Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z 350 sianokiszonki i ze 100 słomy. Sąsiad już z 10 lat użytkuje bezawaryjnie tego pronara i chwali. Spoglądałem jeszcze w kierunku nowej owijarki kvernelanda 58 netto (bez sterowania) m.in ze względu na kredyt fabryczny ale nie przekonała mnie konstrukcją. Jakaś taka delikatna.

Opublikowano

https://www.facebook.com/100063533665321/posts/pfbid02wKth3QoABB8r1LVAyZpKqSHaMXmy1t5rWRZdJxM3FP5v4cX1YSM4yBMokMyNVJLJl/ mam nadzieję że na Podlasiu ostry bojkot tej firmy. My u nas w gospodarstwie zrezygnowaliśmy z produktów agrocentrum w 100%

Opublikowano
Kierownik napisał:

https://www.facebook.com/100063533665321/posts/pfbid02wKth3QoABB8r1LVAyZpKqSHaMXmy1t5rWRZdJxM3FP5v4cX1YSM4yBMokMyNVJLJl/ mam nadzieję że na Podlasiu ostry bojkot tej firmy. My u nas w gospodarstwie zrezygnowaliśmy z produktów agrocentrum w 100%

W sumie nie dziwię się im. Latem jak w kolnie kupowali zboża to nie było chętnych do sprzedaży to załatwili sobie inny kierunek dostaw 😜

Opublikowano
gregor1284 napisał:

A do kogo należy to agrocentrum? 🤔

W roku 1993 Stanisław Pietruszyński został prezesem Zarządu firmy. Firma AGROCENTRUM jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, wyłącznie z kapitałem polskim. Obecnie w skład firmy wchodzą wytwórnie pasz i magazyny zbożowe.

Opublikowano

Ja biorę delicję. Mimo że kuku mocno w dół, rzepak także, soja nie wiem ale pewnie nie za wiele jej tam jest, zboże nasze tańsze a okazuje się że idzie ukraińskie(kierowca już parę miesięcy temu wspominał że korki przez tiry z Ukrainy) a pasza co róż to do góry ostatnio.

Opublikowano

nie wiem jak u was ale u mnie na nowej dostawie paszy z nowym C35 mleko w dół . Od jakiś 2-3 tyg nasi klienci co dają Agrocentrum się skarżą że parametry w dół , mleko też i krowy paszy nie chcą jeść.

Opublikowano

To myślę że trochę nagonka, powinni zrobic podjazd pod inne firmy paszowe. Będzie to samo. Biznes jest biznes każdy szuka gdzie kupić taniej. Ze zbożami z Ukrainy powinno zrobic porządek państwo inaczej będzie ciagle to samo. Każdy kurs który wjeżdża do nad powinien dostawać jakiś paszport z waga i rodzajem towaru i kurs prosto do portu i z tego powinni go rozliczyć a jak nie to powinni ich ścigać po kilku dniach odrazu

• Like 1
Opublikowano

Widzisz tobie odpisali ze głównie biorą od polskich rolników,  na początku byłem za agro unia ale teraz widzę że szukają ciagle sensacji, strajki też były mocno zachowawcze i z tej ich krzykaczki nic nie wychodzi. Brak konsekwencji w dążeniu do celu. Rzucają jakiś temat i po chwili sprawa przycicha i co innego biorą bez rozwiązania. Nie bronie agrocentrum ale może są w sytuacji że nie są pewni że w Polsce skupią tyle ziarna ile potrzebuja, nie wiem. Rolnicy z Ukrainy są w gorszej sytuacji niż my i też chcą gdzies to sprzedac I za dużo mniejsze pieniądze. Ktoś musi znaleźć rozwiązanie na to. U nich hodowle też bardzo ucierpiały, zapewne jakieś wytwórnie pasz i pewnie polskie firmy będą szukały tam odbiorcow. Aktualny rynek jest wielka niewiadomą. Ceny w zniwa zboz i rzepaku były o wiele wyższe niż teraz i możemy za to podziękować Chinom i Rosji które pewnie się zgadaly zeby wypuścić większe ilości surowca niż przewidywano i za niższe pieniądze bo na pewno maja o wiele niższe koszty a rolnicy w UE wiadomo jak wszystko podrożało. Mam wielu znajomych którzy pierwszy rok zdecydowali się przetrzymać plony i plują sobie w brodę. Niektórzy juz sprzedawali aby straty zniwelować bo zapewne do żniw duzo się cena nie zmieni.

Opublikowano

tak szczególnie że wiem że od Polskiego rolnika kupować nie chcieli :) rozumiem że też bierzesz od nich pasze i nie chcesz sobie dać wmówić że są bee. U nas punkt jeden już zrezygnował z agrocentrum bo wszyscy y przerzucili się na biofeed. Dodatkowo nie jestem pewny ale pewnie w sprawie tłuszczów przemysłowych też nimi się zainteresowała prokuratura. A wiem bo widziałem pismo że biofeed w tym nieuczestniczyl

Opublikowano

A skąd wiadomo że biofeed i inni nie robią tak samo? Żeby nie było, uważam że taka praktyka to czyste skur@#$&ństwo bo koszty produkcji bez obwarowań unijnych są niższe niż u nas. Ale będzie tak dalej bo nasz rząd i tak tego nie ogarnie bo nie myślą o Polakach.

Opublikowano

Biorę pasze ale mam w d to, firma która pośredniczy też sprzedaje biofeed i akurat na nich narzekali. Mam jeszcze wybór agrolok albo sano to już wolę brać od nich bo chociaż dobrego żywieniowca maja. A z tymi zbożami to pewnie niedługo cos wyjdzie jak jest naprawdę. Ja nikogo nie bronie

Opublikowano

Też biorę z agrocetrum i ostatnio finezja 30zł na tonie w górę, żywieniowiec to strasznie średni, ale za to firma która jest dystrybutorem bardzo na plus.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

tak szczególnie że wiem że od Polskiego rolnika kupować nie chcieli :) rozumiem że też bierzesz od nich pasze i nie chcesz sobie dać wmówić że są bee. U nas punkt jeden już zrezygnował z agrocentrum bo wszyscy y przerzucili się na biofeed. Dodatkowo nie jestem pewny ale pewnie w sprawie tłuszczów przemysłowych też nimi się zainteresowała prokuratura. A wiem bo widziałem pismo że biofeed w tym nieuczestniczyl

chcieli, ale za jakąś śmiesznie niską cenę... czyli tak jakby nie chcieli 😬 Jeśli brali qq z ukrainy to juz wiadomo czemu cena jaką oferowali miala byc zniechecająca....szkoda.

Opublikowano

Panowie i Panie każda firma na pewno kupuję towar z Ukrainy tylko jedni mniej inni więcej, jednych nagrają innych nie to normalne że każdy szuka oszczędności, ale jeśli ta oszczędność dla firmy paszowej odbije się na produkcji (mniejszej gorszej jakościowo) to przynajmniej tak myślę połowa rolników zmieni dostawcę pasz pełnoporcjowych, a to już nie jest oszczędność dla tych firm

Opublikowano

Do żółto zielonej firmy z Grajewa tylko raz oddałem pszenżyto. Próbę zawiozłem, wszystko pięknie, a patelnia pojechała to opierdolili na czym tylko się dało. Chłopak qq oddał wyszła mu 520 za tonę, wilgotność różniła się o 10% w porównaniu z dwoma miernikami. Nic dziwnego, że Pietruch mówi, że chłopy im nie chcą sprzedawać. 

U mnie na wsi bardzo dużo na biofeed przeszło ludzi. I drobiarze i trzodziarz i krowiarze 

• Confused 1