Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@danielhaker pierwszy pokos koszony 18 maja. Nie wszystkie ale więcej. Jak zaczynaliśmy kosic nawet w piątek nieźle padało chwilę się zastanawialiśmy czy nie odpuścić 😁

Opublikowano
slawek74 napisał:

Daniel widziałem te wentylatory i jakoś mi nie leżą Też w tym tygodniu ruszam z trawą a co takiego Cię dopadło ja też nie najlepiej się czułem przez upały

Ostre zapalenie korzeni nerwowych, czyt. korzonki. Od miesiąca się zmagam. Po tygodniu leczenia pominąłem 3 kolejne dawki leków to 2 dni z łóżka nie wstawałem zanim leki ponownie zaczęły działać bo ból w kręgosłupie nie ustawał. Zjadłem wszystkie tabletki które miałem przepisane i już było ponad tydzień ok, do wczoraj, kiedy przy mieszalniku przerzuciłem 1,5t i dziś znów powtórka. Póki leżę to jest elegancko, a wstanę czy usiądę to max 15min i kręgosłup daje. Jutro trzeba do rodzinnego w kolejkę

Jak widzę u siebie łąkę za stodołą to kiepsko to wygląda ale lepiej niż rok temu. No ale to jest taka działka na glinie że tu musi co 3 dni padać żeby rosło

• Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

u mnie już min 2 lata nic a nic

Do niedawna w tym roku nie było wcale problemu z muchami, teraz jest masakra

Kup agite dodaj Apacz wymieszaj z 0,5 piwa i 0,5 kg cukru i pędzlem smaruj okna drzwi filary wszystko co nie jest wapnowane a zobaczysz jak beda padać 🙂

Opublikowano

U nas właśnie tak się robi tylko zamiast pędzla opryskiwacz ogrodniczy pompowany ręką i jest git 

Opublikowano
3 godziny temu, Adamqq3 napisał:

Kup agite dodaj Apacz wymieszaj z 0,5 piwa i 0,5 kg cukru i pędzlem smaruj okna drzwi filary wszystko co nie jest wapnowane a zobaczysz jak beda padać 🙂

Robiłem i efekt był ale już coraz krótszy 

Opublikowano
39 minut temu, soltys48 napisał:

Robiłem i efekt był ale już coraz krótszy 

Obok nie daleko świniarz zastosował   ,,bio muchę'' kilka lat wstecz z rewelacyjnym efektem,lecz dopiero po roku,i nadal jest ok. A że blisko budynek z bydłem,i tu nie stosując nic najprawdopodobniej te maleńkie muszki przeniosły się i tu i robią robotę  z larwami tych upierdliwych.

Opublikowano

Mam dość ważne pytanie. Zdarzyło się komuś, że padła sztuka zgłoszona do dopłat? Co wtedy robiliście? Mi kazali złożyć nowy wniosek i zastąpić tę sztukę lub wycofać. Powiedziano mi, że od złożenia nowego wniosku trzeba na nowo trzymać zgłoszone sztuki 30 dni.

A jak by komuś znów jakaś sztuka padła to na nowo kolejny wniosek? To jakiś absurd już jest, że brak jest takiej możliwości podmiany sztuki bez składania kolejnego wniosku.

Opublikowano (edytowane)

@Thomas2135  masz dobre informacje u nas było już takie coś nie pierwszy raz robione.

Usuwasz tamta padło sztukę ,zglaszasz do agencji ja. A jeżeli masz ponad stan to wpisujesz inną, z nią już nigdzie nie idziesz. Nie stery wymogi są jakie są. 

@Pawel156 ludzie tu polecają Daniel Tryborski . Zadzwoń spytaj się. Może Berezowski z Czyżewa. Jest tego sporo . Dariusz Nowacki Długobórz  wpisuj w Google i wszystko wyskoczy nr telefonow :)

Edytowane przez poziomka
Opublikowano

Te zapalenia szpary u mnie to chyba efekt wysokiej temperatury i dużej obsady. Ale fakt faktem że nigdy nie miałem z tym aż tak dużego problemu. Być może coś przyjechało z wózkiem do korekcji. Oni to myja i dezenfekuja ale wiadomo czasem coś się przemknie. No cóż chyba zacznę stosować siarczan miedzi na zmianę z formaliną

@poziomka i jak te jalowki bydlowaly? 

Opublikowano

na muchy Finish stosuję razem z cukrem , pryskam ramy okien, rury dojarki, słupy, niestety po 3-4 dniach efekt zanika i trzeba powtórzyć. Od kiedy krowy szczepię na brsv wszystkie cielaczki chowają się b.dobrze, ale nie przechwalić... Padłą sztukę trzeba zamienić na inną, w tym roku to miałem 

Opublikowano
4 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Właśnie podmieniłem i wysłałem na nowo wniosek.

Jak na nowo? Przecież przy liście zwierząt zgłoszonych do płatności masz coś takiego jak wycofaj/zastąp. Ja w tym roku zgłosiłem i w międzyczasie sprzedałem po wycieleniu, do doradcy pojechałem i tylko wycofał jedna sztukę i koniec. Nie trzeba wycofywać wniosku ani na nowo wysyłać i termin 30dni liczy się od daty złożenia wniosku. Dzwonilismy do agencji

Opublikowano

Próbowałem to zrobić (zastąpić) w złożonym wniosku i nie mogłem wysłać zmian. Tylko nie wiem czy wtedy nie przeoczyłem okienka na dole a poświadczeniu zgodności danych. Tak mi agencji babsko doradziło, że mam nowy wniosek złożyć. Nie mówiłem, że próbowałem zmienić na tym złożonym.

Opublikowano

"babska w agencji" są kochane 😁 ja gdybym posluchała mojej w pierwszej wersji, to ze sprzedanej krowy doplaty by uciekły 😒 A potem i tak nie wiedziala ile dni po sprzedazy mozna dokonac zamiany 😒 okazalo się, że do 14dni.pffff...

Kupiłam dziś ASCYP z braku laku, bo moja paczka z Agitą zaginęła u kuriera 😡 

Opublikowano

@łorawiok za te ostatnie zdanie bana powinieneś dostać, dodatkowo być bitym i poniżanym. Co do kar to zależy od humoru kierownika agencji, nie powinni robić problemu jeżeli zaznaczył " nowy wniosek" i wpisał nowe zwierzęta, nie strasz ludzi. Zresztą kto biednemu zabroni bogato się bawić :P 

@Paulina1985 jakie komponenty białkowe stosujecie dla krów mlecznych na farmie ?

Opublikowano

Lepiej zapytaj jakich nie dajemy 😳Żywienie to nie moja działka (stety i niestety, ale wszystkim nie mozna się zająć).  soja, rzepak, młóto. 

nooo i sianokiszonka, ale to wiadomo...chociaż nie, nie wiadomo...bo miesiac temu brakło 😒😒 

Opublikowano (edytowane)

w naszych rejonach z tego co widzę , rolnicy mają pasz objętościowych dużo , a braknie dużych , wygodnych obór by to wykorzystać i rąk do pracy w oborach. Teraz taki bum budowlany że strach zaczynać kopać pod fundamenty

Edytowane przez marcinffff