Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, grucha18 napisał:

Odbierał dziś ode mnie znajomy z ubojni jedną sztukę i twierdzi że dziś albo jutro w TVN-ie będzie reportaż o ubojniach: leżaki, traktowanie zwierząt itp. Słyszał ktoś coś?

Nic, ale co ludzie wymyślą to sobie zobaczymy.............

Opublikowano
5 minut temu, Paulina1985 napisał:

o kurde 😪😪😪 takie przypadki "z d..py", na ktore ciezko mieć wpływ. Mi wczoraj jalowka 5mies złamala nogę, krowa złamala nogę, krowa poroniła 30dni przed terminem...a najlepsza krowa, ktora sobie zdechła jako zasuszona 😪😪😪 niestety, swięta za pasem a tu tylko nerwy 😪

Coś w tym roku dużo tych upadków wszędzie 

Opublikowano (edytowane)

Bo wet mi się upiera że 3 m-c to za wcześnie a widać że lubi qq :) swoją drogo to ma biegunke (ale jest wesoły jje i pije) i daje mu elektrolity w takej tubie 100ml po 20ml dziennie (Antibac Gel). U mnie na biegunki idzie neosol jak tylko zauważę że słabo pije, i do tego standardowo już idzie baycox (czy jakoś tak) na kokcydioze bo ze 3 lata temu ta choroba zrobiła mi sajgon wśród cielaków, w ciągu miesiąca 4 sztuki padły... 

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano

Nie wiadomo jakie masz zywienie, koedy odstawiasz od mleka, do do tego trzeciego miesiaca dajesz 🤷‍♀️ moze Twoj lekarz wie co u Ciebie piszczy i widzi, ze cielaki nie gotowe? napisz co dajesz od urodzenia do tego 3. miesiaca i kiedy odstawiasz od mleka i co dalej z nimi robisz 😁😁😁😁

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Dobrze się zacielaja jałówki na samej trawie bez energetycznych ? Dostają jakieś witaminy?

Zero witamin, co do krycia to srednio na 7szt w klatce zawsze 1-2 potrafią powtórzyć, zadko uda się wszystkie za raz tak tylko byk potrafił zrobic 😁

Slomek na ciąże wychodzi ok 1.0

Grucha, potwierdzam też to slyszalem. TVN to 💩 😡 

Opublikowano (edytowane)

No dobra postaram sie to jakoś krótko streścić 😂 
Zaraz po urodzeniu cielak jest podstawiany do krowy żeby go wylizała (ale zależy jedna chce wylizać inna nie) po około 20-30min cielak wędruje do kojca grupowego (nie mam możliwości trzymania indywidualnie bo po prostu nie mam gdzie). Dalej po około 2 gdzinach dostaje siare (czasem wcześniej czasem pozniej zależy jakie są możliwości) w ilości przeważnie 3-4l litry. Pozniej cielaki są pojone mlekiem 2 razy dziennie też po 3-4l (jak jest cieal wiekszy to dostaje czasem 5l ale rzadko bo przeważnie kończy się to u mnie przepojeniem i zaraz sraka) w tym czasie dostaja też CJ z całymi ziarnami owsa (albo gniecionymi cholera nie zwróciłem na to uwagi...) jet tam też gnieciona qq itp. i siano ewentualnie sianokiszonka. Przeważnie w 7 dniu pokazuje się biegunka u cielaków i tu mam problem bo zabardzo nie wiem dalczego... Cielaki mleko dostają do około 2 miesiąca z tym że od około 1,5 m-c zaczynam dolewać do mleka wody (czy tu przypadkiem nie robie błedu?) zaczynam tak 3l mleka+1l wody. Nie daje mleka w proszku tylko od krowy. To tak by to w skrócie wyglądało :) 
Znalazłem skład CJ

IMG_20191212_124649.jpg

Opublikowano

Ja w zasadzie widzę błędy na KAŻDYM etapie 🤷‍♀️ 

1. Po urodzeniu siara najpózniej 30minut do godziny, te 4litry jest Ok.

2. Kojce indywidualne to podstawa chociaż na pierwszy tydzień

3. dezynfekujesz pępek po urodzeniu?

4. Jeśli masz taką wspaniałą możliwość dawania pełnego mleka (pytanie czy to mleko odpadowe od krowy z antybiotykiem czy jakie?), to odpajaj do konca czyli tych 2 miesięcy pelnym a nie jakims ch@jostwem z wodą. A jak konczysz odpajanie to tydzień wczesniej zmniejszaj aż do zera.

5. Poczytaj trochę o paszach dla cieląt i stwórz taką z głową, ktora bedzie dobra dla żwacza, czyli pełne ziarno kukurydzy itd, bo rozumiem, ze musli za drogie.

6. Ta sianokiszonka od 1.tygodnia??? daj sobie spokój, już lepiej zostaw tylko to siano, nie chcę nawet wiedziec co sie dzieje w tym biednym żołądku 😪

To tak z grubsza. Jedni powiedzą, że robią tak jak Ty i jest wspaniale :) , ale przeczytać można :) powodzenia :)

Opublikowano (edytowane)

Toś mi dała do myślenia🤔👍 

Bedę poprawiał ale np. kojcy indywidualnych nie przeskocze przynajmniej narazie bo niemam miejca 
Mleko idzie czyste bez antybiotyków a co do mieszania mleka z wodo to gdzieś w gazecie czytałem że przy odstawianiu moża...
Sianokiszonka od ok. 1 m-c

Opublikowano (edytowane)

sianokiszonka to KISZONKA, jest trawiona w żwaczu, jeśli nie jest on dobrze rozwinięty (dobrymi paszami starterowymi), to jedyne co z niej bedziesz miał to sraczki, chociaz jeśc bedą chętnie. Lepsze już siano, a z kiszonkami wchodzić po zejściu z mleka kiedy zwacz będzie gotowy na przyjęcie takiej paszy. 

Poza tym woda dostępna cały czas. Taki kojec tygodniowy to mozesz zbić z palet, albo mauzera wystawić za oborę w miejscu bez wiatru. popatrz jak chlopaki mają fajnie porobione.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

biegunki u tygodniowych mogą byc spowodowane pierwotniakami, wirusami i bakteriami, jak dajesz noworodka do kojca gdzie są inne, ktore zdazyły już 10razy zrobic kupęi nasikać to idealna pożywka, przez pępowinę zaraz coś wlezie. Dlatego najpierw wolalabym być pewna, że robię wszystko Ok, a poznien szukalabym w szczepieniach, lekach itd

Opublikowano

U konrada kiedyś były w ofercie buhaje bezrożne chyba , ale działało to tylko przez jedno pokolenie a dalej później przekazują gen rogów.

Co do tej pempowiny u cielaka to co z nią robić? ucinać i dezynfekować ? czym

Opublikowano
57 minut temu, poziomka napisał:

U konrada kiedyś były w ofercie buhaje bezrożne chyba , ale działało to tylko przez jedno pokolenie a dalej później przekazują gen rogów.

Co do tej pempowiny u cielaka to co z nią robić? ucinać i dezynfekować ?

Nie zgodzę się z tym że tylko jedno pokolenie. 

Mam jałoszkę bez rogów i jej matka też nie miała rogów i teraz ta jałoszka jest cielna i ciekaw jestem czy cielak po niej też będzie bez rogów. 

A co do pępowiny to można pryskać denaturatem. 

Opublikowano

Gen bezrożności jest dominujący, więc po byku mającym dwie kopie zawsze będzie potomstwo bez rogów, ale ono będzie miało jeden gen, i jest 50% szans że przekaże go potomstwu. 

Opublikowano

dekornizator kupiony raz i po problemie. Bezrożność ,gen przekazujący buhaj, ostatnia rzecz jaka mnie interesuje wybierając nasienie. A i angusy 5 szt i wszystkie miały zalążki, wszystkie wypalone i wyrwane

ja nie dezynfekuję pempowiny :ph34r:, lizanie przez  krowe i czysta słoma jakie ryzyko to niesie ?

Opublikowano

Ryzyko jest jak dużo cieląt się na raz rodzi, i nie ma możliwości zapewnienia im kojców indywidualnych. Zresztą i tak się wtedy zarażą głównie przez lizanie się nawzajem, np. po pojeniu. Dlatego czym więcej cieląt tym więcej chorób. Niestety, ale jak już było tu mówione najlepiej aby były same na początku. Wtedy jest w miarę spokojnie. Błędy w  żywieniu mogą zaszkodzić, ale nie tak jak wszelkiej maści patogeny. 

Opublikowano

@marcinffffduże 😅😅😅 to, ze u Ciebie jest tak wspaniale i czysto nie oznacza, że u kazdego. U mnie jest porodowka na glebokiej sciolce, gdzie tylko slomą dościelamy, a do czysta wywalane 1 raz w miesiacu lub rzadziej, więc nie zostawię cielaka samemu sobie nawet jak sucha sloma, na ktorej de facto i tak zawsze coś siedzi, a to pleśń a to jakieś inne ciekawostki 😁😁😁 Też mam wypalarkę gazową, ale ciesze się jak jakiś cielaczek bezrożny się trafi, bo to i roboty i stresu dla nich mniej 😁

Opublikowano

zetor6441 jakie wymiary mają kojce u Ciebie co w nich trzymasz jałowki? I jakie w nich są poidła? Czy takie zwykłe miska z językiem jak na uwięzi czy jakieś  inne? 

Opublikowano
13 godzin temu, Paulina1985 napisał:

No wiec Eureka.🥳 mozesz stosować 🥳to nie jest zuuuoooo 😁 zuuoo to Gabbrocol jesli ktoś uwaza antybiotyki za złe :) Ale osobiście uwazam, ze antybiotyk celowany, w odpowiedniej dawce i przez okreslony czas jest Ok. Żeby tych antybiotykow stosować jak najmniej służą szczepionki, dezynfekcje i glowa ;)

Dodam, ze jakis lekarz wet.na FB ostatnio na stronie Fortune Cieszymowo nazwał Halocur szczepionką...niezbyt trafne chyba 🤔 raczej nazwalabym to prewencją (ostatnio lubię to słowo) 😅, ale ja nie jestem lekarzem🤤🤤🤤

Czemu Twoim zdaniem Gabbrocol to zło? 

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

to, ze u Ciebie jest tak wspaniale i czysto nie oznacza, że u kazdego. 

chciałbym żeby idealnie było, tylko czy się da i żeby nie brudziły ? Ocieliła się krowa 2 raz w tym roku, 17 stycznia miała bliźniaki 2 byczki i dopieru 1 byczek wyskoczył. 3 cielaczki w jeden rok, szkoda że nie jałóweczki. Moc krzyżówki sim & hf

Opublikowano
1 minutę temu, marcinffff napisał:

chciałbym żeby idealnie było, tylko czy się da i żeby nie brudziły ? Ocieliła się krowa 2 raz w tym roku, 17 stycznia miała bliźniaki 2 byczki i dopieru 1 byczek wyskoczył. 3 cielaczki w jeden rok, szkoda że nie jałóweczki. Moc krzyżówki sim & hf

U mnie dzisiaj też byczek po Manifoldzie się urodził. Szkoda że nie jałoszka.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel29 napisał:

zetor6441 jakie wymiary mają kojce u Ciebie co w nich trzymasz jałowki? I jakie w nich są poidła? Czy takie zwykłe miska z językiem jak na uwięzi czy jakieś  inne? 

3.7x3.9 ciasna działka ograniczyła wymiary i stoją jak śledzie ale ma to też swoje plusy bo do inseminacji czy badania USG nie musze łapać 

Opublikowano

U mnie na głębokiej ściółce kojec 3 m szeroki na 5 dług,  stały  4 jałówki normalnie wygodnie, przyjechała pani Lekarz powiatowy z metróweczką, i mówi jedną jałówkę natychmiast pan wyprowadza. Postraszyła że zgłosi do ARiMR . Cielęta to samo, kojec 2x3 m nie podobało się że 3 cielaki stoją razem. Mazury to jo :)

mało tego , szanowna pani odwiedziła sąsiada, starał się o atest gosp dla syna bo mleko na syna miało przejść, stanowiska uwięziowe pomierzyła. Stanowiska miał 1,7 x 1m , nakazała w ciągu 3 msc poszerzyć stanowiska, chyba na 110 pomiędzy rurkami czyli ok 120 rozstaw słupków. Jeśli nie to nici z atestu, Brawo eko, przerabiał, najgorzej żeby słupy nośne pod stropem przesunąć