Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kosze kuhn  gmd 602  przy MF 6190 i prędkość 20 wydaje mi się kosmiczna. 10-12 to jest max . Nie wiem z czego to wynika, ale mam wrażenie że szybciej kosiarka by nie przerobila

Opublikowano

No ja w sumie pierwszy raz dyskową kosilem to tak 13km/h. Znajomy mówi że samaszem 20 lata ale jak jest stojące wszystko i nie ma króciutkiej trawy w tym. Bieg wyżej to już też u mnie kolo 20 powinno być. Hektar w pol godziny robilem

Opublikowano

Splendimo z c385 ostatnio na sianej trawie 4 szosowa i 1800 obrotów. Czyli około 20 na godzinę. Ale za krótka łąka na takie prędkości. 10-15 kosi się przyjemnie. Aczkolwiek są i takie łąki co 5-6 ciężko ujechać 🤭

Opublikowano
9 godzin temu, kizak napisał:

A Ty myślisz że jesteś jedyny do golenia ? . Tam aby łeb . ,,Rozsądek '' nachodzi jak duże bezrobocie w branży i brak zamówień .Tam budowy zaklepane nie na miesiąc czy pół roku ,lecz jak fachowcy na lata . I tam stawka wywalona ,a jak nie to znajdż sobie kogoś innego . Jak on ma zamówienia to niby Dlaczego ma robić Tobie taniej ,ma zapylać według niego w czynie społecznym ,tam wolna sobota ważna i uj że ci przez ten czas coś nie spika . W latach osiemdziesiątych na budowie zapylałeś od 7 do 19 ,żarcie miałeś przez cały dzień a zarobiłeś na litra i zagrychę ,o wolnych sobotach mogłeś pomarzyć ,czasem majster zarządził pół godziny wcześniej.   I wtedy wszystko ręcznie ,plantowanie terenu ,wykopy fundamenty ,zaleanie fundamentu betoniarką ,a nawet i ten żwir ,to szuflowałeś na furę ,noszenie zaprawy ,pustaków ,a rękawic nie było .A trza było i na zabawę  .   Tylko pokłon teraz majstrom ,.Bo wtedy majster miał poziomicę ,żyłkę kielnię ,betoniarkę i czasem jak miał to rusztowań kilka . Teraz majster ma narzędzi do tego za kilkadziesiąt tysięcy ,a jak większy to za kilkaset . Nie mówię o firmach . I teraz nie zastanawiasz się skąd ,kabli ,węży ,mieszadeł ,wierteł ,zacieraczek ,wiertarek czy tam otwornic . A na te narzędzia czy samochody ,czy księgową musi zarobić .  

Bez przesady firmy może i biorą kosmiczne ceny ale pojedyńczy lepak weźmie poniżej połowy za to samą robotę.

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

Splendimo z c385 ostatnio na sianej trawie 4 szosowa i 1800 obrotów. Czyli około 20 na godzinę. Ale za krótka łąka na takie prędkości. 10-15 kosi się przyjemnie. Aczkolwiek są i takie łąki co 5-6 ciężko ujechać 🤭

Tylko musi być rowniutko jak na stole 🤔

Opublikowano

A słuchajcie z kosiarka mam jeden jedyny problem. Otóż silownik od składania, składa się super ale przy rozkładaniu idzie 10cm i koniec trzeba pchnac i naciskając hydraulikę się rozłoży. Ewentualnie ustać na przechyle gdzies

Opublikowano
22 minuty temu, ChiquitaB napisał:

A słuchajcie z kosiarka mam jeden jedyny problem. Otóż silownik od składania, składa się super ale przy rozkładaniu idzie 10cm i koniec trzeba pchnac i naciskając hydraulikę się rozłoży. Ewentualnie ustać na przechyle gdzies

Moze masz cos zapieczone. Nasmaruj ją.

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Jaki rozrzutnik lepszy Unia czy euromilk ? Chyba będą składać coś na prow i trzeba się zastanowić 😁

Oby nie cynkomet. Sezonu nie wychodził i ocynk zlazl 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Luki99 napisał:

Bez przesady firmy może i biorą kosmiczne ceny ale pojedyńczy lepak weźmie poniżej połowy za to samą robotę.

Bo wali na czarno ,i bez umowy . Jak ma czas to jest u ciebie ,a jak złapie fuchę to tyle go zobaczysz ,a rozbabranej roboty nikt nie wezmie .  Nazaczynać i cześc .  

Opublikowano

Jak nie padało  ze dwa miesiące to dziś rypło przez pół godziny i mieszanka owsa z jęczmieniem 50% leży. Do żniw by leżała reszta. Wku..ia mnie już ta uprawa. Jak chcesz mieć z tego plon to się taki łapak deszczu robi. Skracane 1l cc plus 0,4 modus i znowu porażka. Z tym że te skracanie bardziej popaliło  niż skróciło/usztywniło w tym roku. Jak ścisnę kłos jęczmienia to jeszcze miękki, prawie mleko. Kosił Ktoś może w takiej fazie na kiszonkę? Brakuję przez suszę balotów to bym to haratnął na kiszonkę i nie wku....łbym się codziennie na to patrząc.Miesiąc ponad od grzybówki i skracania to chyba bydła bym nie potruł?

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

A wolny spływ  w ciagniku ci dobrze działa. ?? 

Opublikowano
16 godzin temu, Eliot napisał:

15 na h to musi być pole równe jak stół albo oska przednia miękka 

U mnie po polu możesz i 40 na h jechać bez miękkiej ośki, jak uprawiam pole to ma być stół a nie jakieś dziury

15 godzin temu, slawek74 napisał:

Widziałem film gość leciał 40 na h w koszeniu ale ja mówię o normalnym koszeniu a nie na pokaz, bo 40 to na manualu nie pojedziesz

14 godzin temu, leszek1000 napisał:

Jaki rozrzutnik lepszy Unia czy euromilk ? Chyba będą składać coś na prow i trzeba się zastanowić 😁

Ja bym wybrał euromilka, jest parę w okolicy kilkunastotonowych i chwalą sobie

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Silownik jest na jeden przewod tylko. Dzisiaj o dziwo działało normalnie

Wiem i dlatego pytam czy masz wolny spływ by się olej tym przewodem cofał , a na wolnym spływie powinno się kosic wtedy kosiarka się dopasowuję  do terenu .