Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła ja to wlewam z 5 litrów cieplej wody do wiadra 0,4 glikolu i trochę melasy dla słodkości i piją same z wiadra jak szalone 😛

gliceryna też fajna sprawa. Po rozcieńczeniu z wodą też piją z tym że to taka przemysłowa

bolusy to zależy jaka firma cena od 20 zł +

Częściej wapniowe używam i to raczej zapobiegawczo

Opublikowano

Ja ostatnio waliłem co dzień bolusy, wapniowy, fosforowy i energetyczny. 

Krowa po wycieleniu odwapnienia złapała, 2 kroplówki dostała i mało pomogło, lekarz wziął krew i wyszło że wapń i fosfor leży, mówił że jak by nie widział że krowa stoi to by nie uwierzył. 

Jak bym nie dał kextona to by było po krowie, a tak wapń i fosfor uzupełniony i teraz doi. 

Sama też przez parę dni nie chciała wstawać, trzeba było ją podnosić. 

Opublikowano
14 minut temu, Troker1979 napisał:

zawsze da się wlać z tym że potrzeba 2 silne osoby(szczególnie trzymająca). Ja przechodzę na bolusy - wygoda i nie zalejesz płuc

Ja już na kextonach od dwóch lat i nie wiem co to ketoza. 

Opublikowano

Nie lepiej dać dobre żywienie przed wycieleniem typu np sano prenata 1 , a jak ktoś nie chce to poprostu sole anionowe i dobry premiks , po co się bawicie w te bolusy , na tym zarabiają tylko koncerny farmaceutyczne i lekarze , to co wydacie na nich przez miesiąc to tej paszy byście mieli na 3 miesiące .

• Like 2
Opublikowano

Te wapniowe to raczej chodzi o to by jak najszybciej się uwalniały. Dajesz po wycieleniu, za 12 h max 3ci daje za kolejne 12h dla krów podejrzanych (otłuszczonych). Energetyczne dłużej powinny się uwalniać. Jak problem z apetytem to kroplówki glukozy daje w żyły podbrzuszne(łatwo trafić)

Opublikowano

Teoretycznie lepiej dobrze żywić, w praktyce nie  działa. 

W okolicy już prawie każdy stosuje bolusy. 

Opublikowano

jeden trzyma za nos drugi wyciąga język i nie ma bata

Zależy jaka wydajność. U mnie dobija do 8tys ale drogo bo głównie na treściwych. Bolusy to rzadko i tylko na podejrzane sztuki. Rozdojeniówki nie stosuje z energetycznych tylko kuku i treściwa - mocna białkowo, średnia energetycznie(sianokiszonka białkowo słaba) i chorób metabolicznych brak. Najgorsze są mechaniczne(uszkodzenia strzyków przeważnie)

Opublikowano
6 minut temu, karol6130 napisał:

Nie działa z jednej firmy czy każdej , ja się trzymam tego , że jak daje witaminy z firmy A to i np. premiks zasuszeniowy jest też z firmy A , żeby witaminy smaki ,zapachy były podobne , bo jak zaczniesz co chwile krowie dawać paszę z innej firmy (każda ma inne komponenty , substancje zapachowe) to nic nie będzie działać .

Opublikowano
10 minut temu, karol6130 napisał:

jak dobrze żywisz to działa a wyjątki tylko sporadycznie

Opublikowano
4 minuty temu, artek27 napisał:

Ja krowom daje już przed wycieleniem różne premiery i jedzą a jak się wycieli to za cholerę przez kilka dni nawet nie rusza. U was też tak jest? 

Ale co im dajesz , może w za dużych ilościach to idzie i po prostu jak się wycieli to już cielak z niej nie ciągnie i nie ma takich potrzeb .

Opublikowano
17 godzin temu, dejmian90 napisał:

A dużo zabiorą?

2-3ha. W przyszłym roku będą wytyczać granice i dopiero będą jakieś konkrety

15 godzin temu, MichalForterra1993 napisał:

daniel to nowe john deery kupisz 😅😆

Ciągnik jak samochód, z roku na rok tylko tanieje :P

29 minut temu, niesamowity90 napisał:

Moje melasy nie uznają :(

Moje 2 tygodnie się przyzwyczajały. Później na baczność stały jak słyszały w garażu wiertarkę ;) Cierpliwości i Twoje się nauczą ;)

11 minut temu, PRIMO napisał:

Ja już na kextonach od dwóch lat i nie wiem co to ketoza. 

Potwierdzam, choć zacząłem je odstawiać i teraz dostają tylko jałówki + 20% krów i też jakoś od 2 lat nie było ani jednej

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Supersebusiek napisał:

Ale co im dajesz , może w za dużych ilościach to idzie i po prostu jak się wycieli to już cielak z niej nie ciągnie i nie ma takich potrzeb .

Daje na rozdojenie już przed wycieleniem. Pierwsze dni po wycieleniu daje tyle samo co przed i nie chcą wcale jeść. Wszystko z tej samej firmy a swoją ospę zjadają normalnie.