Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chce mi się nawet gadać :) Nie ma co z nich brać przykładu i stawiać za wzór.

Znam ludzi, ktorzy kupili od nich jalowki cielne, ktorych nawet wybrac nie mogli, zakaz wejścia na oborę...Przywiezli im to bydło, wiekszosc krow przezylo po wycieleniu może z tydzień, zdychaly jak muchy. Moja znajoma wet.uczestniczy w sprawie sądowej... 

Poza tym rozmawialam z pracownikami...byłymi :) nie będę siać zlej propagandy, ale lepiej trzymać się od nich z daleka.

Opublikowano

Sano, Agrocentrum( Starduny) i Emiwo mają fermy i trochę mają szacunek u mnie, gdyż mają gdzie testować swoje produkty.  Niepowodzenia mają ale nikt w gazecie o tym nie napisze. Nie rozumiem wciąż  po co żywić słomą kupioną , którą trzeba uzupełniać białkiem a nie np. belą lucerny droższą ale z białkiem ? tego jest w kraju a i tak trzeba wieźć.  Sano jakie pierwsze polecało zimny chów cieląt. Ale 1,5 -2 laktacjom krów mówię NEVER

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Paulina1985 napisał:

jeśli ktos ma uwięziówkę to moze pod pysk dac paszę indywidualnie. Jeśli luzem to ma grupy i moze dawać grupowo zaleznie od wyników w danej grupie zywieniowej.

A "całą zgrają ludzi" nazywasz...żywieniowca??? 🤔

Przy uwieziowce można zywic indywidualnie ale ile czasu trzeba poświęcić aby o każdą sztukę oddzielnie dbać.  Luzem nie wyobrażam sobie mieć 3 czy 4 grup. Przeganiac i sortować.    U  nas będą dwie dojne i zasuszone.  

Co do tej ekipy ludzi.  To przecież zootechnik,  ktoś w federacji też musi sie tym zająć,  zywieniowiec i przedstawiciele.  

Ocena przydatna rzecz ale można bez niej dobrze funkcjonować jak się ma pojęcie o tym co robi.  Druga sprawa to nakłady pieniędzy i pracy żeby to dobrze funkcjonowało.  Trzeba wszystkiego pilnować na tip top żeby nie było problemów.  Coraz więcej ludzi zaczyna dostrzegać i uświadamiać sobie  że ten bezsensowny wyścig za wydajnością  wiąże się tylko z,, prestiżem '' na kartce.  Podliczajac koszty i swój czas który trzeba spędzić przy tym okazuje się że kasa zostaje podobna co przy zrównoważonym żywieniu bez zylowania sztuk  .  

@agrolnik517 jak duże masz stado? 

Edytowane przez mk9422
Opublikowano

Nasz zootechnik pracuję ok 20 lat w federacji, nigdy nie mieliśmy z nim problemu, bardzo dużo myśli o swoich ludzich których doi aby mieli jak najszybciej wyniki( wysyłanie skrzynek)  dobrze dobiera ludzi gdzie i kiedy u kogo doi, i ma różne obory w sumie (33 obory) i ma stada gdzie największe ma 160szt a srednia bodajze z tych obór to ok 50szt.

Co do Sano to była wycieczka tam w lato czy coś takiego @rolstudent  przecież tam był i mówił, że leżało pełno zdechłych cielaków , a niby mają poniżej 2% upadków.

Opublikowano
44 minuty temu, marcinffff napisał:

Sano, Agrocentrum( Starduny) i Emiwo mają fermy i trochę mają szacunek u mnie, gdyż mają gdzie testować swoje produkty.  Niepowodzenia mają ale nikt w gazecie o tym nie napisze. Nie rozumiem wciąż  po co żywić słomą kupioną , którą trzeba uzupełniać białkiem a nie np. belą lucerny droższą ale z białkiem ? tego jest w kraju a i tak trzeba wieźć.  Sano jakie pierwsze polecało zimny chów cieląt. Ale 1,5 -2 laktacjom krów mówię NEVER

Sieją taką propagandę, żeby ludzie robili jak oni a brakujące białko można kupić od sano właśnie. 😉

Opublikowano

Da się żywić krowy kiszonka z kukurydzy i słomą białka na żwacz musi iść wtedy sporo więcej sam kamiłem od lutego do czerwca krowy słomą kukurydza bo zabrakło bel miałem dobrej jakości słomę mieszanka (owies jęczmień pszenica ) i spadku mleka i parametrow nie było oczywiście przy przejściu mimo że powoli to spadło ale potem wróciło tylko równanie białka rzepakowa a nie produktami sano

Opublikowano

Niech kazdy robi jak uważa. Ale wydaje mi się, że czasem gospodarze unoszą się za wielkim honorem i "co to nie ja" zamiast współpracować wlasnie z zywieniowcem, porobić badania pasz, czy nawet zapytać lekarza o prawidlowy odchów cieląt, bo klepiąc to samo od 20lat w odchowie można się naciąć.

A wszelkie fermy reklamujące siebie i uzywajace niby swoich produktów  to pic na wodę (moim skromnym zdaniem), doplacają często do interesu żeby tylko cos wypromować, sprzedać i powiedziec, że "u nas się sprawdza" 🤷‍♀️

Opublikowano
2 godziny temu, marcinffff napisał:

tych krów masz od groma i dajesz radę bez oceny :D  ja przejdę ale jeszcze z rok, muszę ogarnąć genetykę i stanowiska niektóre poprawić, czasem krowa w szczycie a noga puchnie i kant du...y z wydajności, po miesiącu wraca do litrów ale to po ptakach . Niektóre  krowy  mieszaniec mieszańca 😛😛 krzyżówka krzyżówki i 25 l jak da na  dzień w szczycie to sukces , (skrzyżowanie simentala, polskiej czarno- białej, troche hf o małym potencjalne produkcji także tego) .... jest co wymienić,  ale ich córki lepsze, sam wysoki PF słabo w litry goni, mają tylko płodność i nogi ogarnięte , a te co w indeksie wysoki indeks mleko- to znać różnicę a krycie takie same

Marcin co do tych indeksów to patrz na nie z przymruzeniem oka bo jak dla mnie te polskie indeksy to jakieś nieporozumienie. 

Jak będę mial chwilę to wstawie kilka fotek z indeksami i rzeczywistymi wynikami krow. 

Opublikowano
53 minuty temu, slawek74 napisał:

karol6130 tak o tej kruszynce 😉

Teraz szef jest z Krzywdy, w oko mu wszedł drut od linki plecionki, wyją ale za jakiś czas zaczęło boleć, teraz mu zszywali to oko, i ma urlop.

Podobno federacja robi wszystko żeby nie było, podwyżki na drugi rok.

Samochodu za bezcen już pracownik nie może kupić po paru latach jak kiedyś.

Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał:

W mleczarni robisz próby czy gdzie? 😛

W mleczarni. Zostawiam probe kierowcy i on jabzawozi z mlekiem do laboratorium. Wczesniej tam po wyniki dzwonilem , a teraz trzeba do kierowniczki.

3 godziny temu, marcinffff napisał:

tych krów masz od groma i dajesz radę bez oceny :D  ja przejdę ale jeszcze z rok, muszę ogarnąć genetykę i stanowiska niektóre poprawić, czasem krowa w szczycie a noga puchnie i kant du...y z wydajności, po miesiącu wraca do litrów ale to po ptakach . Niektóre  krowy  mieszaniec mieszańca 😛😛 krzyżówka krzyżówki i 25 l jak da na  dzień w szczycie to sukces , (skrzyżowanie simentala, polskiej czarno- białej, troche hf o małym potencjalne produkcji także tego) .... jest co wymienić,  ale ich córki lepsze, sam wysoki PF słabo w litry goni, mają tylko płodność i nogi ogarnięte , a te co w indeksie wysoki indeks mleko- to znać różnicę a krycie takie same

No jest troche tego i to w 4 budynkach i cieleta w stotole. A obora jest przepelniona prawie o 20%( uwieziowka😉). U mnie krzyzowki roznie sie doja, ale najbardziej jestem zadowolony z hf/bs. Mam kilka i np wczoraj i dzis rano 2 laktacja wycielona 20.10 i 48l daje. Kolejna 4 laktacja i ponad 40l , a taka mala kuzka. Pierwiastka wycielona 13.07 (  cielna) uszkodzila sobie kostke gdzie przez miesiac duzo leżała( zlapala bardzo silne zapalenie) , wczoraj i dzis sprawdzana i 38l doba. Jak dla mnie sa genialne na nogi i płodność. Gdzie u hf puchna stawy tak u krzyzowek z bs jeszcze nie mialem spuchnietego stawu kolanowego.

Pozakladales okienka w oborze?😁

Opublikowano

Nie wiem jak wy bez oceny robicie korekty dawek itd.  dla mnie miesiąc to zbyt długo, nie wierzę że na pałę da sie doić dużo mleka przy jak najniższych kosztach. Ocena to masa cennych informacji tylko trzeba umieć je wykorzystać. 

Wiecie może czy w mlekovicie można dostawać smsy z poziomem mocznika?

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, kr9292 napisał:

Nie wiem jak wy bez oceny robicie korekty dawek itd.  dla mnie miesiąc to zbyt długo, nie wierzę że na pałę da sie doić dużo mleka przy jak najniższych kosztach. Ocena to masa cennych informacji tylko trzeba umieć je wykorzystać. 

Mozesz dac próbkę do badania i w wynikach będziesz mial między innymi piziom mocznika z tym że wynik pi kilku dniach i nie na sms :/

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

W mleczarni. Zostawiam probe kierowcy i on jabzawozi z mlekiem do laboratorium. Wczesniej tam po wyniki dzwonilem , a teraz trzeba do kierowniczki.

No jest troche tego i to w 4 budynkach i cieleta w stotole. A obora jest przepelniona prawie o 20%( uwieziowka😉). U mnie krzyzowki roznie sie doja, ale najbardziej jestem zadowolony z hf/bs. Mam kilka i np wczoraj i dzis rano 2 laktacja wycielona 20.10 i 48l daje. Kolejna 4 laktacja i ponad 40l , a taka mala kuzka. Pierwiastka wycielona 13.07 (  cielna) uszkodzila sobie kostke gdzie przez miesiac duzo leżała( zlapala bardzo silne zapalenie) , wczoraj i dzis sprawdzana i 38l doba. Jak dla mnie sa genialne na nogi i płodność. Gdzie u hf puchna stawy tak u krzyzowek z bs jeszcze nie mialem spuchnietego stawu kolanowego.

Pozakladales okienka w oborze?😁

A mi tylko jedna krowa załapała chyba na 4 bs 😛 masz może zdjecie takiej krowy? 

Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

Ja po zebraniu rejonowym w 2017 zapisałem się na listę, bo była taka możliwość badania mocznika. 2 zł pobierali. Cały czas wyniki przychodziły, choć na wiosnę przysłali sms, że przestają badać mocznik. Mimo to dalej badali i wysyłali mi wyniki. W tym miesiącu już nie zbadali i nie znam wyniku.

Opublikowano (edytowane)

heh a która firma paszowa nie namawia  do zakupu u nich białkowych korektorów. Tygodniowo 3-4 zajeźdza odkąd paszowóz stoi na podwórku to normalnie pogłupieli. Jeden ze znanej firmy witamin taką dawkę mi ułożył że w 2 miesiące zero rui, biegunki , wzdęcia, lekarz z hormonami przyjeźdżał, Ale mniejsza o to musi być bilans 

@zetor6441  wrzuć jakiegoś fajnego buhaja który ci ładnie  wydajność  podnosi, tych jałówek mam 21 do krycia na wiosnę  to czymś fajnym można by pokryć

dla kierowcy chciałem dać próbkę żeby białko tłuszcz i mocznik zbadali to mówił że zlecenie trzeba wypisać... Mlekpol Mrągowo , muszę zapytać się laboratorium czy mają te druczki od tego, na zebraniu coś tam dyrektor tłumaczył że zamiast pod ocenę to mleczarnia taniej zbada, ale cisza ogółem

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano (edytowane)

Jakiej odpowiedzi oczekiwałeś ? Teren jest wyznaczony , a nie czyjeś widzimisię . Twoje pytanie jest śmieszne , a nawet ...

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

To nie miało być śmieszne. Spójrz jeszcze raz na swoje pytanie

Cytat

Witam jaki teren łapie sie na natura 2000 ?

Jak to jaki teren? Są powyznaczane w całej Polsce obszary Natura 2000 i albo dana działka na nim leży albo nie. Ty myślisz, że sam sobie postawisz na łące tabliczkę "UWAGA, OBSZAR NATURA 2000" i już w nim jesteś, a to tak nie działa. Sprawdzałeś w ogóle mapę obszarów Natura 2000?

• Like 1
  • Thanks 1