Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

skoro o wycenach teraz jest to może ktoś mi doradzi co warte ten byk (rasa SIM) https://www.mcb.com.pl/katalog-buhaje/rasa-simentalska-program-niemiecki/hulapaloo

Opublikowano

@rolas360  a masz możliwośc wyboru czegokolwiek z tego katalogu? Bo te, ktore podaleś są z serii buhajów z większa iloscią plemnikow w słomce ?? to ma duze znaczenie ?🤔

Opublikowano

Inseminator ma głównie takie A jeszcze z lepszych to wiem że ma Nathana z wws i coś jeszcze droższego w granicach 120 zł Ale już nie wiem jakie nazwy buhajów. I też głównie z Genomixu.

Opublikowano

Ja czekam az ktoś inny oprocz mnie się wypowie na temat tych buhajów😁    

A tak na marginesie to...zacznij kryć RW 🤭🤭🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰 moze pokochasz jak JA 🥰

Opublikowano

Nie z RW to ja się raczej nie polubię. 😅😅 Mam już ich trochę I nie jestem z nich zadowolony. Pisałem już o tym kiedyś pod zdjęciem dodanym przez użytkownika Witekrolnik. Od 4 miesięcy głównie hf idzie.

Opublikowano

serio???? a czym sie zawiodłeś??? 🤔🤔🤔 aaaaa, już pamiętam, chodzilo o ilośc mleka ?

Opublikowano

Tak dokładnie 😁😁 Może jeszcze kiedyś spróbujemy jak się pozbęde genów simentala. Chociaż około zawsze też kilka sztuk kryłem i będę krył RW ze względu na cenę cielaka przy sprzedaży. 

Opublikowano
1 godzinę temu, rolas360 napisał:

Głównie mleczność i budowę wymienia. 

Wygląda na to, że wszystkie są wg tych wymagań ok. Znalazłam je w Cgenie, bo na izookraków pod innymi nazwami pewnie. Mnie się uniesiony zad nie podoba i indeks płodności poniżej 100.

Właśnie przez spadek tego indeksu nie jeden buhaj traci z czasem na wartości. Cena "do oddania" jaka?

Opublikowano
4 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Możesz walić jak grochem o ścianę. Ja to już tematu unikam, bo przecież od osypki krowy zapaleń dostają, a od kiszonki się zakwaszają. Wodę im trzeba zakręcić, bo rozlewają. Jak można w zasuszeniu kukurydzy nie dać, kiedy ryczy...😆

Insyminator drogi, bo wziął za usługę i nasienie 50zł 😂

I to wina byka, że się cielak 70 kg urodził, krowa zdechła i to podobno hf miał być.

Takie to na żywo rozmowy miałam. Siedziałam i słuchałam i za wami tęskniłam😄

U siebie na szczęście takich tekstów nie słyszałem, ale reszta- a już w szczególności to pierwsze znam na pamięć xD

• Haha 1
Opublikowano

Ja mam takich w okolicy. Na szczęście teraz spokój i cisza. Najwyżej ktoś zadzwoni i polamentuje. Mój mąż wspiął się już na wyższy poziom świadomości hodowlanej, a teściowa się nie wypowiada, bo uważa mnie za autorytet w tym temacie😂

Opublikowano
37 minut temu, rolas360 napisał:

Inseminator ma głównie takie A jeszcze z lepszych to wiem że ma Nathana z wws i coś jeszcze droższego w granicach 120 zł Ale już nie wiem jakie nazwy buhajów. I też głównie z Genomixu.

W tych pieniądzach z wws będzie Belair, Mayflower, Griff. Trochu lepsze. 

Opublikowano

Dziś zakończyliśmy 2 dniowa korekcję . Na 46 sztuk jedna miała dwa opatrunki ( ta z mojej galerii po trawieńcu). I mogę śmiało powiedzieć że premiks Wit z Alltechu robi robotę (wcześniej był stosowany Lidermix Biotimax).Racice tak twarde że tarcza (Philipsena) starczała tylko na 1 dzień (ok 23sztuki).

• Like 1
Opublikowano

poklep się po pleckach i daj sobie premię 🤣🤣🤣

Opublikowano
10 godzin temu, semos napisał:

skoro o wycenach teraz jest to może ktoś mi doradzi co warte ten byk (rasa SIM) https://www.mcb.com.pl/katalog-buhaje/rasa-simentalska-program-niemiecki/hulapaloo

Średniak, dobry do krzyżowania z HF. W rodowodzie ma HUTERE w czystości rasy trzeba zwrócić na to uwagę, bo to popularny byczek.

plusy: bardzo ładne kg mleka, łatwe porody, przyzwoita pokrojówka (poza ustawieniem strzyków)

minusy: cechy mięsne, zdrowotność wymienia i kom. somatyczne

Opublikowano

Ta jałówka była już inseminowana 3 razy lekarz stwierdził ze ma jakieś zwyrodnienie ja jajowodzie czy gdzieś no i powiedział żeby bykiem spróbować no i puszczałem raz nie załapała, teraz ma ruję już od soboty był puszczany byk, wczoraj tez 🙆 dzis zachodzę do obory a ona nadal w rui 😛 mylicie ze to cysta? Warto jeszcze dzisiaj puścić?

chcilabym żeby się zacielila bo podobają mi się jej centki 

8AC02D77-FD4E-4DB1-8D10-773EACECFD43.jpeg

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, radekz200 napisał:

Ta jałówka była już inseminowana 3 razy lekarz stwierdził ze ma jakieś zwyrodnienie ja jajowodzie czy gdzieś no i powiedział żeby bykiem spróbować no i puszczałem raz nie załapała, teraz ma ruję już od soboty był puszczany byk, wczoraj tez 🙆 dzis zachodzę do obory a ona nadal w rui 😛 mylicie ze to cysta? Warto jeszcze dzisiaj puścić?

chcilabym żeby się zacielila bo podobają mi się jej centki 

8AC02D77-FD4E-4DB1-8D10-773EACECFD43.jpeg

W jakim wieku jest? Bo wydaje się spora.