Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapalnie płuc, u mnie 4 sztuki miały zapalenie płuc i temperaturę miały w normie a wet osłuchał stwierdził zapalenie płuc, dostały antybiotyk i wszystko wróciło do normy.

Opublikowano
16 minut temu, MichalForterra1993 napisał:

sluchajcie mam problem z krową. planowany termin wycielenia ma za 3 dni. krowa stracila apetyt nic nie je i ma delikatne slinienie z pyska. temperatura w normie. podalem juz jej glikol, co to moze byc? ketoza?

stawiałabym na niedobory wapnia...

Chociaż płuca też możliwe...pogoda sprzyja 🤷‍♀️ Lekarza dawaj, zebys nie stracił i cielaka i krowy.

Opublikowano

Ja tam premiuje gotowa paszą de heus 21,5% i 1025vem. Ona jest z dodatkiem glikolu. Tak mi doradził mój żywieniowiec że to wystarczy. No to daje. Około 4 kg własnej mieszanki zbóż z soja rzepakiem i kukurydzą gniecioną (podstawa). I do tego według uznania od 3 do 6kg tej gotowej paszy z glikolem. A swoją drogą jak sobie radzicie z opuchlizną wymiona po porodzie? Ucinacie jej tresciwą aby opuchlizna zeszła czy używacie jakiś maści?

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Jaki macie skład premi dla krów po porodzie? I jakie dawki? 

Soja, kukurydza, tłuszcz chroniony, witaminy z betakarotenem w zależności od wydajności do 4kg max

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Jesteście zwolennikami żywienia w zasuszeniu tymi samymi paszami co w laktacji ale mniej treściwej i uzupełnienie słoma czy bardziej odmienne dawki np na samej sianokiszonce?

Ja od roku de haus, lacto start, wczesniej robilem sam tez w cenie ok 2 tys zl tona. Daje do 4kg dla tych 50+.

Max do 100 dni z tendencja spadkowa. Wyjatek stanowia sztuki wybitne dajace ok 60l im zostawiam dluzej i nie zmniejszam. 

Pierwiastkom poniżej 35l i krowom ponizej 42 zdejmuje wczesniej i zosdaje podstawa 25%bi.

Co do okresu zasuszenia to krowa musi dostawać przynajmniej w czesci te same pasze co w laktacji! Ja przez kilka początkowych dni daje siano badz slaba sianokiszonke jak mialem a potem 25% tmr laktacyjnego i tmr jalowkowy do woli,15- 20 dni przed porodem laktacyjny do woli + tresciwa od 1kg w górę. 

Okres zasuszenia 42 dni

Rolnik 115, treściwej nie zmniejszaj, tj Leszek mowi maści powinny pomoc

Edytowane przez zetorr6441
  • Thanks 3
Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik115 napisał:

A swoją drogą jak sobie radzicie z opuchlizną wymiona po porodzie? Ucinacie jej tresciwą aby opuchlizna zeszła czy używacie jakiś maści?

Dajesz sole gorzkie (anionowe) przed wycieleniem? jeśli nie to zacznij, problemy z obrzękami nie będą tak doskwierały. 

Opublikowano
19 minut temu, rolnik115 napisał:

A może ktoś opiszę jak zasusza krowy ? Jakim antybiotykiem i wgl jak to się u was odbywa.

antybiotyk tylko na podstawie antybiogramu gdy stwierdzisz że ma lub miała poważne problemy z somatyką. Nie wolno w ciemno dawać. Bezproblemowe podaję się gęsty żel ( ja Noro Seal bo taki mają lekarze) 

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Na ok 0,5t u mnie sprawdza się : 150kg śruty sojowej, 300kg kukurydzy, 50kg tłuszczu chronionego(Palmfett) + jesień-wiosna karoten. Koszt jak ktoś wspomniał około 1900zl/t bez GMO. 

22 minuty temu, zetorr6441 napisał:

... tmr laktacyjnego i tmr jalowkowy do woli ... 

Jaki skład ma taki tmr jałówkowy jeśli można wiedzieć? Lub różnice do laktacyjnego. (powoli zastanawiam się nad wozem) 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, rolnik115 napisał:

A może ktoś opiszę jak zasusza krowy ? Jakim antybiotykiem i wgl jak to się u was odbywa.

2 dni przed przeprowadzam w miejsce dla zasuszonych, dosdaja same siano, (wczesniej slaba sianokiszonka) zasuszam antybiotykiem ok 40 dni + czopy kreatynowe. Tez nero seal 😉

Po nastepnych 2-3 dniach tj pisalem wyzej. 

Dodi

Jalowkowy to sama sianokiszonka, a czasem z dodatkiem slomy tj teraz gdy idzie 3 mokra trawa 22bi.

a laktacyjny :sloma, sianokiszonka,kiszonka z  kukurydzy, gniecione ziarno kukurydzy, soja, rzepak, witaminy

Edytowane przez zetorr6441
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to daję, 1kg na sztukę do 100dnia ale nie ma efektów ani w mleku ani w parametrach, drugi raz nie zamówię. Za tę cenę lepiej jakiegoś lactostarta czy cos w tym styluu kupić. 

Z resztą tłuszcz w premi opłaca się u sztuk które faktycznie leją 50-60l, jak mniej to lepiej nadrabiać energię cukrami 

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano

nie jest łatwe stosowanie tego, trzeba białka chronionego by zadziałało, , nie każda krowa też to chce pobierać po porodzie. Granulat gotowiec no uwielbiają, wysłodki tofii z gliceryną również

Opublikowano
9 minut temu, marcinffff napisał:

taka ilość oleju w tym żubrze że  💥 oby wątroby dobre miały

Co masz na myśli? 

9 minut temu, tumiwisizm napisał:

Ja to daję, 1kg na sztukę do 100dnia ale nie ma efektów ani w mleku ani w parametrach, drugi raz nie zamówię. Za tę cenę lepiej jakiegoś lactostarta czy cos w tym styluu kupić. 

Jako premi jeszcze tej protiny nie stosowałem ale ogólnie jako pasza to mi się podoba póki co. 

Opublikowano (edytowane)

A ogólnie dajesz już u siebie jakieś produkty z tego ŻUBRa? 

Jako pasza nie wiem, moze i ok ale trzeba się zastanowić czy to jest akurat to czego potrzebujesz. Ja u siebie zrobiłem badania qq i wyszła skrobia 26% więc to skrobię muszę w dawce uzupełniać a nie pchać jakieś oleje. Ciekaw jestem co powie na to handlowiec z agroloku, czy będzie proponował jakieś optymalne rozwiązanie czy mimo wszystko bronił sprzedaży. 

Kosztuje toto coś ok. 2000(nie pamiętam dokładnie), za te pieniądze każda dobra granulka z dodatkami typu glikol zrobi o wiele lepszą robotę. 

Edytowane przez tumiwisizm