Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Narobiło sporo szkody. Moja w sąsiednia wieś ucierpiały chyba najbardziej w powiecie. Mam na 2 polach wąwozy po pas. I kupę kukurydzy zmytej. Na filmie widać jak kurzy się namyty piasek w lucerne. O tyle dobrze ze była tylko ulewa bez wiatru i piorunów i budynki całe. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie zycica oddala 23 baloty z 0.75/ha, a zyto az 40 z ha. Prasa pasowa z nozami. Niestety obydwa koszone pozno ze wzgledu na ciagle deszcze. Zycica juz ladnie odbija, a po zycie wlasnie bede dzialal z siewem kuku. Laki juz dawno powinny byc skoszone, to w polowie woda stoi, bo przy rzeczce i jeszcze bobry mi tame robily, co im rozpieprzylem to na nowo w nocy pracowaly...

P.S

Zycica to bedzie dobry mleczny towar, a co myslicie o wykloszonym zycie? Trawy tam bylo bardzo malo, bo zyto zadusilo. Tylko opasy, czy jakos pol na pol sie nada? Lub zamiast slomy podawac? Mowie tu o zywieniu bez paszowozu.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
slawek74 napisał:

Robert robił u mnie krowę z prawostronnym w 7 miesiącu ciąży

A to o Tobie mówił 😉

U mnie przez dobre 10 lat nie było trawieńca, a w lutym w ciągu tygodnia 3 kolejne sztuki po wycieleniu. Dwie były kłute a jednej przeszło po samym fiknięciu i ta ostatnia najlepiej to zniosła, praktycznie od razu powrót do zdrowia. 3 Kolejne próbne udoje 48,50,49 i nie zwalnia

Opublikowano

Dzisiaj w RMF mówili o zapomogach dla poszkodowanych z gminy Piątnica po tej ostatniej ulewie, chyba nie ma żartów. 

jeszcze główne drogi pozalewane nie ma dojazdu. 

• Confused 1
Opublikowano

Nie ma raczej. Jesteś jedną z nielicznych dziewczyn które udzielają się na forum, więc i takie tematy ogrodu raczej nie są poruszane.

Opublikowano

niemożliwe...tam rozmawiają wstawiają zdjecia kwiatkow z ogrodów? @bukat82 się tam udzielał chyba. 

Bo mam problem ze skrzypem w skalniaku, strasznie mi się rozpanoszył i chciałam zapytać czy wapnowanie ziemii by pomogło (on podobno lubi kwasną ziemię). 🤔🤔🤔

Opublikowano

Wapnowanie nie zaszkodzi. Fakt lubi kwaśną ziemię, ale to nie jest reguła. Na stanowiskach o obojętnym odczynie też rośnie.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

niemożliwe...tam rozmawiają wstawiają zdjecia kwiatkow z ogrodów? @bukat82 się tam udzielał chyba. 

Bo mam problem ze skrzypem w skalniaku, strasznie mi się rozpanoszył i chciałam zapytać czy wapnowanie ziemii by pomogło (on podobno lubi kwasną ziemię). 🤔🤔🤔

Dzisiaj syn mówil że u sąsiada w kukurydzy ,,choinki'' rosną a ja nie widziałem żeby on sial wapno albo kredę 😃 akurat temat wapna poruszaliśmy

Opublikowano

😂😂😂😂😂 choinki.😂 już mnie dobiły te choinki dzisiaj. Przejrzalam aktywnosc na forum 12h wstecz i nie moge znaleźć. Spróbuję powapnować tą ziemię. Ciekawe, że skalniak mam juz czwarty rok, a skrzyp dopiero teraz.

Opublikowano

czyli pozostaje mi wyrywać chwasta dalej...wspaniale 😒 

Opublikowano

Są w internecie artykuły o zwalczaniu skrzypu w ogrodzie. Poczytałem i łatwo nie jest.

Opublikowano
8 godzin temu, Paulina1985 napisał:

czyli pozostaje mi wyrywać chwasta dalej...wspaniale 😒 

Najrozsadniejszym wydaje się zwalczanie go glifosad em. Poprzez nanoszenie pędzlem. Robiłem tak w zurawinie. Jak się wyrywa z jednego pędy dorasta kilka. 

15 godzin temu, Ninja napisał:

No i jak ci się spisują te kosiarki zadowolony jesteś? ile czasu trawa w tym wałku leżała?

To nowy nabytek 60ha skosily bez najmniejszego problemu. Po dobie zbieralismy. Trawy trochę za wilgotne ale pewnie dobrze się zakiszą

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, rolstudent napisał:

Najrozsadniejszym wydaje się zwalczanie go glifosad em. Poprzez nanoszenie pędzlem. Robiłem tak w zurawinie. Jak się wyrywa z jednego pędy dorasta kilka. 

To nowy nabytek 60ha skosily bez najmniejszego problemu. Po dobie zbieralismy. Trawy trochę za wilgotne ale pewnie dobrze się zakiszą

60ha swojej trawy czy usluga? Ile ty masz dojnych ?

Chyba, ze dobrze kojarze, ze ty kuku nie siejesz lub w malych ilosciach.

P.S

Zbieral ktos kiedys trawe na nasiona? Kusi mnie z zycica sprobowac z drugiego pokosu.

Edytowane przez asus921