Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i tak. Ale są plany budowy obory na wolnostanowiskową . Jak w ciągu 2 lat się nie wybudujemy po pierdziele. Ale jak się uda to będzie ok. Bo teraz wszystko trzeba ręcznie robić. Oprócz dojenia bo mamy przewodówkę. 

kukurydza jeszcze urośnie jak myślicie. Teraz trochę popadało ziemia na kilka cm przesiąkła 

Trawy na górkach spalone ale w dołkach coś jeszcze urośnie 

Opublikowano

Nie w takim roku jak ten. Moja to chyba żywy trup. Coś tam popadało a ta dalej zwinięta. Nie wiem czy nie wj***ć się z siwnikiem i słonecznika nie wsiać w wypalone place.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Kukurydza to twarda roślina wbrew pozorom. 

Przetrwa więcej niż niejedna roślina. Nie może mieć tylko konkurencji w postaci zielska lub siebie przez gęsty zasiew. Mój mąż w czerwcu latał jak kot z pęcherzem, bo mała i blada😱. Okazało się, że szła w korzenie, bo przy póżniejszym braku deszczu zrobiła się ciemna i przerosła inne. Znowu SMOLITOP sobie radzi😍. Oby teraz w kolby szedł, bo więcej w tym roku i tak nie urośnie.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

U mnie max 1.5 od 1 czerwca zero deszczu i nie zapowiadają nic z oapdów. Trawa nie odrosła a miejscami wypalona. Już myślę gdzie by tu wysłodki kupić bo z QQ tylko zielone będzie bo ziarna nie da. Ile mniej więcej świeżych na krowę potrzeba?

Opublikowano (edytowane)

1500-2500 za tira. Zależy jaki będzie w tym roku plon buraka. Im większa polaryzacja tym wysłodki droższe. My siejemy buraki to wysłodki za 600zł mamy 

3 tygodnie i ukiszone. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

14 kg to chyba na opasach u nas 8 kg to byla górna granica. Mleka w zbiorniku nawet po nich więcej 

Opublikowano
14 minut temu, leszek1000 napisał:

Kto poleci jakiś dobry kubek do dipingu bo mnie szlak trafi. Co 3 miesiące musze nowy kupować bo ucieka gdzieś bokiem. Cały upaprany jestem. Teraz używam żółty bezpowrotny 

Nie ma dobrych chyba wszystko takie samo lipne robia. Ja rozebralem i posklejalem na sylikon i poki co elegancko dziala nigdzie nie puszcza :d

Opublikowano
Dnia 5.07.2019 o 13:04, ChiquitaB napisał:

Sial ktos jako poplon po zbozach zycice na skoszenie?

Tez w tym roku mam zamiar posiac poplon po pszenicy zimowej, ale ja pewnie zdecyduje sie na westerdzwaldzka jakies 40kg +po kilka kg rzodkwi i faceli albo saradeli.  Jak bedzie trochę wilgoci to zawsze jalowkom coś urośnie. 

Opublikowano
57 minut temu, leszek1000 napisał:

Kto poleci jakiś dobry kubek do dipingu bo mnie szlak trafi. Co 3 miesiące musze nowy kupować bo ucieka gdzieś bokiem. Cały upaprany jestem. Teraz używam żółty bezpowrotny 

DeLavala bezpowrotny z niebieską g górą. Używamy bardzo gesty dipping i daje radę, ostatnio zmienialam pół roku temu, to lepiej niż 3 miesiace 😁😁😁😁

Opublikowano (edytowane)

@leszek1000 prawie 100 ha obrabiasz?? te pole to cały dochód z mleka zjada a nie odwrotnie.Przy takim areale to wysłodek kiszonych moje krowy by nie widziały. Nie wiem czy wogóle bym chciał w krowy się pchać przy takiej powierzchni, a tylko uprawa roślinna intensywna i na wakacje z kobietą jechać, ale no ok

Na wolnostanowiskowej inne jajca w hodowli są ale oczywiście więcej zalet. Areału kukurydzy i trawy mało ,to co resztą zasiewasz?

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

To nie moje. Ogólnie gospodarstwo jest na mamę bo tata nie żyje. Tata się powiesił takie życie. Brat wziął trochę dzierżawy na młodego rolnika. I nie chce za bardzo współpracować bo ma rodzinę. A ja narazie samotny i się z krowami bawię. 

Może zlikwidujemy a może się wybudujemy. Chce pokazać wszystkim że bez wykształcenia rolniczego można osiągalność jakiś sukces. Narazie słabo idzie ale puki są krowy to jest nadzieja heh 

I tak dużo zrobiłem za pracownika jednego roku 6 krów poszło na 500zl. Dużo było porażeń porodowych i ketozy. Teraz przez 2 lata ostatnio mi 1  padła ale nic nie poradzę odrazu po wycieleniu była leczona. Jednak nic nie pomagało. Takie rzeczy się zdarzają 

Godzinę z poidłem walczyłem. Gwint zgnił i się rura urwała. 

Opublikowano (edytowane)

smutna sprawa leszku trzymamy kciuki 👍 a ja myślałem że tylko u mnie zdychają... Nie musisz nic udowadniać, już udowodniłeś że jesteś gość silny 💪 

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

Leszek sorry że się wtrącam ale człowiek ma gospodarstwo na własność , rodzinę,idzie nie najgorzej a czasem mam myśli aby rzucić te krowy itd a Ty młody ,bez zobowiązań,z bratem na jednym podwórku,gdzie na niego ziemia chcesz sobie z krowami życie układać??? pomyślałeś czy jakaś dziewczyna zechce się w takie realia pchać?Jeśli gospodarstwo ma być brata to idź do miasta,zalap przyzwoitą robotę,idź na disco , pokręc się za panna i będzie Ci lepiej niż wikłać się w krowy i jeszcze wojny z bratem...

• Like 2