Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co podać krowom na zasuszenie w przypadku gdy nie są cielne, a dają ok. 20l na dzień?

Kończę produkcje mleka i ostatni odbiór mam  w sylwestra. Jako że mam jeszcze sporo paszy chciałbym podtuczyć te krowy ok 1 msc. może dłużej zależy jaka będzie cena krów/bel. Dlatego też nie chcę podawać antybiotyku na zasuszenie bo może trzeba będzie sprzedać te krowy na początku stycznia jak cena zacznie spadać i wejdzie pełny lockdown.

Riwanol będzie dobry? jaka dawka? Moze cos innego?

A co z takimi które dają poniżej 15l na dobę, zasuszą bez problemu same? Może pytania śmieszne ale nigdy nie zasuszałem krów bez antybiotyku gdy dawały jeszcze tyle mleka.

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinklos225 napisał:

Tyle, że te krowy to nie czysty HF i maja potencjał do zwiekszenia wagi jeżeli nie będa dojone. Poza tym liczę na wzrost ceny

Postaw na tydzień  na sama słomę i nie dotykaj wymion.

Opublikowano
4 godziny temu, Optimus napisał:

Pytanie mocznik niski około 120 wrzuciłem 30kg rzepaku na wóz  2400kg na 40 szt po dwóch dniach zapalenie u 3 sztuk co może być słabe wątroby?

Może być za szybka zmiana, daj połowę i za 10 dni resztę, powinno być ok

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinklos225 napisał:

Tyle, że te krowy to nie czysty HF i maja potencjał do zwiekszenia wagi jeżeli nie będa dojone. Poza tym liczę na wzrost ceny

niecielne w laktacjii? ile chcesz za sztukę ?

Opublikowano
2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

Chłopaki z nową WPR wkracza eko sreko....dobrostan powiększony niedługo pewnie będzie obowiązkowy,regulacje upraw,dopłata do bydła tylko przy max 1,5djp na ha,będą czepiać się do obornika gnojowicy,ochrony środowiska,zaraz pewnie opłata metanowa od przeżuwaczy jak w Holandii....ja się mocno zastanawiam nad dalszym rozwojem a też miałem chęć na nowy budynek

Te 1,5 dpj to liczy się do wszystkich ha fizycznych czy do użytków zielonych? Są też ha co się uprawia a właściciel dopłaty bierze.

Opublikowano

3 minuty temu, Xawier napisał:

o ile wcześniej w składzie paszowozu był rzepak,to taka ilośc   położyła by 3 krowy ?  Bakterie [krowę] trzeba uczyć od zera co najmniej 10 dni,w tym roku przekonałem się ,tego nie można było opanować.😐

Opublikowano
37 minut temu, michal12301 napisał:

niecielne w laktacjii? ile chcesz za sztukę ?

Te które nadawały sie do dalszej hodowli już są zarezerwowane. Zostały starsze lub ze słabszą wydajnością za które więcej dostanę sprzedając na rzeź.

45 minut temu, malorolny121 napisał:

Postaw na tydzień  na sama słomę i nie dotykaj wymion.

Na diecie nie przytyją za dużo

Opublikowano

czyli u mnie mają lepszą wentylację jak woda w michach zamarza 😆 raczej na plusie nie jest 🤣  Ale powietrze jak na dworze, pomimo obecnosci 20-stu cieląt 🤷‍♀️ będą derki 🙈

Opublikowano
Dnia 25.12.2020 o 20:50, Paulina1985 napisał:

że od 1 stycznia już nie bedzie przemieszczen z dwoma podpisami- sprzedajacego i kupujacego (kupiec i sprzedajacy beda zglaszani do wyjasnień). Tylko dwa przemieszczenia, osobno kupujący i sprzedający do agencji.

Może coś nie doczytałem ,ale czytałem ma stronie agencji to będzie jak teraz tylko wystarczy jeden podpis albo sprzedającego albo kupującego ma nie być dwóch podpisów.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak mówisz, ma być przemieszczenie z JEDNYM podpisem (nawet jesli korzystasz z tych starych dwupodpisowych druków), tylko zmiana polega na tym, że SPRZEDAJĄCY uzupełnia pod siebie i zaznacza krzyzykiem xSPRZEDAŻ i sie podpisuje.  A kupujący wypełnia drugi kwitek (lub przez internet) zaznacza krzyzyk xKUPNO  i podpisuje jednym swoim podpisem. A więc kwity są dwa odzielne :) wazne by daty sie zgadzały.

Nie mozna juz zaznaczać krzyżyka x KUPNO/SPRZEDAŻ

i nie moze być dwóch podpisów :)

Starałam się wyjaśnic. Nie wiem.czy mi sie udało 🤣🤣🤣

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

o ile wcześniej w składzie paszowozu był rzepak,to taka ilośc   położyła by 3 krowy ?  Bakterie [krowę] trzeba uczyć od zera co najmniej 10 dni,w tym roku przekonałem się ,tego nie można było opanować.😐

może być tak że te trzy sztuki miały już wysoki mocznik i przy dołożeniu rzepaku wyskoczyło zapalenie. Podejrzewam że wcześniej kolega dawał już rzepak

Opublikowano
5 minut temu, Xawier napisał:

może być tak że te trzy sztuki miały już wysoki mocznik i przy dołożeniu rzepaku wyskoczyło zapalenie. Podejrzewam że wcześniej kolega dawał już rzepak

Nie szedł rzepak do wozu  ale rzeczywiście może za szybko wprowadzone i tak wyszło

Opublikowano
2 godziny temu, marcinklos225 napisał:

Te które nadawały sie do dalszej hodowli już są zarezerwowane. Zostały starsze lub ze słabszą wydajnością za które więcej dostanę sprzedając na rzeź.

Na diecie nie przytyją za dużo

Cos za cos. Albo zdrowe wymie i brak zapalenia albo kilka kg.

Opublikowano
2 godziny temu, Leszy napisał:

U mnie noworodki mają 11°C a kilkutygodniowe 6°C. Przy -2 na zewnątrz. 

🙈 tak jakby 0°

20201227_162743.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, Xawier napisał:

przypomnij pod zdjęciem swego paszowoza z czego przekładnia do ślimaka i jaka ta "11" do jego napędu jest , szybko obrotowa czy zwykła ? albo nie napisane albo nie doczytałem , gazety na makulature poszły i nie chcę mi się szukać