Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zasiać z zapasem i zrobić pryzmę jaką potrzeba, resztę na ziarno. W dobrym roku zostanie ziarnówka na handel lub dla siebie, w suszy będzie jako koło ratunkowe. Susza 2015 mnie tego nauczyła

• Like 1
Opublikowano

Jakiej firmy kosiarke byście polecili chodzi o używane. Jaka lepsza na dwa noże na dysku czy trzy? Z tego co widziałem to na trzy noże jest vicon Deutz fahr.  Zastanawiam się jeszcze nad kuhn i lely tylko one mają dwa noże. 

Opublikowano

Z jaką dokładnością da się określić w usg czas ciąży? Strona której uzywałem do ogarniania zacieleń przestała działać i prawdopodobnie daty kryć poszły wp***u. Większość mam zapisane normalnie na na papierze ale co do 5 sztuk nie jestem w stanie powiedzieć ma 100%... 

Opublikowano

jak się wpierniczysz w kretowiska to tak samo się tępią, ale w czołowej viconce trochę mniej się tępią niż w tylnej lely. Za to lely ma problem z 3-4 pokosem jak jest mała miękka trawa to zostawia grzywy a vicon przy 850 na wałku(a powinna mieć 1000) tnie super

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, ChiquitaB napisał:

9ha to w dobrym roku starczy. A przy  suchszym juz nie. Przy dawce 28-30kg i skrobi 30+/-

Ile ? To ta kuku do pasa ?

Opublikowano
54 minuty temu, RusiL napisał:

jak się wpierniczysz w kretowiska to tak samo się tępią, ale w czołowej viconce trochę mniej się tępią niż w tylnej lely. Za to lely ma problem z 3-4 pokosem jak jest mała miękka trawa to zostawia grzywy a vicon przy 850 na wałku(a powinna mieć 1000) tnie super

Też tak myślę że na małej trawie trzy noże lepiej sobie poradzą. 

A jakieś opinie o Deutz fahr też ma trzy noże tylko u mnie w okolicy nie widzę żeby ktoś miał? 

Może ktoś ma na sprzedaż jakąś kosiarke dyskowa? 

Opublikowano (edytowane)

Dostałem dzisiaj od znajomego łąkę do koszenia i teraz pytanie jak to racjonalnie nawieźć żeby zyskać jakiś racjonalny plon. Jest to łąka torfowo-murszowa. Najpierw pójdzie włóka, potem planuje rozsiać saletrosan. Po drugim pokosie we wrześniu poszedł by obornik i zimą wapno. Myślicie że to dobry pomysł czy byście coś zmienili? Dodam tylko że jest to stara łąka, cięta to roku. Miałem to przez miedzę. Trawa może nie jest jakaś szlachetna, ale może by coś białka wyciągnął. pH zapewne niskie, zasobności też

Edytowane przez PiotrZet
Opublikowano
tumiwisizm napisał:

5ha na tyle sztuk to można sobie siać jak ma się już zapas i niezawodne ziemie... 7-10 ha na dzień dobry i jak masz pryzmy do skarmiania to dopiero myśleć o zmniejszaniu... 

o to to 👍 najlepie zasiać zawsze więcej a jak się widzi że dobry plon to można zostawić na ziarno i sprzedać lub zakisić/ususzyć i też przez zwierzęta można przepuścić

danielhaker napisał:

Zasiać z zapasem i zrobić pryzmę jaką potrzeba, resztę na ziarno. W dobrym roku zostanie ziarnówka na handel lub dla siebie, w suszy będzie jako koło ratunkowe. Susza 2015 mnie tego nauczyła

też tak robię 👍

artek27 napisał:

Jakiej firmy kosiarke byście polecili chodzi o używane. Jaka lepsza na dwa noże na dysku czy trzy? Z tego co widziałem to na trzy noże jest vicon Deutz fahr.  Zastanawiam się jeszcze nad kuhn i lely tylko one mają dwa noże. 

lely 👍 nie ma lżejszych na traktor 11 lat mam

robert1226 napisał:

Na dwa noże też idzie dobrze i nie wiem czy te trzy noże dłużej pochodzą .

na trzy napewno większy koszt wymiany wszystkich

tumiwisizm napisał:

Z jaką dokładnością da się określić w usg czas ciąży? Strona której uzywałem do ogarniania zacieleń przestała działać i prawdopodobnie daty kryć poszły wp***u. Większość mam zapisane normalnie na na papierze ale co do 5 sztuk nie jestem w stanie powiedzieć ma 100%... 

zależy w jakim stadium ciąży ja wszystkie zdarzenia zapisuje w kalendarzu takim notesie zacielenia leki szczepienia wszystko co potrzebne i ważne do zapamiętania

PiotrZet napisał:

Dostałem dzisiaj od znajomego łąkę do koszenia i teraz pytanie jak to racjonalnie nawieźć żeby zyskać jakiś racjonalny plon. Jest to łąka torfowo-murszowa. Najpierw pójdzie włóka, potem planuje rozsiać saletrosan. Po drugim pokosie we wrześniu poszedł by obornik i zimą wapno. Myślicie że to dobry pomysł czy byście coś zmienili? Dodam tylko że jest to stara łąka, cięta to roku. Miałem to przez miedzę. Trawa może nie jest jakaś szlachetna, ale może by coś białka wyciągnął. pH zapewne niskie, zasobności też

a pk to zapomniał 🤔