Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Jak można kamień w słomie zebrać? To co wy podbierak opuszczacie do samej ziemi jak na trawę???

Normalnie, nie wiesz ze ludzie różne pola maja, góry doliny, bruzdy itp. Podbierak idzie aby zlome zlapac, ale czasem pójdzie i po ziemi.

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

U mnie DairyPilot, Multi Buffer Plant z Josery i kreda i odpukac od 2 lat żadnych wrzodów nie mają i pobieranie pasz bdb wcześniej były cuda

Ile tego idzie, tylko do paszy czy na paszowóz też idzie. 

Zastanawiam się czy te algi coś pomagają. To chyba efekt podobny jak do węglanu wapnia czyli wysokie ph przez zawarte wapno. Chyba że ktoś mnie oświeci. 

Opublikowano
5 minut temu, leszek1000 napisał:

Ile tego idzie, tylko do paszy czy na paszowóz też idzie. 

Zastanawiam się czy te algi coś pomagają. To chyba efekt podobny jak do węglanu wapnia czyli wysokie ph przez zawarte wapno. Chyba że ktoś mnie oświeci. 

Dairy pilot 12,5kg

Buffer Plant 25 kg

Kreda 15 kg 

Na tone paszy 

Opublikowano
22 minuty temu, leszek1000 napisał:

Spadki pobrania i mleka. Teraz na luzie jest inna sprawa. Po doju nie każda idzie do stołu paszowego. Wczoraj jeszcze była korekcja tych kulawych to sporo wrzodów pod racicami. Chyba że do witamin, bo zmieniłem 7 miesięcy temu. Dodałem już 80gram sody w paszowozu i zobaczymy za kilka dni. 

A i jeszcze z mleczarni sms o tłuszczu 3,4 

No to widzę z tego co piszesz że jest duże prawdopodobieństwo kwasicy. 

Ale jeszcze do tego mogą przyczyniać upały. 

13 minut temu, leszek1000 napisał:

Zastanawiam się czy te algi coś pomagają.

Algi to bardziej na mykotoxyny i w niewielkim stopniu bufor.

Opublikowano
2 minuty temu, michalmr99 napisał:

Po ile kupujecie słomę z pokosów?

W tym roku u mnie jest 15 zl za 140 cm

Opublikowano

Leszek soda działa przez 2 godziny jak będzie w wilgoci. a jeden żywieniowiec uświadamiał mnie że to właśnie bufor z alg działa 10 godzin i najbardziej leczy kwasicę. poprawcie mnie jak źle mowie

Opublikowano

W starej oborze mogły sobie zjeść słomę spod nóg. W nowej miał być paśnik bez starej obory zrobiony, ale się nie udało. Mam jeszcze koryto z węglanem sodu, ale tylko jedna widziałem coś jadła. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, radekz200 napisał:

Jaka sama siatka prawie 4 zł na bele 😛

Ciekawe jakim cudem, to mi na bele 140stke przy owinięciu 3.1 raza na bele siatka 3zl bez kilku groszy

A gdybym robił 120stki to z siatka bym zszedł do 2.2 zł 

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, leszek1000 napisał:

Wcześniej z neta, teraz z vittry 

Jak z apetytem? Uwzględniając to że są upały. Jak kał? Trawa z którego pokosu? Może to nie kwasica. A co do węglanu to działa tak samo jak algi. U mnie już dawno bez buforu w wozie i mieszalniku. 

Opublikowano

Jak się ochłodziło to spadł apetyt i u niektórych lekka biegunka. No właśnie jest pierwszy pokos i to dość mokry. Byli żywieniowcy, próby robili ale nie wiem czy ph było badane, 

kr9292 ty masz na uwięzi ?? Jak na razie pójdzie do wozu ten kwaśny i zobaczymy, bo na pewno nie zaszkodzi. 

Opublikowano

Tak na uwięzi. Nadmiar węglanu też zdrowy nie jest.  Jaki masz mocznik i białko? Powiedz żywieniowcowi i żeby zrobił sita i przepłukał kał itp. Może masz zasadowice. Może brakuje włókna. Może masz dużo amoniaku w trawie i się przytruly, moze mykotoksyny. Przyczyny może być dużo.  

Opublikowano (edytowane)

Sorki że dopiero teraz wracam do tematu flizu, ale znalazłem chwilę czasu i chciałbym dopytać czy taki fliz z linku (najtaniej) będzie dobry?

Czy przykryje nim (szerokość 10,4m) piramidę z bel 4-3-2-1?

https://allegro.pl/oferta/fliz-do-slomy-okrywania-siana-bel-10-40-x-12-50-10424314381

edit: tutaj taniej

https://www.strefarolnika.pl/pl/p/Fliz-COVERTEX-140-10%2C40-x-12%2C50-m/12410

Edytowane przez kołalski