Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Wet mówi że wysyp grzybicy jest w tym sezonie na naszym terenie

potwierdzam. i nie tylko u was :) wilgoć w oborze, też mamy trochę tego, bo wentylacji przez te pozamykane na cztery spusty obory nie było 😑  a do wiosny i pola daleko 😑  

Opublikowano
10 godzin temu, lusjan napisał:

Zależy od tego ile robicie sami. Ja biorę sporo usług i poza kółkowym kombajnem, gdzie idzie faktura bez gadania, to tracę, bo usługodawca ma cenę skalkulowaną na ryczałtowca, jak chcę fakturę, to dodaje 23%.  Im więcej własnych maszyn, tym bardziej się opłaca... Tylko garb też większy 😜

Usług nie biorę praktycznie wogule .

Bo z takich usług to tylko kombajn i koszenie kukurydzy , kombajnem skosze sam bo u kolegi jeżdżę kombajnem ,a w kukurydzy syn kosi albo odwozi także te usługi są rozliczane na innych zasadach.

To u was jeszcze skr-y są.

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

na usługi jest 8% vat to skąd to 23? u nas czy z faktórą czy bez ta sama stawka

Odnośnie usług rolniczych racja, mój błąd. Nie zmienia to faktu, że do ceny usługi wlicza się koszty brutto, także już na samej ropie jest się w plecy. 

Widocznie w moich okolicach większe cwaniaki 😜 Dla mnie vat byłby lepszym rozwiązaniem, gdyby każdy faktycznie go płacił, a dalej nagminnym jest, że np. beton idzie kupić bez vatu, serwis bez, części to się kupi na sąsiada. Kilka lat temu była wielka afera, bo browar wystarczył się kontroli i ryczałtowcy musieli zapłacić podatek, to zaraz pytanie który vatowiec weźmie na siebie fakturę. Albo znajomy, pytanie do dealera maszyn: A bez vatu się da? Nie no, nie można tak... A to idę dalej. Nie no, panie, czekaj, zrobimy bez...

Opublikowano
20 godzin temu, Troker1979 napisał:

https://allegro.pl/oferta/sciereczka-recznik-do-mycia-wymion-delaval-25szt-9640303919?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemysł&ev_adgr=Rolnictwo&gclid=CjwKCAiAg8OBBhA8EiwAlKw3krgb9WMOJs0H3J0b9T5SSTapx_eJgdAqCH6DV4lJCzAyxWBah8ScTxoCJigQAvD_BwE

jak ścierki to to dobre

a jak to jest z tą pianą? Stosuje się kubek taki jak do dippingu czy większy? Zamoczy się pewnie sam strzyk a nad strzykiem obwódka ja już raczej pewnie mniej?  Namaczasz i po jakim czasie się przeciera? Suchą mokrą szmatką? Jak kubek się zaleje to na wszystkie krowy na jeden udój(chodzi mi o bakterie)?

kubek taki sam tylko w środku jest takie jakby sitko żeby sie płyn spieniał. U mnie kubek wystarcza na 60 krów. Optymalnie wg mnie to ok 1 minuty od namoczenia do wytarcia. Cały strzyk się namoczy. Suchym ręcznikiem papierowym wycieram.

• Thanks 1
Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Dnia 15.02.2021 o 12:03, danielhaker napisał:

530

I jakiej firmy ten tłuszcz dajesz? Jakie kto inny poleca? 

norbert098 napisał:

u mnie sprawdza się blattin palmfet

Również polecam, bezwonny i dobrze pobierany juz chyba od 3 lat stosujemy

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lusjan napisał:

Odnośnie usług rolniczych racja, mój błąd. Nie zmienia to faktu, że do ceny usługi wlicza się koszty brutto, także już na samej ropie jest się w plecy. 

Widocznie w moich okolicach większe cwaniaki 😜 Dla mnie vat byłby lepszym rozwiązaniem, gdyby każdy faktycznie go płacił, a dalej nagminnym jest, że np. beton idzie kupić bez vatu, serwis bez, części to się kupi na sąsiada. Kilka lat temu była wielka afera, bo browar wystarczył się kontroli i ryczałtowcy musieli zapłacić podatek, to zaraz pytanie który vatowiec weźmie na siebie fakturę. Albo znajomy, pytanie do dealera maszyn: A bez vatu się da? Nie no, nie można tak... A to idę dalej. Nie no, panie, czekaj, zrobimy bez...

Maszyny też się da kupić bez vatu zwłaszcza polskie. Co prawda nie wszędzie i nie wszystkie ale się da. 

@dabrowskit każdej oddzielna czy płaczesz w trakcie dojenia?

Edytowane przez kr9292
Opublikowano
kr9292 napisał:

2 godziny temu, lusjan napisał:

Maszyny też się da kupić bez vatu zwłaszcza polskie. Co prawda nie wszędzie i nie wszystkie ale się da. 

@dabrowskit każdej oddzielna czy płaczesz w trakcie dojenia?

Na 40 szt to mam tylko jednego brudasa. 8 szmatek jest bo 8 aparatów

Opublikowano
2 godziny temu, Xawier napisał:

kubek taki sam tylko w środku jest takie jakby sitko żeby sie płyn spieniał. U mnie kubek wystarcza na 60 krów. Optymalnie wg mnie to ok 1 minuty od namoczenia do wytarcia. Cały strzyk się namoczy. Suchym ręcznikiem papierowym wycieram.

A Stosujesz to aż się skończy tzn w następnym doju czy Wylewasz jak zostanie i Napełniasz na nowo kubek? Czy po prostu jak dipping dolewka i ok?

Opublikowano
4 godziny temu, Paulina1985 napisał:

potwierdzam. i nie tylko u was :) wilgoć w oborze, też mamy trochę tego, bo wentylacji przez te pozamykane na cztery spusty obory nie było 😑  a do wiosny i pola daleko 😑  

A co ja mam mówić, jak obora stropowa bez wentylacji, jedynie tylko otwartymi okienkami 😛

Niedługo i do Was tam na biegun wiosna przyjdzie :D

Opublikowano
11 minut temu, danielhaker napisał:

Ja mam rury kanalizacyjne w gotowości, ale to się ogarnie przy zmianie dachu jak za 10 lat ujnia europejska nakaże zdjąć eternit. Chyba, że dach sam wcześniej siądzie 😛

Jakiej średnicy? 

Opublikowano
25 minut temu, chuck00 napisał:

Sam mam zamiar "odświeżyć" kominy wentylacyjne. Znacie jakieś tanie, sprawdzone sposoby? Sama rura cudów nie zdziała, musi być ocieplenie prawda?

Rura kanalizacji  i owinięte  to welna mineralną  i masz ocieplone. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

A co ja mam mówić, jak obora stropowa bez wentylacji, jedynie tylko otwartymi okienkami 😛

Niedługo i do Was tam na biegun wiosna przyjdzie :D

Pod stropem wywietrzniki zrobić można 

Opublikowano

Są co 3m rury PCV po folii z sianokiszonek ale to kropla w morzu. Chyba, że założyć kolana i dać w górę na wzór tego

obraz.png

Bo obecnie są tylko poziomo przez ścianę wpuszczone. Może trochę by to zwiększyło ciąg powietrza 🤔

51 minut temu, radekz200 napisał:

Jakiej średnicy? 

30-40cm jakoś

Opublikowano

Jakieś wentylatory musiałbyś daniel podokładać żeby to miało sens najgorzej jest cielakom w oborach ze stropem miało być dobrze a trzeba będzie dla nich szukać nowego kąta 

Opublikowano

Starą oborę macie tylko na młodzież? Powinno być lepiej niż przy obsadzie krowami. U mnie cała młodzież poza oborą ale z braku miejsca 😛 Najgorzej, gdy w uwięziówkach trzymają cielęta na korytarzach za krowami

Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

Ja mam rury kanalizacyjne w gotowości, ale to się ogarnie przy zmianie dachu jak za 10 lat ujnia europejska nakaże zdjąć eternit. Chyba, że dach sam wcześniej siądzie 😛

Widzę pełni optymizmu nadal. Za dziesięć lat to krowa może być jedna w powiecie, w minizoo.

Jakie macie sposoby na przykurcz u małych cieląt? Jakieś oprócz rur? Obie przednie raciczki pod kątem prostym do tyłu ustawione

Opublikowano

Tak tylko młodzież i jest lepiej ale to nie jest to. Teraz będziemy kombinować tak żeby były tu jalowki tylko powyżej pół roku do roku a na resztę mamy robić zimniejsza oborę z dobra wentylacja no i budki z nami zostają 

Gimnastyka. Ja w kojcu ewentualnie robię czasami tak że nosidełko z pasów i czepiam na boki i sobie tak stoi cały obrządek i 3 dni po kolei i jest potem dobrze