Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
radekz200 napisał:

Sławek ja tez zawsze po synolux synergal z 3 doiłem do zbiornika 😛 chodzi mi czy praktykowales z mastijetem? 😛 bo ja wczesniej go nie stosowałem

praktycznie tylko mastyjet u mnie idzie albo mastyplan

leszek1000 napisał:

Panie mastijet to u jednej ponad tydzień trzymał karencję. 

badasz tylko leczony strzyk czy rozcieńczone?

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

Biorę zawsze z Konwi czyli z całego wymienia. 

Ale powinieneś wziąć tylko z 1 ml z bajki a 20 ze zbiornika 😛

A rozrabia wam wet taki lek na ecoli do wstrzykiwan? 😛

Opublikowano
16 minut temu, radekz200 napisał:

Ale powinieneś wziąć tylko z 1 ml z bajki a 20 ze zbiornika 😛

Ty to jednak szpec jesteś 😁😁😁 

Opublikowano
36 minut temu, radekz200 napisał:

Sławek ja tez zawsze po synolux synergal z 3 doiłem do zbiornika 😛 chodzi mi czy praktykowales z mastijetem? 😛 bo ja wczesniej go nie stosowałem

Mastijet cobactan synolux rilexine  i każdy jaki chcesz tylko zbadaj rozcienczone bo zdazy się że  w pozostałych trzech będzie ale po dobraniu nie ma bata .Ja to już nie badam tylko doje normalnie z automatu w separator A pozostałe w rurę. Jakbyś miał kilka sztuk i badali by każda próbka tak jak badają te nasze oddawane do pewnie by się wpadło ale oni komory tylko lecą i to na szybkich testach więc nie wychodzi 

• Like 1
Opublikowano

Ja kiedyś z ciekawości po mastijet zbadałem z pozostałych i wynik że antybiotyk obecny. W jakim stężeniu nie wiem bo teraz nie podają tak jak kiedyś na aparacie co w zlewni można było zbadać. Z tym że jak dodasz do tego pozostałe mleko z basenu to może się rozcieńczyć. Ja bym nie ryzykował.

Opublikowano
artek27 napisał:

Jak macie zrobione w stodole pod jalowki? Nie wiem jak będzie lepiej zrobić na równo tak jak stół paszowych będzie tylko wylać murem pod drabiny zatrzaskowe czy tam gdzie będą stać to zrobić glebiej. 

tam gdzie stoją mają niżej u mnie , stół paszowy wyżej

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Halo hodowcy! Jak dajecie antybiotyk do wymienny to z 3 doicie normalnie do mleczarni? 😛 bo ja jak dawałem synolux to zawsze z 3 szło do mleczarni, ale dzisiaj dałem mastijet fort i nie wiem co robić 😛

Ja już 10lat doje w separator i różne antybiotyki dostawały i nie wykazało. Mastijet uważaj z karencja bo to taki antybiotyk że długo się utrzymuje. U mnie po 3tyg dopiero było dobre. 

6 minut temu, norbert098 napisał:

tam gdzie stoją mają niżej u mnie , stół paszowy wyżej

Ile masz niżej od stołu paszowego? 

Opublikowano

Halo hodowcy! Jak dajecie antybiotyk do wymienny to z 3 doicie normalnie do mleczarni? 😛 bo ja jak dawałem synolux to zawsze z 3 szło do mleczarni, ale dzisiaj dałem mastijet fort i nie wiem co robić 😛

Ja się nie czaję i pozostałych ćwiartek idzie do mleczarni. Mastijet tylko może być wykryty dłużej niż okres karencji na ulotce.  Czasem nawet nie trzeba badać, bo widać oczka pływające na powierzchni. 

Opublikowano

u mnie rekordzistka 6 tygodni miała antybiotyk po mastijecie z tym że 4 ćwiartki leczyłem z gronkowca więc około 20 zastrzyków poszło. Krowa z gronkowca wyleczona ale skutek uboczny poronienie w 5 miesiącu ciąży.

Opublikowano

Separator i leci do kotła spokojnie

8 minut temu, Troker1979 napisał:

u mnie rekordzistka 6 tygodni miała antybiotyk po mastijecie z tym że 4 ćwiartki leczyłem z gronkowca więc około 20 zastrzyków poszło. Krowa z gronkowca wyleczona ale skutek uboczny poronienie w 5 miesiącu ciąży.

Bo duzo sterydu dostała z masti jetem i dlatego

Opublikowano
2 minuty temu, michalmr99 napisał:

Chcę zrobić w siewkę lucerny w trwały użytek zielony i czy jak bym ją posiał rozsiewaczem z nawozem a później pojeździł włóką to jest szansa że się przyjmie?

Moim zdaniem efekt będzie mizerny. Nawet jak coś powschodzi. to rozsiewaczem lucerny równo nie zasiejesz. 

Opublikowano

To huk ryzykuje i jutro doje z 3 😂😂

Zbadaj z pozostałych 3, u mnie 2 razy od jednej krowy się zdarzyło...

Zawsze rodzice doili 3 cwiartki do zbiornika było ok, a raz poszedł mastijet i wyszło, kara pieniężna . Myśleliśmy że za dużo krów dostało bezkarencyjny i wykazało. 

Ale później ta sama krowa dostała znowu i znowu kara, dopiero po tym rodzice uświadomili sobie że to ta krowa przepuszcza do innych ćwiartek i wtedy też była kara przez nią .

Więc posłuchaj młodszego kolegi po fachu i oddaj najpierw do zbadania, bo kara będzie bolesna.

Opublikowano

Jak wsiewke to lepiej nająć siewnik do podsiewu, miałem na testach apv i efekt mega nawet na starych łąkach u wuja robilem co do likwidacji mial to efekt był mega i trawa jest piękna. Ja podsiewalem lucerne zycica bo myslalem ze wypadła ale na wiosne odbiła to dopiero zycica się dobrze pokazała na 3 pokos. Znajomy mial vredo najęty na usłudze to lucerna mu zagłuszyła zycice i nic nie powschodzilo ale kto wie skąd mial siew.

Co do doju ja tez separatorem jade. Ale u mnie przeważnie synolux idzie , mastijet średnio dziala na moje. A tak naprawdę to wole jak wali ogolnie domięśniowo i ewentualnie tubki do poprawki. Teraz mam taka ze kanały ma cienkie i w sumie sam ja załatwiłem bo kaniula próbowałem powiększyć i bylo fajnie ale gdzies syfa złapała na dwa strzyki a z 4 leci masakra z 20 minut sie doji. Na każdy strzyk osobna kaniula i zawsze czyszczone i w spiryt czysty idą. Szkoda ja sprzedac bo ladnie doi ale dlugo i ciagle przez to jakieś somatyki