Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, suchy330 napisał:

Obora 1 klasa tylko podobno kolo 20 baniek za calosc poszło, a zeby dostac pozyczke słyszałem ze wzięli 200 ha notarialnej na Mazurach no i Pietruszynski z agro centrum ma jakiś tam chyba w tym udzial, ale moze to choooy jakas bujda😁tak czy inaczej na borkach nie podaruja i postawia wieksza... 

Plotek to jest o tym co niemiara , przeważnie od tych małych rolników co maja najmniej z nimi wsólnego, a nie patrzą swego.

40 minut temu, DamianWilk napisał:

budowalismy budynek 17x25 na 40 DJP uwieziowa bez wynalazków = 1,5miliona. to taki na pewno duzo duzo wiecej od kiedy budowałem beton i stal poszła 2x w górę

Co Ty w nia wpakował??? ogónie największa rożnicę robi wyposażenie bo wystarczy np kilka robotów i już pare milionów do przodu..

21 minut temu, krzysieek napisał:

Ma chłopak ze 50 ha własnej ziemi? Wątpię. Jak dzierżawy to... To nie złośliwość żadna ale szczerze współczuję decyzji

chyba swojego ponad 100 maja , ale nie wiem ile dokładnie.

8 minut temu, lukas9559 napisał:

trochę zabrakło do 20mln za tą ale jest blisko, na razie przebija dzierżawy borkom ale ciekawe jak długo po ponad 2k będzie płacił. Pietruszynski podobno ratował to, dlatego tyle budowali, teraz musi go spłacić, a na borkach ma stawiać większą jeden z czołówki we wsi 😂 więcej i więcej a potem popatrzeć na nich to ledwo chodzi jeden z drugim

Akurat przeciągało to się przez firmę budującą , która miała problemy, bo się wwalili w deweloperkę..

Ludzie jak nie macie pojecia to nie przeklatajcie głupot....

Opublikowano

Primula masz racje ktos kto ma 80 czy 100 krow to przy nim pikus, a to ze to Twoja rodzina to nie rob tu za adwokata 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie każdy robi w swoim życiu co mu się podoba i to jego sprawa... ja im tego nie zazdroszcze , bo szkoda życia .. ale to moja opinia. Ja im z całego serca życze powodzenia. 

Tylko wkurza to że ludzie bardziej zajmuja się kimś zamiast soba i się martwia o kogos , a nie o sb.

@suchy330 nie robię za adwokata, co wiem to piszę , żeby ktoś dalej głupot nie posiewal..

Edytowane przez Primula94
Opublikowano

@Primula94 nie wiesz, że ten kto ma dużo problemów woli zająć się obcymi problemami żeby o swoich nie myśleć? Zawsze lepiej pomysleć "ten to ma przechlapane bardziej niż ja" ;)  

Opublikowano

Wszyscy życzymy im powodzenia i zakończmy na tym. A ty Primula nie zgrywaj cwaniaka. Ja lubię słuchać mądrych ludzi. A że ty masz wszystkich z nosie to nie moja sprawa. To daj numer do jego ojca może coś ciekawego się dowiem. Bo też chciałem coś budować i chciałem się popytać o rzeczy o których nie masz pojęcia. 

Dobra koniec tematu. Możesz im buty poczyścić pucybucie 

• Haha 1
Opublikowano

O czym Ty znowu piszesz.. :D gdzie ja tu cwaniaka zgrywam i gdzie mam wszystkich w nosie? ( nie rozumiem). Napisałem wczesniej tak, bo Ty nie wiadomo skad wyjezdzasz z żywieniem , jak nie było o tym mowa ( Paulina tez to zauważyła). Nr się nie rozdaje na prawo i lewo.

No faktycznie moge nie miec pojęcia o rzeczach których Ty chcesz porozmawiać z nim ;) 

Opublikowano
pedro2 napisał:

Chyba na 4 tys... Bo 2tys już dawno nie aktualne 😋

Kuźwa były krowy, człowiek łasy na ziemię to nie było... Jak teraz to sami przychodzą.. i kolejny wydatek. 🤔 

Byś Się podzielił trochę ,choć też mam "okazję" blisko kupić tylko nie wiem czy warto....może lepiej mieszkania na wynajem a nie te piachy...

Opublikowano

@DanielFarmer a cena jaką ?

17 minut temu, leszek1000 napisał:

No jakby na żywieniu się nie znali to obory by nie stawiali. Droga dedukcji 

Ciekawe jaką wydajność mają ich krowy 

Akurat teraz może trzymać krowy nawet taki co nigdy jej na oczy nie widział ... Zatrudni zootechnika, żywieniowca i do tego z 2 pracowników fizycznych i nawet w pobliżu obory nie musi chodzić właściciel tego wszystkiego 

Opublikowano
10 minut temu, DanielFarmer napisał:

Byś Się podzielił trochę ,choć też mam "okazję" blisko kupić tylko nie wiem czy warto....może lepiej mieszkania na wynajem a nie te piachy...

Mamuśka u mnie tez krzyczy "po h** ci te piachy" 😉 ojciec się podjarał i każe jechać szybko pisać umowę, ja sam nie wiem. Ale z drugiej strony kasa leży i się marnuje, a jak dotąd na inwestycji w ziemię nikt źle nie wyszedł.

No i majątek rodzinny sprzed ponad 150lat znowu wrócił by w jedne ręce, jeszcze jeden kawałek od braciaka i prawie 8ha w jednym. 

W tym polindusie to chyba nieźle mają, już drugi sniadowiak ostatnio się postawił

Opublikowano
2 godziny temu, DamianWilk napisał:

budowalismy budynek 17x25 na 40 DJP uwieziowa bez wynalazków = 1,5miliona. to taki na pewno duzo duzo wiecej od kiedy budowałem beton i stal poszła 2x w górę

Za tyle właśnie buduje się wolnostanowiskowa 27 na 60 na rusztach 😉 także coś przesadziles 

Opublikowano

Sam mam stawiac na 40 wolnostanowiskowa to za duzej roznicy w kosztach do 60-70 nie ma bo tu wyposazenie cene robi. Ups zapomnialem ze u mnie wejdzie docelowo 55🙄 no ale 1,1 netto wyjdzie z fotowoltaika juz.

Opublikowano

obora + cieletniki w tym wyposażenie dojarka zbiornik na mleko wentylatory delaval,wygrodzenia zgarniacz rolstar, plyta gnojowa z zbironikiem na gnojowke, odzysk ciepla, drzwi roletowe, kamery, utwardzenie terenu oraz silosy na kukurydze tynkowanie scian plytki ponad okna konstrukcja dachu ocynkowana elewacja budynku. jezeli chcesz zrobić tak zeby mialo rece i nogi to wszystko kosztuje

Opublikowano

o maaamo zgarniak rolstal??? 😱 linowy?? mam nadzieję, że coś poprawili w technologii, bo my mamy 7letnie i są TRAGICZNE, skrzydla boczne się nie otwierarają i te środkowe nie odskakują i jak się cofa to ciągnie spowrotem 😒