Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

to znaczy? chciałem tą dłuższą schledrecz czy jak to się pisze dałem zakiszacz i czekać do wiosny

Gadałem ze swoim usługodawcą. On nie ma tego systemu w sieczkarni ale wie o co chodzi. Powiedział, że żeby te pomiary były choćby zbliżone do stanu faktycznego to trzeba wjechać na metr, zrobić próbę wilgotności, masy i coś tam jeszcze, jakimś specjalnym przyrządem. Potem w zależności od wyniku tej próby ustawić system pomiarowy w maszynie i dopiero wtedy te pomiary coś mogą mówić ale też nie muszą. Jak to stwierdził wyniki są zawsze wątpliwe bo to działa na zasadzie pomiaru przepływu masy mierzonego przez fotokomórki i wpływ ma tutaj dosłownie wszystko. Mówił, że zrobienie tych ustawień to strata co najmniej pół godziny na każdym polu

Opublikowano
50 minut temu, slawek74 napisał:

co tu będę ściemniałł bele ważyłem kilka razy w tym roku do tego niektórzy twierdzą że po stałokomorowej tyle ważą moje wyszły po 220kg

robert na jakim ciśnieniu zbierasz u mnie 220bar

Chyba 200 bo to syn pracował to wagę co podałem to jest średnia z całej lawety kolega ważył, nie wiem jak to się ma do innych ale ten kolega był zadowolony z jakości prasowania i zbicia  bel ,  robił mu przedtem ktoś inny taka samą prasą  to mowi ze nawet nimi co porównywać tamte jak złapał w chwytak  to kapcie. 

Opublikowano

Na wagę byli dużo czynników  się  składa jak piszesz czy miękki rdzeń czy nie z jakiego zboża,  o jakiej  porze dnia prasowanie, czy słoma czysta czy coś tam na dole w zbożu rosło  itd itp.

Opublikowano

Ja nigdy swoich bel nie ważyłem. Wiem tylko, że jak jakieś dwa lata temu kupiłem dwie belki dla cielaków po sipmie to było w nich tyle siana, że swoją prasą prawie b to wsadził w jedną. A też mam prasę stałokomorową łańcuchową. I na 500 bel rocznie wystarczy

Opublikowano

Ja wam powiem tak bal po claas rolland 250rc wazy ok 140-160kg sloma pszenzytnia. Po jakimś pasowym case wazy 220kg sloma pszenzytnia a raczej sieczka bo kombajnie case." I to jest sprawdzone, to jest zbadane i tego się nie da podwazyc" 🤣 wagę znam bo w paszowoz co miesiąc wrzucam jak sieczkę robię do obory.

U mnie za 8tyg maja przyjechac brać próbki i do Niemców wysyłać na badanie qq. Szedl zakiszacz z Polsilu i był od nich z firmy facet, podobno bakterie wytwarzają glukoze czy glikol juz nie pamiętam a zeby to sprawdzić musza do Niemiec wysłać bo tam najbliższe labo które to wybada.

Opublikowano

Ciśnienie na komorze to trochę lipa ,można porównywać przy identycznych prasach . Przy prasach różnych marek jest inne ciśnienie ,zgniot może być identyczny ,jak i belka identyczna ,ale wartości inne z powodu jakby tu na chlopski rozum powiedzieć .      Z powodu punktu podparcia siłownika na klapie ,podparcia w którym trzyma komorę ,im dalej od ,,zawiasu obrotu klapy'' ,tym ciśnienie może być mniejsze . I już tam nie dywagujmy nad rozmiarem siłownika .    belę z rosą upitolisz z większą masą ,a jak sucha słoma to każda staje na ,,sztorc'' i już nie dopuszcza do lepszego ugniecenia.

Opublikowano

najgorzej jak mało słomy na pokosie i do tego z zielem to i z pasówki ,,jaja,, wychodzą bo ciśnienia nie idzie wytworzyć najlepiej jak jest dyżo słomy i w miarę szeroko na pokosie i dojrzała a nie twarde patyki

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

U mnie za 8tyg maja przyjechac brać próbki i do Niemców wysyłać na badanie qq. Szedl zakiszacz z Polsilu i był od nich z firmy facet, podobno bakterie wytwarzają glukoze czy glikol juz nie pamiętam a zeby to sprawdzić musza do Niemiec wysłać bo tam najbliższe labo które to wybada.

Co to za wynalazek niby? Jaką to nazwę handlową miał? 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Czy u was z czasem ta sanitarka z kulką nad jednostką końcową synem zachodzi? I trzeba rozebrać i ręcznie wyczyścić?

Nie myje się samo . A może masz coś  innego pokaż jakie .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Czy u was z czasem ta sanitarka z kulką nad jednostką końcową synem zachodzi? I trzeba rozebrać i ręcznie wyczyścić?

synem to nie 😀 ale syfem 🤪 czasem trzeba umyś dojarka delawal jednostka 60L

• Haha 1
Opublikowano

No u mnie prawie rok minął ale byl syf w chu. Nie wiem może przez to ze często się trafi zapomnieć zamknąć zawor z jednej strony do mycia? I za mały pęd wody jest? Bo mleko z dwóch stron wpada. I jeszcze syf byl w tych plastikowych od podcisnienia. U ciebie widze idzie potem w ocynk, u mnie na hali jest plastik tej średnicy co niebieska rura. I nie wiem czy to normalne ze w nich po takim czasie syf jest?