Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

czyli zgadłam ☹  taka krowa jest w 100% do uratowania jak szybko rozpoznane, szkoda :(

Uwazaj na resztę krów, mialam.w.tym roku kilka.przypadków identycznych, powodem takiej silnej toksemii była zepsuta pasza.

To u przyszłych teściów, nie u mnie. Maja male stado i sie slabo znają. A wezwali weta , co sie zajmuje innymi rzeczami, a leczenie to dodatek.... 

Ogolnie to rano wydoili i chyba bylo ok, a pozniej juz nie chciała na lace wstawac i przykurczala noge . Przyjechal i dal jej chyba cos na goraczke , przeciwzapalne ,z butelke wapna i do wymienia chyba mastijet. Ale jak pojechal to bylo jeszcze gorzej, pozniej nie mógł przyjechac tylko przy temp ponad 42 stponie, kazal ochladzac scierka z zimna woda i pozniej przyjedzie . Ale niedlugo krowa padla... przed padnieciem mimo duzej temp miala zimne uszy i tułów, tak jakby odwapniona tez.

Opublikowano

A ta cwiartka nie była sina? bardzo szybko poszło jak na silne zapalenie wymienia. Może jeszcze po doju polozyla sie na sloncu i tak lezala do wieczora, to może ją dobiło. Oby jak najmniej takich przypadkow.

Mi ostatnio padła sztuka, ktora dzien wczesniej dostala antybiotyk. Spadła z mleka, ale jadla normalnie, troche szybszy oddech, ale trzeba bylo sie przyjrzec zeby zobaczyc. Wezwalismy lekarza, temo troche podwyzszona, stwierdzil zapalenie pluc, ale nie za bardzo byl przekonany do tego tym bardziej, ze zwacz pracował, zachowanie normanlne. Dostala antybiotyki, na nasteony dzień rano pyska nie zapyka, piana, ledwo oddech lapała,po kilku godzinach trup 🤷‍♀️ 

Opublikowano

do 100 dni laktacji lub krócej tzn do stwierdzenia cielności.

Natknałem się na takie mleko wczoraj i kupiłem , obce chwalimy swojego nie znamy , 165 zł  20 kg

Polski CIECH SUPER PREMIUM MILK – Preparat mlekozastępczy (non GMO): - Doskonałej jakości preparat dla cieląt służący do przygotowania pójła zastępującego całkowite mleko krowie od 2 do 14 dnia życia. Skład: Pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, białko serwatki, oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy, rzepakowy), dekstroza, węglan wapnia, fosforan jednowapniowy.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marcinffff napisał:

Natknałem się na takie mleko wczoraj i kupiłem , obce chwalimy swojego nie znamy , 165 zł  20 kg

Polski CIECH SUPER PREMIUM MILK – Preparat mlekozastępczy (non GMO): - Doskonałej jakości preparat dla cieląt służący do przygotowania pójła zastępującego całkowite mleko krowie od 2 do 14 dnia życia. Skład: Pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, białko serwatki, oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy, rzepakowy), dekstroza, węglan wapnia, fosforan jednowapniowy.

Kto to cudo sprzedaje i kto ma prawdę produkuje dla Ciech?

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinffff napisał:

Bardzo ciekawe. Podziel się opinią jak już uzyjesz 😁

Opublikowano

@slawek74 kupiłem mleko z biofeedu. BF Calfmilk premium 20kg. 177 zł. Skład serwatka w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, jakiś olej i coś tam jeszcze. Włokno 0%. Kukurydza mielona 883, soja 1990, rzepak 1250. Takie to ceny. 1,34 tyle mam u lydera niecałe 10 tys. 1,2 lyder płacili po przejęciu Baranowa ok 2008 r za 4-5tys i słabsze parametry. Teraz zostaje tylko ilością nadrabiać, ale to błędne koło.

Opublikowano

Mial ktos cos podobnego u krowy?z 2 tyg temu miala goraczke i nie wiedzielismy dlaczego, po dwoch antybiotykach przeszlo, kilka dni temu pod gardlem pojawilo soe taki cos zwisajace lekko twarde, teraz jest ju, dosyc duze i twarde. Co to moze byc, wet kazal smarowac. Slabo pobiera pasze bo napewno to sprawia jakis bol i przeszkadza. Daje gliceryne jej do pyska. Przez caly dzien zle 3/4 swojej porcji

20190817_154157.jpg

Opublikowano (edytowane)

@ChiquitaB

Ja mialem, zdjecie chyba jest nawet w galerii. Prawdopodobnie promienica. Mozna probowac podawac sterydy, ale to wet powinien o tym wiedziec, a jak nie wie to raczej ten ci nie pomoze. U mnie niestety nie pomoglo, moze troche sie gula zmniejszyla, ale i tak bardzo slabo pobierala pasze i musiala wyjechac.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Wygląda na promienicę, ale równie dobrze mogły przypier..ić w murek i gardziel stłukła. Nie wypluwa przeżutych kęsów? Jeśli to promienica to trzeba obstrzykac guz dookoła odpowiednim antybiotykiem. Z głowy wyleciała mi nazwa. Przy promienicy ten guz już się nie zmniejszy. Podanie antybiotyków powstrzyma rozrost guza. Także nie warto leczyć, ale mam nadzieję, że to zwykłe stłuczenie.

Opublikowano

Tydzien temu bylo male a zwiekszylo sie w 3 dni do tych rozmiarow. Smaruje rano i wieczor i zobaczymy. Oby tylko nie przestala jesc. Bo juz jedna za 1600 sprzedalem i jedna nogami do gory wyjechala takze lepiej aby przeszlo

Opublikowano

Wzywalem, pomacal i kazal smarowac rozgrzewajaca mascia. Jutro zadzwonie i zapytam o ta promiennice. Ogolnie stalo to w miejscu i raz byl u innej krowy i zona mu mowi ze taka smutna stoi krowa to dal witamine i przeciwapalne lub przeciwbólowe cos i wtedy zaczelo rosnac. Cos ostatnio zona mowi ze ktos zaczarowal nas bo po zniwach same problemy.

Opublikowano
40 minut temu, kr9292 napisał:

Weta nie wzywales? Może to zapalenie ślinianek. 

Zapalenie ślinianek byłoby raczej z boku żuchwy. 

Opublikowano
8 minut temu, ChiquitaB napisał:

Wzywalem, pomacal i kazal smarowac rozgrzewajaca mascia. Jutro zadzwonie i zapytam o ta promiennice. Ogolnie stalo to w miejscu i raz byl u innej krowy i zona mu mowi ze taka smutna stoi krowa to dal witamine i przeciwapalne lub przeciwbólowe cos i wtedy zaczelo rosnac. Cos ostatnio zona mowi ze ktos zaczarowal nas bo po zniwach same problemy.

Ja tez ostatnio mam same problemy i nie uwazam zeby mnie ktos zaczarowal. Po prostu takie zycie i ch*j ;d

Opublikowano

Wiadomo ze zawsze pod gorke😶 ale plony dobre , dzierzawy doszlo i niektorym sie nie podoba, jeszcze obora ma stawac to juz w ogole niektorych koli. Zona po tesciowej chyba takie rzeczy wymysla🤣 nigdy nie bedzie idealnie

• Like 1