Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja te kextony daje pół na pół. Jak wiem że krowa jest problematyczna po wycieleniu to daje w zasuszenie. A jak widzę np. że krowa po wycieleniu szybko się rozdaja i daje dużo mleka to wtedy wzywam  wet żeby podał kextona bo wiem że to może źle skończyć 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

A co myślicie o sanbullu dla cielnych jałówek i krów też ? 

Niby zapobiega ketozie 🤔

Może to mieć sens z grudniowym sianem 😛

3 godziny temu, Marcin133 napisał:

@radekz200 chyba brałeś pistolet na bolusy pochwalisz się jaki i jakieś pierwsze wnioski?

Ale ja mam do bolusow energetycznych 😛 a ty chcesz do kextonow? 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

zbut późne podanie przed porodem czasem też szkodzi następstwem może być przemieszczenie trawieńca dlatego jak bym miał podawać to 3 tygodnie przed porodem

Nie jestem zwolennikiem dawania po wycieleniu ale jeśli wystąpi problem to wjeżdża glicerovit + heparenol  na 10-14 dni glukoza dozylnie plus kextone i problem z głowy bo samo leczenie bez podania kextone czasem gdy krowa szybko odbija mleko równie szybko wróci ketoza a najtaniej i najlepiej to dbać o odpowiednią kondycję 👌

Opublikowano

U mnie ostatnio nie było miejsca przez co 5 sztuk zasuszonych musiałem zostawić w oborze i jadły tmr, w którym jest około 25kg kiszonki z traw, 20kg kiszonki z kukurydzy i 7 kg wysłodki. Teraz w marcu się wycieliły i już widać że apetyt słabszy i mleka mniej, a tak dla porównania 2 krowy na jesieni były zasuszone i stały z jalowkami na samym sianie, dopiero 2 tyg przed wycieleniem przeprowadzone były na tmr to apetyt mają lepszy i mleka więcej.

Opublikowano

uzywany ciągnik, n101 hitech, przebieg 7k za 100netto z Francji czy agrofarm 85, mechaniczny, przebieg 5k za 100brutto krajowy, z technicznego pkt widzenia który lepszy jako pomocnik przy krowach, szukam ok. 100KM, w tygodniu mam jechać je obejrzeć i może ktoś z was ma jakieś opinie, ostatecznie i tak zadecyduje stan w realu

Opublikowano
9 godzin temu, marko06060 napisał:

uzywany ciągnik, n101 hitech, przebieg 7k za 100netto z Francji czy agrofarm 85, mechaniczny, przebieg 5k za 100brutto krajowy, z technicznego pkt widzenia który lepszy jako pomocnik przy krowach, szukam ok. 100KM, w tygodniu mam jechać je obejrzeć i może ktoś z was ma jakieś opinie, ostatecznie i tak zadecyduje stan w realu

Pytanie czy te 7 tys w valtrze to realne. I jakie roczniki ciągników. Za zachodzie nikt nie kupuje ciągnika żeby stał. 800-1000 godzin rocznie to standard. W Polsce zdecydowana większość ciągników robi rocznie 300-500 godzin a i to nieraz za dużo 

Opublikowano

Do 90km. 10 ha ale mam malutkie kawałki i nie wyrabiam się że skoszeniem i zgrabieniem na raz a u mnie w okolicy jest problem z usługami. Przyjeżdżają kiedy chcą więc podejrzewam że bym musiał tyrać w nocy albo zwozić suche a swoją przyczepa zrobię jak chce

Opublikowano

A ja dziś złomek do siebie kupiłem   troszkę podpicowany i można robić, brak oponki na aplikatorze i chyba silnik hydrauliczny od tego rozdzielacza na aplikatorze zdechniety bo węże się napinaja ale silnik stoi a sam środek można lekko ręką kręcić.

20220321_180025.jpg

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.03.2022 o 12:18, TheraRolnik napisał:

A co myślicie o sanbullu dla cielnych jałówek i krów też ? 

Niby zapobiega ketozie 🤔

Nie dawaj tego jałówkom , kiedyś też nam doradzili aby to dawać , fakt wygląd i przyrosty fenomenalne nawet stosowane w niewielkich ilościach , ale te jałówki wątroby to nie miały , w większości jak się cieliły to problem z jedzeniem , badamy krew , oczywiście wysokie wyniki wątrobowe , dwa : zatuczały się na tym , trzy : zapalenia wymienia od razu po wycieleniu ze względu na tłuszcz na wymieniu , nie które od razu miały po porodzie ,  ciężkie do wyleczenia w niektórych przypadkach w ogóle nie dało się nic zrobić ,  nie polecam . Dla opasów jak najbardziej ale nie dla hodowlanych jałówek .

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, tumiwisizm napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-samozbierajaca-pottinger-CID757-IDMPiKD.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=1

Czy taką przyczepą da się jako tako zwozić trawę na pryzmę? Ktoś miał taki wynalazek?

Noże to raczej ma ,tam za dużo na przodzie co by nie miała . Trawy nabierzesz max 3 tony ,ale podejrzewam że na tabliczce ze 2 tony pisze ,zielonki to na wysokość polowy ,czyli równo z blachami ,ale to bez rosy i deszczu ,bo tak to kółka piard..  . Cała wysokość ładunkowa to do suchego siana  . To tylko 2 kółka ,a wiesz ile ton na rożżutnik obornika włożysz ,a to ustrojstwo jest z tonę  ,może i lepiej ciężejsze .   Podbierak ze 200-300 kg ,  ,,apararura z nożami '' z 700 kg ,i obramowanie wysokie  . A i z tyłu gówno ,bedziesz to zwalał ,nie roztrząsa ,tylko barykady robią się . Dodatkowa osoba do widłologii ,a i tak przerwy pozostaną ,a deptając nie wiesz i ciągnik wpada .  Swego czasu rokiłem samozbierką bez noży ,i też było   ,,dobrze '' ,wtedy był hardkor z ułożeniem i udeptaniem ,a póżniej z pryzmy kulasem od gnoju wyrywalem .   Ale to był koniec tamtego wieku i na okolicy nikt nie wiedział co to jest trawokiszonka ,byłem pionierem    .            Tylko że cena niska ,bierz w ciemno , 😉 ,zlom prawie 2 zl ,a tu ze 3 tony .

Edytowane przez kizak
Opublikowano
tumiwisizm napisał:

Do 90km. 10 ha ale mam malutkie kawałki i nie wyrabiam się że skoszeniem i zgrabieniem na raz a u mnie w okolicy jest problem z usługami. Przyjeżdżają kiedy chcą więc podejrzewam że bym musiał tyrać w nocy albo zwozić suche a swoją przyczepa zrobię jak chce

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-samozbierajaca-deutz-fahr-CID757-IDOchaq.html bardziej coś takiego jak już