Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Dzięki za rady. Jutro podejmę decyzję. Może będzie poprawa a może poroni po antybiotyku, może zdechnie. Krowa ogólnie niestandardowa: całą laktację doiłem na oksytocynie, malutka, ciągająca wymieniem prawie po ziemi ale młoda i do końca pierwszej laktacji solidne mleko.

Zdój ten cycek podaj Masti Jet i później  co drugi dzien I dojdzie. A jak zaczniesz zdajac to się ocieli 🤣

Opublikowano
9 godzin temu, damiano12332 napisał:

To dla cielakow bierzesz zbiorcze mleko?

Ja wlasnie doje w bańkę dla cielat zawsze od jakiejs sztuki przez jakis tydzien czy dwa po wycieleniu.

Nie zrozumieliśmy się. Wszystko co jest w wymieniu wydajam i to jest dla cielaka, nie to ze wszystko na raz, a kiedyś wydajalem tylko troche a resztę zostawialem w wymieniu bo niby tak miało być lepiej dla krowy, no ale u mnie się to nie sprawdziło

Opublikowano
3 godziny temu, damiano12332 napisał:

Bylbym wdzieczny 😁

Najważniejsze przed zasuszeniem sprawdzaj ćwiartki. Paciorkowiec przeżyje cały okres zasuszenia i pojawia się po wycieleniu w postaci podklinicznej. Podstawa to żywienie, bez tego będą nawroty. Szczepienie możesz mastibiovakiem albo zrobić autoszczepionkę która mi się sprawdza. 

No i często trzeba robić antybiogram bo uberis szybko się uodparnia. 

Opublikowano

Pomoc związana z covid:

1) według stanu na dzień 1 marca 2020 r. był posiadaczem, oznakowanych oraz zarejestrowanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, o którym mowa w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, co najmniej:

a) 3 sztuk samców gatunku bydło domowe (Bos taurus), których wiek wynosił co najmniej 12 miesięcy i nie więcej niż 24 miesiące lub

b) 3 sztuk samic gatunku bydło domowe (Bos taurus) typu użytkowego mlecznego lub typu użytkowego kombinowanego, których wiek przekraczał 24 miesiące

§ 4. 1. W przypadku spełnienia warunku, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 1:

3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 27 z 03.02.2015, str. 7 oraz Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 11. – 5 –

1) lit. a, stawka pomocy wynosi:

a) 5 100 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 3 sztuki zwierząt i nie więcej niż 20 sztuk zwierząt,

b) 10 100 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 21 sztuk zwierząt i nie więcej niż 30 sztuk zwierząt,

c) 16 200 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 31 sztuk zwierząt i nie więcej niż 50 sztuk zwierząt,

d) 20 200 zł – jeżeli rolnik posiadał więcej niż 50 sztuk zwierząt;

2) lit. b, stawka pomocy wynosi:

a) 1 000 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 3 sztuki zwierząt i nie więcej niż 20 sztuk zwierząt,

b) 2 200 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 21 sztuk zwierząt i nie więcej niż 50 sztuk zwierząt,

c) 3 000 zł – jeżeli rolnik posiadał więcej niż 50 sztuk zwierząt;

Zawsze coś wpadnie.

Opublikowano

Ja też tego nie ogarniam, nie zagłębiałem sie jeszcze... Jak to będzie liczone? Opasy powyżej roku na 1marca na pewno 21 szt miałem, a może złapie 31. A co z resztą, jeśli miałem 2 krowy i kilka jałówek mlecznych cielnych powyżej 24msc to też coś wpadnie? 

Ico z jalowkami opasowymi 12-24msc bo też kilka było. 

• Like 1
Opublikowano

Stan na 1 marca - krowy pow. 3 szt. i dalej pomoc przedziałami, byki między 12-24 mcy też przedziałami jak wyżej, jałówki nie łapią się. Będzię wniosek do arimr raczej dopiero w sierpniu do złożenia

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Dream1990 napisał:

Pomoc związana z covid:

1) według stanu na dzień 1 marca 2020 r. był posiadaczem, oznakowanych oraz zarejestrowanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, o którym mowa w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, co najmniej:

a) 3 sztuk samców gatunku bydło domowe (Bos taurus), których wiek wynosił co najmniej 12 miesięcy i nie więcej niż 24 miesiące lub

b) 3 sztuk samic gatunku bydło domowe (Bos taurus) typu użytkowego mlecznego lub typu użytkowego kombinowanego, których wiek przekraczał 24 miesiące

§ 4. 1. W przypadku spełnienia warunku, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 1:

3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 27 z 03.02.2015, str. 7 oraz Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 11. – 5 –

1) lit. a, stawka pomocy wynosi:

a) 5 100 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 3 sztuki zwierząt i nie więcej niż 20 sztuk zwierząt,

b) 10 100 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 21 sztuk zwierząt i nie więcej niż 30 sztuk zwierząt,

c) 16 200 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 31 sztuk zwierząt i nie więcej niż 50 sztuk zwierząt,

d) 20 200 zł – jeżeli rolnik posiadał więcej niż 50 sztuk zwierząt;

2) lit. b, stawka pomocy wynosi:

a) 1 000 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 3 sztuki zwierząt i nie więcej niż 20 sztuk zwierząt,

b) 2 200 zł – jeżeli rolnik posiadał co najmniej 21 sztuk zwierząt i nie więcej niż 50 sztuk zwierząt,

c) 3 000 zł – jeżeli rolnik posiadał więcej niż 50 sztuk zwierząt;

Zawsze coś wpadnie.

Ale ten 1000 tyś do jednej sztuki czy za całość :P

Opublikowano
17 godzin temu, Paulina1985 napisał:

2-10 dni przed wycieleniem i nie ma wymienia wysokowydajna krowa? 😳 zastanawiające trochę.

Zrobisz jak uwazasz. Jeśli zrobisz zle to czegoś sie na przyszlosc nauczysz, a jak dobrze to też będziesz wiedział co robić w przyszlosci w takim przypadku :) 

P.S. 1,5 litry siary to mało. Jak nie masz nazbieranej to w necie są siary w proszku. Warto mieć na ten pierwszy drugi odpój te kilka litrów :)

Po wczorajszej iniekcji pen-strepu i ketaprofenu domięśniowo ćwiartka odpuchła. Nie ruszałem jej? Może jednak nie ruszać tj zdajać? Może to nie zapalenie tylko reakcja na ugryzienie owada?

Opublikowano
46 minut temu, Troker1979 napisał:

Po wczorajszej iniekcji pen-strepu i ketaprofenu domięśniowo ćwiartka odpuchła. Nie ruszałem jej? Może jednak nie ruszać tj zdajać? Może to nie zapalenie tylko reakcja na ugryzienie owada?

W tak wysokiej ciaży to naprawdę nie ma już znaczenia. Tak jak ktoś napisał jesli zaczniesz zdajać to tylko moze spowodować wydzielenie oksytocyny i przyspieszy poród, to nie poronienie.

Jeśli nie chcesz nic ruszać to tylko pamiętaj zeby po wycieleniu sprawdzić tę ćwiartkę i jesli jest zapalenie to pierwszą siarę podać tylko z tych trzech pozostałych. 

Opublikowano
53 minuty temu, pedro2 napisał:

Za całość

fajnie by było jakby dali do 31 opasow po 16k za łeb 🤣 

Też tak myślę...:P dobre i te "parę "złotych ;)

37 minut temu, radekz200 napisał:

Już dla jednej i bys zaraz jechał po drugiego Fendta 😛

Przy produkcji zwierzęcej ciągników nigdy dość ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Troker1979 napisał:

Ile zostało do terminu porodu?

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Bercik u Ciebie padało? W Kolnie przed 15 masakryczny zlew, wszystko pozalewane

Zawsze kolno zalewa przy nawalnych opadach 🤣

1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

u Bercika to grad padał z tego co wiem... co do "zapomogi" to spora dysproporcja,jedni dostaną 20 tys a inni 2 tys

Tak padał grad i niezle deszcz zlał. Ale koło południa na małym płocku też padał grad a u mnie tylko troszkę popadało ...:P

Opublikowano

Ważył ktoś przyrosty cielakow w 1 i 2 fazie odchowu? czyli od dnia 0- 30 i od 30 do konca odpojenia ? 

Opublikowano

I to ma być niby ta pomoc zamiast suszowego które nie wszyscy dostali? i co, mając 16 krów dostanę 1000 zł, a sąsiad który chwalił się że dostał suszowe co ma 5 byków 5 tys? Suszowego miało być 9 tys, a teraz tysiąc, no dzięki Ardanowski,...

• Like 1