Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja robię wszystkie chyba ze świeżo po porodzie, jak zostawiałem zasuszone to po porodzie często były problemy. 

Co do dippingu to na kwasie mlekowym są słabe. W ecolabie ioshoeld też jest taka powłoka, ale czy to coś daje 🤷

Edytowane przez kr9292
  • Like 1
Opublikowano
danielhaker napisał:

Czemu tych po wycieleniu nie?

Jak sam wiesz krówka po porodzie jest podatna na wszystko wiec dla bezpieczeństwa lepiej jej nie narażać

Opublikowano
10 godzin temu, danielhaker napisał:

U mnie wszystkie które są w doju. Wczoraj akurat robiliśmy. Z kolei podobno w jednym większym gospodarstwie w terenie (ok. 500szt) robią tylko grupę zasuszoną

Tylko to pewnie grupa w poczatku i srodku czasu zasuszenia. A te 21-14 dni przed porodem już sa jako inna grupa??

10 godzin temu, kr9292 napisał:

Co do dippingu to na kwasie mlekowym są słabe. W ecolabie ioshoeld też jest taka powłoka, ale czy to coś daje 🤷

To moze być też fajne w momencie zasuszenia. Sama chcialam to zamowic do nas dla krów dojonych na porodówce, WWS czymś takim handluje u nas, ale cena tez była spora.

Opublikowano
radekz200 napisał:

Chciałbym się dowiedzieć gdzie takie cos zrobić? 😛

polecam konrada

dejmian90 napisał:

54 minuty temu, radekz200 napisał:

To co Damian idziemy na kurs? 

Ja mam zaplanowane że pójdę w wiosną 2022, bo wtedy pozbędę się ostatniej mieszanki mięsnej i w tym roku mam jeszcze zbyt dużo rozpoczętych spraw żeby dokładać sobie jeszcze kurs.

kurs to max 5 dni

Farmer6820 napisał:

Tak sami. 2 godziny z myciem 130 sztuk w 2 osoby w jedną też się da. Mamy kilka sztuk które nam trochę spowalniają robotę. Jedna pierwiastka doi się 22 minuty jak patrzyłem ostatnio ale daje 28 litrów w tym czasie. Ale na drugiej stronie hali w tym czasie pójdą 2 rzuty. Ale co zrobić. 

Bez piany przed udojem i bez wycierania wymion i dipingu po udoju zapewne byłoby szybciej 

z tym nie wycieraniem i bez piany mógłbyś się zdziwić jak by wyszło dłużej bez tego krowy wolniej się doją spraktykowane

Opublikowano

Ta piana działa na mocno brudne krowy? Ja jadę ścierkami wielokrotnego użytku, najpierw  namaczanie kilku i poprawka. Kiedyś oprócz strzyków jeszcze dużo wyżej ale teraz strzyk i obwódka i bakterie ok. Może te namaczanie pianką i szmatka ułatwiają życie?

Opublikowano

@ukaszProcho  tutaj lepiej. nie będę cen mleka zasmiecać. Prosze to sa rabaty za ocenę

Screenshot_20210104-143240_Drive.jpg

@Primula94  bez karencji masz eprinex lub eprizero tak jak normalnie odrobaczasz w roku, on na swierzb tez jest. 

Opublikowano

Jak najłatwiej usunąć krowom rogi? Moze jak najmniej zaszkodzić krowie? Krew nie bedzie się lala jak dzien wcześniej pozaciskam u nasady? Ewentualnie co miec pod ręką na ewentualne krwawienie?

Opublikowano

Po pierwsze to znieczulenie :) Linki metalowe z uchwytami i chwila moment, w dziury tryskające krwią nasz lekarz wykalaczki lub zapalki wkładał, no i ucisk na nasadę gumkami od weków jak pisaleś. Ale po pierwsze znieczulenie albo glupi jaś :)

Opublikowano

Firmie od korekcji to zlec. U nas sobie ładnie poradzili 

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

22 sztuki musze machnąć to do końca marca ogarne😅jaki koszt znieczulenia bo nigdy nie robiłem w przybliżeniu

Chociaż na raz wszystkim nie obetnij bo nie bedziesz miał co doić 😂

Opublikowano
6 godzin temu, Troker1979 napisał:

Ta piana działa na mocno brudne krowy? Ja jadę ścierkami wielokrotnego użytku, najpierw  namaczanie kilku i poprawka. Kiedyś oprócz strzyków jeszcze dużo wyżej ale teraz strzyk i obwódka i bakterie ok. Może te namaczanie pianką i szmatka ułatwiają życie?

Działa, u mnie są dwa takie konkretne brudasy, to po nałożeniu piany i oczywiście odczekaniu, wyciera się ręcznikiem papierowym i wszystko schodzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Chociaż na raz wszystkim nie obetnij bo nie bedziesz miał co doić 😂

Nie prawda 

Opublikowano

Głupi człowiek był jak 2 msc temu korekcje robili i dopiero na koniec się zgadaliśmy że rogi obcinają. Jak bym miał wszystkie na raz machnąć to ręcę by mi odpadły.

Co do piany efekt super używam kenopure z cidlines.

Opublikowano

Mam dość duży problem z Streptococcus uberis u krów. Szczepie krowy ubac już 1,5 rok myje pianą, stosuje dipping, osuszam i Dezyfekuje stanowiska a problem nie ustępuje. U jednej sztuki nie zdąże wyleczyć jednej ćwiartki a za pare dni w drugiej jest. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Da się coś jeszcze zrobić aby było lepiej? 

Opublikowano

Co do bielenia obory to z 2 lat nie było okazji w tym roku plan na to jest. Temperatura nie schodzi poniżej 10 stopni. Wet szczepienie ustalił raz na pół roku dla wszystkich a jak prawidłowo powinno być to nie wiem. 

Opublikowano

Pierwsza dawka około 60 dni przed spodziewanym terminem porodu.

Druga dawka około 21 dni przed spodziewanym terminem porodu.

Trzecią dawkę należy podać około 15 dni po porodzie. 

Ja trzecią dawkę dawałem później jako przypominająca tylko przy problematycznych sztukach. Teraz tylko 2 pierwsze dawki. U mnie bez szczepień schodziła karencja i od nowa ćwiartka chora.