Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, ChiquitaB napisał:

Tylko finezja a 23 to różne pasze

Przecinka na wstawiłem 😄. Za finzeje 2260 brutto płaciłem. 

Za 23 tak samo płaciłem koło 2260 ale dokładnej ceny nie pamiętam czy było bliżej 2300 czy 2200 brutto 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
slawek74 napisał:

sprzedawcy pasz lub internet koszt w poprzednich latach 25kg 700zł teraz napewno drożej a trzeba 1kg na tonę paszy

W dawkowaniu może i jest 1kg na tonę paszy, jak w zeszłym roku stosowalem to maks szło nie więcej niż 400 gram na 1 tonę i był spokój z zagrzanym tmrem także dawkowanie z etykiety swoją drogą a praktyka we własnym gospodarstwie swoją

Opublikowano

A wieczorem w lato jak mieszacie to o której godzinie? Mi zywieniowiec polecą o 21 mieszać najlepiej i że wytrzyma do rana do podrzucenia ale wierzyć mi soe nie chve ze ta gromadka która zostanie nie podrzucona przez noc nie zagrzeje się do tego czasu. Wiadomo do pewnego momentu zjedzą co sięgną a reszta zostaje gromadka

Opublikowano (edytowane)

Znaczy, przy wysokich temperaturach pobranie spada. Dlatego warto robić wieczorem, bo w nocy temperatura spada i krowy zaczynają żerować 🤫😂. Pobiorą więcej świeżego tmru. A grzanie to już sprawa dawki im więcej węglowodanów tym szybciej się zaczyna grać oraz jakoś kiszonek.  

Edytowane przez leszek1000
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, leszek1000 napisał:

Znaczy, przy wysokich temperaturach pobranie spada. Dlatego warto robić wieczorem, bo w nocy temperatura spada i krowy zaczynom żerować 🤫😂. Pobiorą więcej świeżego tmru. A grzanie to już sprawa dawki im więcej węglowodanów tym szybciej się zaczyna grać oraz jakoś kiszonek.  

Czyli akurat dla mnie 🤭

Tylko ciekawe co by sąsiedzi gadali jak bym o północy 60tką wóz kręcił 🤔

• Haha 1
Opublikowano
ChiquitaB napisał:

A wieczorem w lato jak mieszacie to o której godzinie? Mi zywieniowiec polecą o 21 mieszać najlepiej i że wytrzyma do rana do podrzucenia ale wierzyć mi soe nie chve ze ta gromadka która zostanie nie podrzucona przez noc nie zagrzeje się do tego czasu. Wiadomo do pewnego momentu zjedzą co sięgną a reszta zostaje gromadka

ale ze przy np 20 stopniach w nocy zagrzeje Ci się tmr? no to sorry ale to nie wina temp a objetosciowek

Opublikowano

Nie no nie mam problemu teraz tylko pytam praktycznie jak to wygląda. Aktualnie robie rano i maks 8 mam zadane. Wtedy Ok 12 podrzucam i później jeszcze z 2 razy i problemu nie ma żadnego. Pytam jak bedzie dzień w dzień z 30st jak to wygląda bo dopiero zadaje od października na nowej oborze I nie wiem jak wygląda to w lato

Opublikowano
1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

Czyli akurat dla mnie 🤭

Tylko ciekawe co by sąsiedzi gadali jak bym o północy 60tką wóz kręcił 🤔

Z Twoim grafikiem obrządu ,to i tmr by się pogubił ,i być może nie grzał .Noc ,i bakteria śpi  🤷‍♀️no jak ma zareagować jak nigdy  ,nigdzie tego nie doświadczył ?😐

Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.06.2022 o 17:20, Troker1979 napisał:

5ton miesięcznie na 25sztuk niestety. Delicja to coś koło 4 tys w workach się kręci. A ile teraz 26ska z agrocentrum?

Ile płacicie za około 22 procentową paszą pełnoporcjową w innych firmach? Bo agrocentrum szleje z cenami ostatnio. Taniej może czy podobnie?

Brałem agrocentrum, ale ostatnio odlecieli z cenami i przeszedłem na biofeeda. 

23% i coś około 7energii 2060brutto.

Słabsza 23% była chyba 1940.

Ceny z maja.

Edytowane przez Nintendo
  • Thanks 1
Opublikowano

Biofeed niby gorszy skład ma bo firma przez którą biorę agrocentrum tez ma biofeed i niby bez szału ale każdy ma swoje widzimisię. Mi by się nie chciało skakać co chwilę juz na inną firmę bo chwilowo taniej

Opublikowano
14 minut temu, ChiquitaB napisał:

Biofeed niby gorszy skład ma bo firma przez którą biorę agrocentrum tez ma biofeed i niby bez szału ale każdy ma swoje widzimisię. Mi by się nie chciało skakać co chwilę juz na inną firmę bo chwilowo taniej

Nie ma gorszego. Jest podobny, mam przecież pełny skład jednego i drugiego. 

Różnicy w mleku po przejściu też nie było. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

a jaka różnica w cenie tej paszy tak z ciekawości?

Okolo 200zl tona. 

Nie wiem po ile mają aktualnie z agrocentrum, bo przy ostatnim zamówieniu już się nie pytałem. 

Biorę Okolo 6ton,  zawsze coś w kieszeni zostanie. 

Edytowane przez Nintendo