Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Za 2330 masz finezje luzem i skład dużo dużo lepszy, a 30 zł na tonie to nie majątek. Lepiej dopłacić 200zl na tonie i coś konkretnego, a tutaj to same odpady poza rzepakiem.

Edytowane przez dominik1703
Opublikowano

Ulga inwestycyjna. Czy komuś przeszła ulga inwestycyjna w podatku rolnym z części inwestycji utwardzenia podwórka? Budynki, modernizacja, fotowoltaika to wiadomo. Ale utwardzenie placu? Ktoś coś? 

Opublikowano

Ja wziąłem nie dawno. Z tego względu że śrutę dla jałówek brałem w workach. Musiałem to później przenosić itd. Tak śruta luzem 100 zł tańsza w zakupie więc na tym w przeciągu 5 lat będę ponad 5 tys do przodu a dodatkowo silos zostanie. I nie muszę też worków przerzucać. Podjeżdżam taczka , otwieram ile mi  potrzeba i jadę 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Ursusc385 napisał:

Silos najlepiej kupić uzywke za grosze i być niezależnym a nie ze musze brać bo mnie umowa trzyma 

A kto ci powiedzial ze jesteś niezalezny od kogos? Nie bierzesz od firmy która postawiła ci silos, to albo płacisz za silos albo przyjezdzają po silos i po temacie. Nikt nikogo nie trzyma.

2 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Ja bym tego raczej nie kupił bo moim zdaniem tu jest za dużo zapychaczy typu otręby, gluten, wyslodka i wszystko podgonione rzepakiem żeby wyszło te 24 procent i jak najtaniej.

W składach od poczatku jest najwiekszy udział tego składnika w tonie. W topce otreby są na drugim miejscu to tak srednio bym powiedział. Sporo jest ich udziału na tone paszy. Wolałbym kupic finezje bądź agro 23% białka. U siebie stosuje Agro 23 i jest okej, po zmianie krowy nie ucieły mleka ani parametrów. Tylko to jest granulat.

Edytowane przez Rolniik122
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Rolniik122 napisał:

A kto ci powiedzial ze jesteś niezalezny od kogos? Nie bierzesz od firmy która postawiła ci silos, to albo płacisz za silos albo przyjezdzają po silos i po temacie. Nikt nikogo nie trzyma.

W składach od poczatku jest najwiekszy udział tego składnika w tonie. W topce otreby są na drugim miejscu to tak srednio bym powiedział. Sporo jest ich udziału na tone paszy. Wolałbym kupic finezje bądź agro 23% białka. U siebie stosuje Agro 23 i jest okej, po zmianie krowy nie ucieły mleka ani parametrów. Tylko to jest granulat.

Ile płacisz za Agro 23? Ja daje aktualnie topke 24. Po 1960brutto podajże. 

Brałem jakiś czas temu finezje i co ciekawe mleko się utrzymało na podobnym poziomie. 

Albo coś kręcą z tą finezja albo kiedyś była lepsza. Ostatnio miała dość ciemny kolor względem tego co brałem parę lat temu 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano (edytowane)

Nie ma to jak samemu zrobić pasze bo tych gotowych to krowy nie chcą żreć i prawie pół wypłaty na pasze pójdzie. Samemu można zrobić słabszą to będzie tańsza i bez problemu z somatyką. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

W ogóle nie chodzi jak położyłem tak leży. 

A co do silosa od firmy to nie  takie proste że nie bierzesz to ci silos zabierają i już,  tan jest tak umowa skonstruowaną że firma i tak dobrze na tym zarobi .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Luki99 napisał:

Nie ma to jak samemu zrobić pasze bo tych gotowych to krowy nie chcą żreć i prawie pół wypłaty na pasze pójdzie. Samemu można zrobić słabszą to będzie tańsza i bez problemu z somatyką. 

Jak sie kupuje oby najtańsze to i nie będą jeść, i somatyka będzie. Akurat u mnie sam granulatu nie zrobie.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano
2 minuty temu, Rolniik122 napisał:

Jak sie kupuje oby najtańsze to i nie będą jeść. 

Przez kilka lat kupowałem najtańsze 18 z de heus, provimi i agrocentrum 18 C+ jeszcze to to z agrocentrum jeszcze najlepiej jadły a już od dwóch lat sam robię mieszam owies, otręby pszenne, drożdże, witaminy, troche rzepaku i jedzą bez problemu mniejszy koszt a mleka jeszcze więcej. 🤑🤑

Opublikowano
2 minuty temu, Luki99 napisał:

Przez kilka lat kupowałem najtańsze 18 z de heus, provimi i agrocentrum 18 C+ jeszcze to to z agrocentrum jeszcze najlepiej jadły a już od dwóch lat sam robię mieszam owies, otręby pszenne, drożdże, witaminy, troche rzepaku i jedzą bez problemu mniejszy koszt a mleka jeszcze więcej. 🤑🤑

Trochę rzepaku? Tzn jaki udział %? A soja? 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, robert1226 napisał:

Wogule nie chodzi jak położyłem tak leży. 

A co do silosa od firmy to nie  takie proste że nie bierzesz to ci silos zabierają i już,  tan jest tak umowa skonstruowaną że firma i tak dobrze na tym zarobi .

Ale jak dobrze na tym zarobią? Na czym ? U mnie jest w umowie że np jak wybierzesz np 20% paszy i zrezygnujesz z nich to placisz 80% ceny za silos. Itd. kwoty podałem z głowy bo nie pamiętam dokładnych. Z przedstawicielem dobrze żyje to mi pokazywał po ile śrutę sprzedaje. I wszyscy mają jednakową cenę. Czy ten co nie ma silosu, czy ten co niedawno wziął silos czy ten co zostało mu parę ton na wybranie. On twierdzi że firmy mają te silosy wliczone w cenę śruty. Wiedzą ile mniej więcej paszy sprzedają i ile idzie silosów i np dodają wszystkim te 10-20 zł do tony. Więc czy masz od nich silos czy nie to i tak płacisz. Druga sprawa to taka firma jak przewala dziesiątki silosów rocznie to też ma inną cenę niż ja jakbym chciał sam sobie kupić silosy. Jeden kiedyś już ojcu został z wybierania paszy, dwa dokupiliśmy a teraz doszliśmy do wniosku że szkoda wydawać parę tys na kolejny silos 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Ja daję taka podstawowa na 50% koncentrat 35, do tego trochę jęczmienia a reszta owies, otręby i trochę żyta no to jesx jedzą lux ale mleka z tego nie ma tyle co na granulacie. Tylko mówię i porządnym granulacie ponad 20 procent białka bo takie badziewie najtańsze 18 to można sobie darować, na to samo wyjdzie

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Z tym bioffidem to też ostatnio słyszałem od znajomego że jak wzial od nich silos to śruta 200 zł na tonie do góry 

A to kto napisał i już masz zarobek .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Nintendo napisał:

Trochę rzepaku? Tzn jaki udział %? A soja? 

Soji nie daje a rzepaku to mało bo jak przesadzić to tylko mleko klejkie i somatyka wysoka. Z 50 kg rzepaku na tone ze 20 kg witamin z unipaszu i 25 kg drożdży. 

Edytowane przez Gość