Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pal sześć podstawiać zeby mieć większe bialko czy tluszcz ale tu walki robili z rozcieńczaniem mleka wodą. U nas walki skonczyli jak bialko i tluszcz co odbiór badają. A som to odzwierciedlenie zdrowia stada, raz czy dwa może się noga poślizgnac czy na bakteriach ale jak ktoś normalny to szuka przyczyny

• Like 1
Opublikowano

@michal_19 mam to samo właśnie dwa dni temu krowa zamiast proso na łąkę poszła na płytę gnojową i przez murek przeszła i podobnie rozcięła 😐 też tym niebieskim psikam chyba pomaga bo już tak nie kopie przy dojeniu ale noga sznurkiem uwiązana.

A u mnie takie coś u krowy wylazło
Wczoraj zobaczyłem za uszami miała takie zgrubienie wielkości 🤔 baterii paluszka ale nic nie zauważyłem na szyji, a dziś przyszła z łąki patrze taka gula z jednej strony i szerść taka oblazła dosyć twarde i bolące. Był wet popatrzył stwierdził że nie wie co to dokładnie jest 🙁jakiś stan zapalny  podał dożylnie coś przeciwzapalne i przeciwbólowe dał maść ichtilową. Krowa 5 dni po wcieleniu apetyt ma. Co to może być? 

IMG_20220601_191206.jpg

Opublikowano
Dnia 31.05.2022 o 12:25, Paulina1985 napisał:

To ja takie pytanie nie o krowach mam, ale może odpowiecie i mnie nikt nie zbanuje 🥴

Chce kupić podkaszarkę akumulatorową. nie chce badziewia co bedzie tylko kosiła krawezniki, ale taką co też twardsza starszą trawę na obrzeżu pokosi. To kwestia baterii? mocy? czy żyłki? 

Na wiosnę kupiłem Milwaukee https://pl.milwaukeetool.eu/pl-pl/m18-fuel-quik-lok-urzadzenie-podstawowe-w-zestawie-z-podkaszarka/m18-fophltkit/ 

Trochę drożej niż konkurencja ale naprawdę warto zwłaszcza jak masz już kilka narzędzi. bateria 5ah wytrzyma ok 30min koszenia. Mocy nie brakuje. Waga niby większa jak u konkurencji ale naprawdę nie czuć.  Żona jest zachwycona bo szybko możne przykosić podwórko, ogród czy sad. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał:

Dziewczyna pytała o podkaszarkie mało lekka i wygodna , a tu wszyscy  kosy jej oferują dobrze że nikt z sieczkarnią nie wyskoczył.

Jak wstydliwa to pytała o coś maluśkiego no nie  ? ,😐 a wiadomo jakie oczekiwania ? ,jak dobra kosa to i sąsiadom pomoże ,😉 [chyba ciut przegiołemO.o].... A tak na poważnie,to niby spalinowa ma cały czas taką samą moc ,a przy sprzętach akumulatorowych już tak miło nie jest

Opublikowano

haha. Moje oczekiwania co do podkaszarki nie są duże, bo starą metrową trawę odpuszczam i zostawiam dla spalinowej kosy męża. 

Właśnie chodziło o takie pierdołki przy plotku, przy skalniaku, przy chodniku z kamieni, przy iglakach wyłozonych korą, przy hustawce i zjezdzalni, ktore mają zająć kilkanascie minut :)

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

haha. Moje oczekiwania co do podkaszarki nie są duże, bo starą metrową trawę odpuszczam i zostawiam dla spalinowej kosy męża. 

Właśnie chodziło o takie pierdołki przy plotku, przy skalniaku, przy chodniku z kamieni, przy iglakach wyłozonych korą, przy hustawce i zjezdzalni, ktore mają zająć kilkanascie minut :)

U mnie jest makity na baterie, za 300 zł  bez baterii kupiona bo juz by od innych narzędzi, można kosic jedna ręką, do takich pierdół lux.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
boo45 napisał:

jak myślicie śruta rzepakowa będzie szła do góry? zamawiać na rok z góry? niby z Ukrainy ma wszystko iść bez ceł także może coś spadnie? na dzień dzisiejszy agrolok przy 24t 2000brutto.

zazwyczaj tanieje w żniwa więc ja bym poczekał

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelmf napisał:

Witam. Koledzy i koleżanki jakie dajecie tubki przy ostrych zapaleniach wymienia lub jakie można że sobą łączyć

ostre zapalenie to pobranie próbki na antybiogram (zeby w przyszlości kierowac dobrze antybiotyk), a doraźnie ogólny antybiotyk plus przeciwbolowy/przeciwzapalny. 

U mnie przy Colimastitis lekarz ciagle zalecał tubostrzykawki ze sterydem w skladzie (oprocz antybiotyku), dobrej odpowiedzi to nie dało (tak naprawdę wtedy juz tkanka wymienia jest skolonizowana przez E.Coli i toksyny, a antybiotyk w tubie nie ma wielkich szans działania). 

Tubek masz do wyboru wiele, zapytanie jakie tubki u kogoś działają to wiesz...kazdy z nas poda jedną nazwę i ktorą wybierzesz? 😁 

Przy ostrych zapaleniach wiekszą rolę odgrywa leczenie ogólne i objawowe, wypłukiwanie toksyn :)

Chyba nie pomogłam 🤣

Opublikowano

Mieliście kiedyś przypadek krwawej smółki u cielaka. I to nie jakieś tam czerwone włókna, ale dosyć tego dużo, i do tego taka jakaś luźna. Cielak niby pije dobrze, i żwawy jest, ale już trzecia doba a te kupki takie dziwne.