Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
47 minut temu, Paulina1985 napisał:

Dobra. Dzieki z odpowiedzi wszystkim, dostalam dzisiaj rano pocztą 🤔🤔🤔 dlaczego nie na maila? nie wiem. Na 19 próbek dwie niecielne, sama jestem ciekawa jak bedziemy badac w polowie lutego na cielność czy się to potwierdzi...

Raczej się sprawdzi. Siostra jak była w ciąży to robiła badania krwi czy będzie chłopiec czy dziewczynka i się sprawdziło, z resztą nie tylko u niej się sprawdzało :P Ile kosztuje badanie na cielność i po ilu dniach od inseminacji można już je robić?

Opublikowano

Pytam się bo w jakimś pilotażowym programie badałem i wtedy próbki szły do Wrocławia chyba, ale tam było na to plus pasożyty i bakterie w mleku no i załapałem się bez żadnych opłat. Zadzwonię do Czerwina czy jutro będzie można przywieźć i zbadam sobie kilka sztuk dla pewności i na wszelki wypadek jeszcze na neosporoze 

Opublikowano

@zetorr6441 nie powiedziałabym, że zwlekamy. Mamy badanie na cielność (razem z ginekologią stada) raz w miesiącu, badamy wtedy około 60szt krów i około 20szt jałówek. Całe stado liczy ponad 640sztuk (krowy+mlodzież).

Nie wyobrazam sobie badać częściej, a do sztuki na ktorej mi zależy zawsze mogę wezwać lekarza. 

@karol091193 

28dni od inseminacji (przy czym co najmniej 60 dni od wycielenia).

Koszt ma byc okolo 9zł

Opublikowano

Jeśli taka cena pozostanie to ja nie będę korzystala na pewno :) wolę jak mi lekarz zbada i przy okazji powie czy wszystko Ok.

Opublikowano

Też mam takie podejście jak @Paulina1985 teraz zbadałem bo było za darmo, a raz w miesiącu mam badanie usg też za darmo i tu lekarz sprawdzi czy nie ma cyst/ torbieli, trafiło się też ropomacicze, a po badaniu PAG i wyniku niecielna lub wątpliwa też wypadałoby zbadać ją usg

Opublikowano

Ja będę korzystał dla potwierdzenia przed zasuszeniem (bo nie raz trafi się jakiś kwiatek) ale badanie po pierwszym czy drugim kryciu bez sensu bo jeśli nie jest cielna to I tak nie wiadomo co z nią robić. Powyżej 20 sztuk u nas wet bierze 7 zł za usg, jeśli federacja faktycznie 9 to drogo 

Opublikowano

Ja tez dalam do badania,bo bylo za darmo 😁 

Osobiście przy pobieraniu tych próbek na robotach udojowych (przynajmniej DeLavala) to jestem sceptycznie nastawiona. W samplerze czasem zbiorniczek się nie oprozni dobrze po poprzednieniej krowie i probka jest zmieszana z następną, duzo niepewności.

Opublikowano
1 godzinę temu, czesio1612 napisał:

Pytam się bo w jakimś pilotażowym programie badałem i wtedy próbki szły do Wrocławia chyba, ale tam było na to plus pasożyty i bakterie w mleku no i załapałem się bez żadnych opłat. Zadzwonię do Czerwina czy jutro będzie można przywieźć i zbadam sobie kilka sztuk dla pewności i na wszelki wypadek jeszcze na neosporoze 

Zbadaj jeszcze na gorączkę q , strasznie się to rozprzestrzeniło, wet mówił , że już kilkanaście stąd co ma pod sobą ma gorączkę q , a przeciez ile gospodarstwo na to nie badało. 

A co do neosporozy  , to najgorsze dziadostwo , bo nie ma szczepionki na to.. 

47 minut temu, Paulina1985 napisał:

Jeśli taka cena pozostanie to ja nie będę korzystala na pewno :) wolę jak mi lekarz zbada i przy okazji powie czy wszystko Ok.

No właśnie u mnie był ostatnio przypadek, że krowa miała płód, ale martwy , chyba w 5 msc i pewnie z mleka byłoby że w ciąży, a tak przez USG wyszło co jest. I kolejna kwestia, trafiło się  w małej ciąży ,że wet stwierdził prawdopodobieństwo poronienia, co się później sprawdzało, a z federacji by tego nie stwierdził.

Opublikowano

Rozmawiałem kilka dni temu z moim wetem na temat badań na cielność robionych przez federację i mówi że się to sprawdza, ale jest jeden problem w przypadku powstania cysty luteinowej wydzielają się takie same hormony jak w przypadku ciąży. Mówił, że kilka razy spotkał się z taką sytuacją. Więc dla pewności bez usg chyba się nie obędzie😉

Opublikowano

@lukasz20 Tak, dlatego to sis nie kalkuluje, prawie 10zł za badanie mleka,po ktorym i tak lekarz musi zbadać, gdyby to badanie kosztowało polowę mniej to moznaby się skusić, ale pewnie odczynniki, praca ludzi i laboratorium nie pozwala na zmniejszenie ceny.

Opublikowano

Przysługiwało nam jedno darmowe badanie więc zrobiliśmy akurat nie było krowy 28 dni po kryciu to dałem próbkę od krowy cielnej badanej usg. Moim zdaniem jeśli cysty mają zaklamywac wyniki to tylko będzie to niepotrzebna strata czasu a co za tym idzie straty finansowe. 

Opublikowano
Dnia 31.01.2019 o 16:10, robcio90 napisał:

ale badanie po pierwszym czy drugim kryciu bez sensu bo jeśli nie jest cielna to I tak nie wiadomo co z nią robić

Dokładnie tak, bo jeśli wyjdzie że niecielna, to i tak trzeba veta wzywać

Opublikowano

czy w zbiorniku delawal da sie wymienic sam czujnik temperatury czy trzeba cały sterownik nowy zakładać ? zbiornik 650 litrow rano mleko zamarzło i temperatura na sterowniku głupieje ustawione było na 4,5 stopnia rano -0,5 potem po wlaniu udoju 12 i zaczeło łapac lodu 

Opublikowano

Ktoś się orientuje jak to jest z dostępem do danych z oceny? Chcę przejść niedługo pod ocenę i się zastanawiam kto faktycznie będzie miał dostęp do moich danych z oceny? Federacja udostępnia to komuś? Mleczarni, jakimś firmom?

Opublikowano

A jak to konkretnie wychodzi kosztowo bo patrzę na ten cennik i w sumie nie jestem pewien ile konkretnie będzie to kosztowało. Ile realnie u was kosztuje ocena miesięcznie każdej sztuki że standardowymi raportami?

Opublikowano

Ocena krów metodą A4 - urządzenia pomiarowe PFHBiPM  37 Szt* 11,62= 429,94zł

Faktura i raporty wynikowe w formie elektronicznej  37 Szt* -0,10= -3,70zł

Rezygnacja z Karty Jałówki/Krowy  37 Szt* -0,42= -15,54zł

Aktywny użytkownik systemu Stado OnLine   37 Szt* -0,20= -7,40zł 

W sumie wychodzi mnie to 403,30zł netto za 37 sztuk

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

czy w zbiorniku delawal da sie wymienic sam czujnik temperatury czy trzeba cały sterownik nowy zakładać ? zbiornik 650 litrow rano mleko zamarzło i temperatura na sterowniku głupieje ustawione było na 4,5 stopnia rano -0,5 potem po wlaniu udoju 12 i zaczeło łapac lodu 

Zależy od sterownika, ale raczej da się sam czujnik zmienić. U mnie już trzeci siedzi

• Like 1
Opublikowano

W delavalu wymienia się sam czujnik. Jest pod klapką po prawej od zaworu. Zdjemujesz klapkę, odkręcasz czujnik i przyklejasz taśmą nowy koniec przewodu. Przy skrzynce sterowniczej odłączasz stary czyjnik i ciagniesz za kabel. Przykręcasz i po problemie. W eurotanksie chyba 3 razy zmieniali. W starym alfa laval siedzi już drugi. Sterownik też był wymieniany, ale od początku był z nim problem, bo pokazywał 4 °C a w rzeczywistości było 6-7°C. 

https://m.olx.pl/oferta/czujnik-temperatury-te92-alfa-laval-sonda-czujka-CID757-IDdwaAt.html