Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie denerwuj się. Jest ciepło, moze jakaś gorsza bakteria sie dostała. U mnie ostatnio po poronieniu beztlenowiec się rozwinął, lekarz mowił, że.az bąblowało łozysko w srodku. 

Ta Twoja dostaje coś na goraczkę?

Opublikowano (edytowane)

Mnie coś deszcze omijają, niestety 😟

gorzkie sole zamówione u znajomej z agrocentrum🙂. Pytanie kiedy  nie warto stosować tych soli. Obecnie zasuszone dostają sianokiszonkę,słomę trochę rzepaku. 3 tygodnie przed porodem wprowadzam tmr laktacyjny. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

jak dziecko bylo noworodkiem to ja slyszałam kazde jego jękniecie

To jest instynkt podobno. Mamy go jak nasze krowy😄 Nie myślą, jak my, a postępują zadziwiająco logicznie.

Opublikowano
17 minut temu, leszek1000 napisał:

gorzkie sole zamówione u znajomej z agrocentrum🙂. Pytanie kiedy  nie warto stosować tych soli. Obecnie zasuszone dostają sianokiszonkę,słomę trochę rzepaku. 3 tygodnie przed porodem wprowadzam tmr laktacyjny. 

Kiedy nie  warto? zawsze warto - tj. od 21dni przed wycieleniem w dół aż do wycielenia. Mozesz badac pH i sprawdzać czy spada i jak szybko. W momencie wycielenia krowa powinna byc lekko podkwaszona, czyli pH okolo 6.

Opublikowano
54 minuty temu, Takisobierolnik napisał:

z której strony Kalisza taki deszcz?

u mnie wczoraj 7 dzisiaj 3.5 

na dziki polecam nawóz wigor s, u mnie działa w 100%

Tez kiedyś słyszałem o tym nawozie ze działa na dziki... kiedy go stosujesz i w jakich ilościach? 

Opublikowano
2 godziny temu, Takisobierolnik napisał:

z której strony Kalisza taki deszcz?

u mnie wczoraj 7 dzisiaj 3.5 

na dziki polecam nawóz wigor s, u mnie działa w 100%

Okolice Zbierska 

Opublikowano
14 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Nie denerwuj się. Jest ciepło, moze jakaś gorsza bakteria sie dostała. U mnie ostatnio po poronieniu beztlenowiec się rozwinął, lekarz mowił, że.az bąblowało łozysko w srodku. 

Ta Twoja dostaje coś na goraczkę?

Póki co wczoraj daliśmy taką mieszankę uzupełniającą wlewką i dziś już trochę coś tam skubie. Po tym wyciągnięciu miała około 40 stopni, wet zbił, wczoraj mierzyliśmy to 39 

U mnie po wczorajszym deszczyku aż pod butem chlupało :D . 

Nasiona mam kupione bez mesurolu , widziałem na olx za 240 butelka , czy pomieszać z tą papryczką ?

@przezuwaczka, cały czas dajesz ten elitox ?, patrzę na pudełku a tam , że stosować 2-3 miesiące w roku ...

Opublikowano

@ThePerkins przy takiej toksemii powinno się przeciwzapalne dawac raz lub dwa razy na dobę, kazdy stopień więcej niż 38 zmniejsza pobranie paszy. bedzie dobrze :)

Opublikowano (edytowane)

@soltys48 coś dla Ciebie 😁 lubisz takie zdychy podtuczać. Tu można się wykazać, bo stan opłakany. 

20200503_130331.jpg

Sorry, nie moglam się powstrzymać 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ j

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
19 godzin temu, dabrowskit napisał:

Zambrów 20 l spadło dziś i wczoraj 6

U mnie przez ostatni czas spadło tylko 5mm. Cały czas zapowiadają opady a nic nie dociera ☹️ dlaczego zacząłeś szczepić od beztlenowców, co zaczęło się dziać ?

Opublikowano (edytowane)

To daj znać czy pomogło. U mnie też jest z tym problem. Szczepilem wcześniej na beztlenowce Clostrivax ale jakoś szału nie było.

Edytowane przez maxler
Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

@soltys48 coś dla Ciebie 😁 lubisz takie zdychy podtuczać. Tu można się wykazać, bo stan opłakany. 

20200503_130331.jpg

Sorry, nie moglam się powstrzymać 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ j

Łeb większy od reszty 😛

• Haha 2
Opublikowano

W sąsiedniej gminie jest gospodarstwo przy krajowej drodze, gdzie bydło chodzi na wybiegu, a pod nimi już metr udeptanego obornika. 2 lata temu właściciel 60-tką ugrzązł na podwórku :ph34r:

Na wybiegu tez takie okazy

Opublikowano
8 godzin temu, ThePerkins napisał:

cały czas dajesz ten elitox ?, patrzę na pudełku a tam , że stosować 2-3 miesiące w roku

Robię przerwy między jednym a drugim workiem, albo raczej mój mąż😂

Żeby się dało mikotoksynami obciążać krowy przez 2-3 mies tylko💁

Opublikowano
maxler napisał:

To daj znać czy pomogło. U mnie też jest z tym problem. Szczepilem wcześniej na beztlenowce Clostrivax ale jakoś szału nie było.

pierwszy , później po 4 tygodniach i później co pół roku tak robiłeś?

Opublikowano

@przezuwaczka jest to wielce prawdopodobne. Tym bardziej, ze reszta bykow z tego ogloszenia była normalna. 

No chyba, że robaki go tak zjadły od srodka. 🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛

Opublikowano

U mnie krowy się poprawiły i mleko po tygodniu wraca do normy.

Rano wyłapałam powiększoną ćwiartkę u 11 mies jałówki😡 Posmarowałam maścią z miętą pieprzową i po 30 minutach objawiła się fukająca winowajczyni, co ją ssie.

Jutro kolczyk jej założę. Powiedzcie, czy oprócz maści coś z tym cyckiem robić?