Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No u mnie mokry material.  Początek pryzmy byl gorszy, teraz probka brana przy zejściu 1/4 pryzmy

Siare teściowa dawała, ale doila do zera krowe. Ja pierwszy udoj robie minimalny, zalezy na ile się zapowiada.

Opublikowano
29 minut temu, slawek74 napisał:

kiedyś dawali do wypicia siarę krowie po porodzie albo rozpuszczali w ciepłej wodzie kilo cukru

Ja zawsze daje siare po porodzie. Doje tyle co dla ciekawa i resztę dla krowy. Kiedyś w sąsiedniej wiosce wydoil krowe po porodzie do końca ponad 20litry i krowa padła. 

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Wracajac do tematu energii, co powiecie teoretycznie o podaniu krowie energii z cukru ?

Kiedys stosowalem Sano Multisan Nectar, ale to ekonomicznie nie wychodzilo.

Jest dostep do cukru pudru lub mieszanki mleko/kakao/cukier (tu by bylo troche z cukru, troche z tluszczu) lub czekolady paszowej. Dwa pierwsze postac sypka, czekolada paszowa w kostkach/tabliczkach.

Moze @Paulina1985 ?

😆 

Biały cukier to sacharoza (glukoza+fruktoza), a nie o to chodzi żeby podawać krowie glukozę do pyska i zeby była rozkladana w żwaczu, tylko żeby została wyprodukowana w procesie glukogenezy w wątrobie, no nie?

glukoza musi trafiać w żyły, a nie do żołądka...tak się mnie zdaje, ale może coś popierniczyłam

Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985

Jezeli chodzi o energie po porodzie to fakt, chodzi o to, zeby glukoza trafila do krwioobiegu.

Ale np. takie Sano zaleca stosunek skrobii do cukru w zwaczu 3:1

Ich zywieniowiec zaleca Sano Multisan Nectar 25kg w tonie tresciwej.

To bylo luzne pytanie, nie musisz wysmiewac...

Przypomne tez, ze melasa to tez sacharoza, jednak czesto i gesto stosowana.

Az, boje sie pytac co myslisz o tej drugiej mieszance mleko/kakao/cukier. Czyli tluszcz + sacharoza.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Pewnie pytanie głupie i banalne, ale na ile czasu przed planowanym ocieleniem zasuszacie lub inaczej ile dni po inseminacji doicie? Zdania są różne dlatego pytam

Opublikowano

Chodziło mi o dni doju po kryciu, słyszałem, że niektórzy po kryci doją 320 dni i zasuszenie, inni nawet 8 tygodni przed planowanym wycieleniem. Sam zasuszam od 7 do 5 tyg. przed porodem zależy jak mleko gubi i byłem ciekaw jak to wygląda u innych

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał:

Spójrz na datę 😋 coś tam było słychać, ale ucichło... Co się dziwić na starej piczy.... 😂 My w technikum z nauczycielkami na imprezach się balowało nie raz, zdrowe jurne kobitki nieco po 30stce i za kołnierz nie wylewały 😋 

Z kuzi się chyba chłopak niedaleko ożenił 🤔 czarna insignię ma. 

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

@Paulina1985

Jezeli chodzi o energie po porodzie to fakt, chodzi o to, zeby glukoza trafila do krwioobiegu.

Ale np. takie Sano zaleca stosunek skrobii do cukru w zwaczu 3:1

Ich zywieniowiec zaleca Sano Multisan Nectar 25kg w tonie tresciwej.

To bylo luzne pytanie, nie musisz wysmiewac...

Przypomne tez, ze melasa to tez sacharoza, jednak czesto i gesto stosowana.

Az, boje sie pytac co myslisz o tej drugiej mieszance mleko/kakao/cukier. Czyli tluszcz + sacharoza.

Eej, nic nie wyśmiewam, a na pewno nie Ciebie. Przepraszam, jeśli tak to glupio zabrzmiało, za duzo emotikon czasem używam  😁😁😁 

Właśnie melasa też podobno bardzo zakwasza przez latwo dostepny cukier i trzeba uwazać jesli namiętnie się ją wlewa do paszowozu 🤔 My melasy nie używalismy, nie mam z nią doświadczenia. 

O drugiej mieszance powiem tyle...pojadłabym 😁 Nie wiem co watroba na to? może ktoś używał ?

1 godzinę temu, magic88 napisał:

Pewnie pytanie głupie i banalne, ale na ile czasu przed planowanym ocieleniem zasuszacie lub inaczej ile dni po inseminacji doicie? Zdania są różne dlatego pytam

ja niestety bylam zmuszona do poznego zasuszenia (45dni przed wycieleniem) i uważam, że jednak 60dni jest lepszym rozwiązaniem. Więcej odpoczynku, lepszy start i plodność na początku kolejnej laktacji. Ale wiem, ze z powodzeniem zasuszane sa krowy na 40dni przed wycieleniem, nieraz tu koledzy pisali, ze są zadowoleni.

Opublikowano

A ja mam pytanko właśnie odnośnie melasy i paszowozu. Ile dajecie melasy na sztukę żeby coś dawała i żeby nie zakwasić?

Pytanie drugie: jak długo mieszacie paszowóz? Mi moja mała popierdółka tłucze 40 minut a i tak nie mam satysfakcji z długości cięcia...

Opublikowano
56 minut temu, magic88 napisał:

Chodziło mi o dni doju po kryciu, słyszałem, że niektórzy po kryci doją 320 dni i zasuszenie, inni nawet 8 tygodni przed planowanym wycieleniem. Sam zasuszam od 7 do 5 tyg. przed porodem zależy jak mleko gubi i byłem ciekaw jak to wygląda u innych

Co ty 320 dni po insyminacji  to ile u ciebie krowa chodzi w ciąży.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, robert1226 napisał:

Co ty 320 dni po insyminacji  to ile u ciebie krowa chodzi w ciąży.

Powinno być 220, ale palce grube piszą na tel. A jakoś błędu nie wychwyciłem

Edytowane przez magic88
Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

😆

Biały cukier to sacharoza (glukoza+fruktoza), a nie o to chodzi żeby podawać krowie glukozę do pyska i zeby była rozkladana w żwaczu, tylko żeby została wyprodukowana w procesie glukogenezy w wątrobie, no nie?

glukoza musi trafiać w żyły, a nie do żołądka...tak się mnie zdaje, ale może coś popierniczyłam

Dlatego dobrze też pobudza nieraz krowę która po porodzie jest na wczesnym etapie utraty apetytu  danie jej glukozy i jakiegoś calcifosa do żyły. Taki strzał 2 glukozy 20 i krowa od razu w korycie A koszt śmieszny chyba że lekarza doliczyć 

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

A ja mam pytanko właśnie odnośnie melasy i paszowozu. Ile dajecie melasy na sztukę żeby coś dawała i żeby nie zakwasić?

Pytanie drugie: jak długo mieszacie paszowóz? Mi moja mała popierdółka tłucze 40 minut a i tak nie mam satysfakcji z długości cięcia...

pewnie bele? z pryzmy mieszam 5 minut po załadunku

Opublikowano
17 minut temu, komodo napisał:

Dlatego dobrze też pobudza nieraz krowę która po porodzie jest na wczesnym etapie utraty apetytu  danie jej glukozy i jakiegoś calcifosa do żyły. Taki strzał 2 glukozy 20 i krowa od razu w korycie A koszt śmieszny chyba że lekarza doliczyć 

mój wet nie zaleca glukozy po wycieleniu i daje tylko wapno. Że to za wcześnie na ketozę. Ma rację? Bo rzeczywiście kroplówka 20 glukozy to 10 -15 złoty. Jak żyły podbrzuszne namacalne to sam daje.

Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał:

Bele bez noży, ale rozwijam do paszowozu, nie mogę wrzucić całej, nie zmieści się 🤷‍♂️ Właśnie cięcie zajmuje najwięcej, mieszanie pociętej masy z kukurydzą to też 5 minut...

Opublikowano
27 minut temu, komodo napisał:

nie wiem, u mnie po porodzie krowy się na tmr rzucają całą paszczą🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ nie widzę potrzeby podawania glukozy, badalam glukometrem po wycieleniu kilka, kilkanaście dni i nie miały podwyższonych ciał ketonowych, stąd więcej nie staram się nawet wymyślać po porodzie oprocz wapna podskórnego. Jak po porodzie nie je to kiepskawo.

P.S. Ale nasze krowy to kundle w wiekszosci, a nie czyste "hałefy" 😉 może stąd jakieś roznice 🤷‍♀️

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

12 minut temu, slawek74 napisał:

Bele bez noży, ale rozwijam do paszowozu, nie mogę wrzucić całej, nie zmieści się 🤷‍♂️ Właśnie cięcie zajmuje najwięcej, mieszanie pociętej masy z kukurydzą to też 5 minut...

to chociaż zbieraj młodą i jak najbardziej wilgotną trawę będzie się lepiej ciąć

ja ładuję wszystko po kolei bez przerwy

• Thanks 1