Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chce wywoływać burzy. Po prostu ja nie daję i nie będę dawała.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, maxler napisał:

Stosujecie u siebie zakiszacze w sianokiszonkach? Ma ktoś sprawdzony produkt? 

Ja stosowalem w sianokiszonce i byl efekt. Pozniej mialem problem z aplikatorem i w tym sezonie trafiaja sie baloty z plesnia na pierwszej warstwie. Kukurydza poprzedni sezon bez zakiszacza duzo odpadow, wiecznie sie grzala. W tym sezonie mala dawka zakiszacza mikrobiologicznego + melasa i jak narazie zero odpadow.

Stosowalem Microsile, ale w tym sezonie chyba polece na Sanowskim na bazie Sorbinianu potasu. 

Jak dla mnie to bardzo niski koszt w stosunku do pozniejszych strat i wiecznych problemow z somatyka. Tylko problem z aplikacja.

U mnie sie sprawdza, ale jak ktos potrafi zrobic kiszonke bez grama strat i zagrzewania to chwala mu za to.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
8 minut temu, asus921 napisał:

Ja stosowalem w sianokiszonce i byl efekt. Pozniej mialem problem z aplikatorem i w tym sezonie trafiaja sie baloty z plesnia na pierwszej warstwie. Kukurydza poprzedni sezon bez zakiszacza duzo odpadow, wiecznie sie grzala. W tym sezonie mala dawka zakiszacza mikrobiologicznego + melasa i jak narazie zero odpadow.

Stosowalem Microsile, ale w tym sezonie chyba polece na Sanowskim na bazie Sorbinianu potasu. 

Jak dla mnie to bardzo niski koszt w stosunku do pozniejszych strat i wiecznych problemow z somatyka. Tylko problem z aplikacja.

U mnie sie sprawdza, ale jak ktos potrafi zrobic kiszonke bez grama strat i zagrzewania to chwala mu za to.

Piszesz o tym z samo co jest worek, małą paczka i kosztuje jak by tam kryształki złota były ?

Opublikowano
27 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Piszesz o tym z samo co jest worek, małą paczka i kosztuje jak by tam kryształki złota były ?

Raczej nie. Ty chyba mowisz o zwyklym bakteryjnym. To sa chyba duze worki z granulami. Nie widzialem na wlasne oczy. Sasiad stosowal i polecal. Nie powiedziane, ze kupie Sano jak znajde cos o tym samym skladzie w lepszej cenie.

12 minut temu, tumiwisizm napisał:

Zakiszacz w beli to jakieś nieporozumienie.

Jakis argument, czy nie bo nie ?

Opublikowano
52 minuty temu, asus921 napisał:

Raczej nie. Ty chyba mowisz o zwyklym bakteryjnym. To sa chyba duze worki z granulami. Nie widzialem na wlasne oczy. Sasiad stosowal i polecal. Nie powiedziane, ze kupie Sano jak znajde cos o tym samym skladzie w lepszej cenie.

Jakis argument, czy nie bo nie ?

Argument jest taki że sianokiszonka w balocie nie ma prawa się psuć, bo to jest słoik. Zakiszacz to tylko zbędny bajer, wystarczy skosić w dobrym momencie, dobrze zbić i nie podziurawić folii. Co innego w pryzmie chociaż też pewnie dało by radę bez. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tumiwisizm napisał:

Argument jest taki że sianokiszonka w balocie nie ma prawa się psuć, bo to jest słoik. Zakiszacz to tylko zbędny bajer, wystarczy skosić w dobrym momencie, dobrze zbić i nie podziurawić folii. Co innego w pryzmie chociaż też pewnie dało by radę bez. 

Jak nie zapomnie to kiedys nagram filmik jak otwieram balota. Folia bez dziur, a mimo to z jednej strony czasem wystepuje plesn, glownie na pierwszej warstwie.

Druga sprawa to lepsze zakiszanie i zapach sianokiszonki duzo lepszy. Pobranie wtedy lepsze.

A zdziwilbys sie jak wyglada moje zyto. Tutaj przypadkowo zwijal sasiad nowka prasa McHalle pasowa. Baloty rowniotkie. Tutaj 30% jest do odrzucenia. Towar nie nadaje sie dla krow, jedynie opasy. Byla awaria i szybka akcja i zaluje, ze nie dalem zakiszacza, bo aplikator mial...

Kazdy jeden balot z plesnia. Nie wazne czy rzeczywiscie jakas mala dziurka jest, czy calkowicie bez dziurki, tak samo wyglada. 

Co na to powiesz?

@lusjan

Zakiszacz czy tresciwa ?

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxler napisał:

Stosujecie u siebie zakiszacze w sianokiszonkach? Ma ktoś sprawdzony produkt? 

Ja takiego używam.

spacer.png

Jakby ktoś się jeszcze Sikory czepiał, to jak w mleczarni was niesłusznie o dolewanie wody do mleka posądzą, to pokażcie specowi ostatnie zdanie w książce😉

Screenshot_2020-02-05-21-49-37.png

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
asus921 napisał:

10 minut temu, tumiwisizm napisał:

Jak nie zapomnie to kiedys nagram filmik jak otwieram balota. Folia bez dziur, a mimo to z jednej strony czasem wystepuje plesn, glownie na pierwszej warstwie.

Druga sprawa to lepsze zakiszanie i zapach sianokiszonki duzo lepszy. Pobranie wtedy lepsze.

A zdziwilbys sie jak wyglada moje zyto. Tutaj przypadkowo zwijal sasiad nowka prasa McHalle pasowa. Baloty rowniotkie. Tutaj 30% jest do odrzucenia. Towar nie nadaje sie dla krow, jedynie opasy. Byla awaria i szybka akcja i zaluje, ze nie dalem zakiszacza, bo aplikator mial...

Kazdy jeden balot z plesnia. Nie wazne czy rzeczywiscie jakas mala dziurka jest, czy calkowicie bez dziurki, tak samo wyglada. 

Co na to powiesz?

@lusjan

Zakiszacz czy tresciwa ?

Jak kierowca dupa to żadna prasa nie pomoże 😅 ja zrobilem w tym roku z 34 bele żyta prasa która niektórzy uważają za najgorszy szrot czyli sipma farma 2. Skoszone, zbelowane na czas i zero pleśni więc da się. Ogólnie jak kto woli, moim zdaniem lepiej się zastanowić co się robi nie tak a nie walić zakiszacze na lewo i prawo. To samo z pryzmami. Trawy jeszcze nie robiłem ale na qq i wyslodki też nic nie daje i nie ma praktycznie odpadu. Wystarczy ubic, ugniesc i odciac dostęp powietrza.

Opublikowano
12 godzin temu, asus921 napisał:

U mnie strat w pryzmie sianokiszonki nie ma. Chodzi mi bardziej o polepszenie jej strawnosci6i parametrów. Niby fajna sianokiszonka a mało cukrów ale za to podwyższony poziom azotu amoniakalnego ok 12. Jak wychodzą cenowo te z Sano? 

12 godzin temu, slawek74 napisał:

sano daję w pryzmę

I jak jesteś zadowolony z efektów? 

10 godzin temu, Takisobierolnik napisał:

polecam zakiszacze z schaumanna, zakiszacz trzeba dobrze dobrać zeby dobry efekt, towar mokry, suchy. uniwersalne sredni dają efekt

No właśnie wczoraj był u mnie przedstawiciel z Shaumanna i właśnie rozmawialiśmy o zakiszaczach. U nich wychodzi 327 zł na 50t.

10 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Ja takiego używam.

spacer.png

😉

A używałaś wcześniej czegoś innego, masz jakieś porównanie? 

Opublikowano

Chodziło mi o zakiszacz. W kukurydzy Sano labacsil mais acid 240zł brutto, Sano lacacsil mais bakterie 200 zł brutto, taki komplet na 100 ton.  

Opublikowano
4 minuty temu, lusjan napisał:

Chodziło mi o zakiszacz. W kukurydzy Sano labacsil mais acid 240zł brutto, Sano lacacsil mais bakterie 200 zł brutto, taki komplet na 100 ton.  

Robisz sianokiszonkę w pryzmie, silosie? 

Opublikowano
16 minut temu, lusjan napisał:

No i na co zmieniasz i jakie ceny z tego dolfosu ?

Opublikowano
3 godziny temu, maxler napisał:

używałaś wcześniej czegoś innego, masz jakieś porównanie?

Wcześniej wcale. Póżniej kwas rolniczy, melasa i jakiś jeszcze inny bakteryjny. Porównywałam póżniej wyniki laboratoryjne pasz i wróciłam do tego. Drogo to wychodzi i woda nie może być z wodociągu, ale warto.

Jeśli wszystko jest ładnie ubite i zabezpieczone od dostępu powietrza, powinno się nie psuć. Niestety wystarczy zanieczyszczenie, nieodpowiednia sm lub niedobór cukru i o kant d*py wszystkie starania.

Opublikowano

Gdyby ktoś się zastanawiał czy kupić dodatek z TopAgrar "Rozród Bydła" to zdecydowanie TAK. Szczegolnie jak ktoś inseminuje sam, uczy się, lub chce sprawdzić swojego inseminatora. Wszystko krok po kroku i trochę więcej 🙂 Zdecydowanie natomiast NIE POLECAM książki "Rozród" Jana Hulsena jak wczesniej kolega pisał. Brak konkretów, trochę pitu pitu dla zupełnych laików, a za dwie strony opis ovsynch 🤔  Jak ktoś chce mogę odsprzedać 😁  

20200206_163939.jpg

Opublikowano

pfffffff 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 eeeeejjjjjj

Ja czasem bym chciala zeby mi ktoś doradził 🤣 myślałam, że jak już wydalam kasę to chociaż polecę co trzeba, a na co kasy nie warto wydawać 🤣🤣🤣🤣 

Właśnie przegladam "Sygnaly racic" Hulsena i szczerze mowiąc....chiba nie polecam 🤣