyjemność z brakiem OC na ciągnik? Dzisiaj zobaczyłem że nie mam opłaconej polisy bo kupiłem w zeszłym roku, wygasła w grudniu i zapomniałem o tym... Nie przedłużyła się bo nowy wlasciciel, ubezpieczyłem dzisiaj. Nic tylko czekać na kare bo na pewno mnie wylosuje kiedyś. Ktoś płacił już taka kare?

Opublikowano
Dnia 18.09.2023 o 05:32, ChiquitaB napisał:

Tzn ze nie ma tyle składników co podawał. Jak jak osad z czyszczalni dawalem to nawożenie na 2 lata miałem z glowy poza fosforem w drugim roku bo tego zawsze malo we wszystkim

U mnie tata brał to ze 20 lat temu to przez 10 lat nawozu w miejsu w którym była kupka składowana nie trzeba było dawać.

3 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Hej ktoś miał nieprzyjemność z brakiem OC na ciągnik? Dzisiaj zobaczyłem że nie mam opłaconej polisy bo kupiłem w zeszłym roku, wygasła w grudniu i zapomniałem o tym... Nie przedłużyła się bo nowy wlasciciel, ubezpieczyłem dzisiaj. Nic tylko czekać na kare bo na pewno mnie wylosuje kiedyś. Ktoś płacił już taka kare?

Za taki okres to chyba z 5 koła teraz liczą. Trochę bez sensu wg mnie.System powinien takie coś wyłapywać że pojazd nie ma ubezpieczenia i automatycznie przedłużać w państwowej firmie i do Ciebie pismo o zapłatę a nie chociażby 2 tysie płacić za darmo

Opublikowano
4 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Miałbym swoje ziarno i zastanawiam się czy wejść w to jak karmie qq30kg i sianokiszonka z lucerny 15-20kg.

Opijam  z żoną wygrana

20230919_194918.jpg

Co wygrałeś?

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Miałbym swoje ziarno i zastanawiam się czy wejść w to jak karmie qq30kg i sianokiszonka z lucerny 15-20kg.

ja dawałem 1,5 miesiąca i posłałem próbkę do zbadania na mykotoksyny.... i już nie kupuje więcej. ale chyba zrobię w rękaw z kupionego ziarna

Opublikowano
8 godzin temu, MajsterMarian napisał:

Podajesz to co masz na stanie i wypisujesz koszta 

Tyle że w tej aplikacji nie ma do wyboru np. Krów mlecznych czy mamek ( można wybrać jedynieamki wybrakowane do sprzedaży). Jest mleko krowie, byczki w róznym wieku, jałowki cielne - wskazuje to chyba że w tej tabeli należy wypisać sztuki które sprzedano, będą sprzedane - sam nie wiem... nigdzie nie mogę znaleźć istr. na ten temat

Opublikowano
56 minut temu, vat napisał:

Tyle że w tej aplikacji nie ma do wyboru np. Krów mlecznych czy mamek ( można wybrać jedynieamki wybrakowane do sprzedaży). Jest mleko krowie, byczki w róznym wieku, jałowki cielne - wskazuje to chyba że w tej tabeli należy wypisać sztuki które sprzedano, będą sprzedane - sam nie wiem... nigdzie nie mogę znaleźć istr. na ten temat

Ty masz tam podać straty jakie poniosłeś w związku z suszą przy każdej grupie, a nie ile na nich zarobiłeś