Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja też sobie przeglądam i analizuje. Wyszedł im wysoko rozród. Bądż tu mądrym i znajdż buhaja o lepszych parametrach, żeby nie zaprzepaścić postępu.

Najcenniejsza z tego była radość mojego męża. Myślałam, że zacznie skakać z radości. Należało mu się. Tyle kasy i pracy w to pakuje😘

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Ja zamiast w opasy będę chyba szedł w większość jałówek, problem jest jeden trafić wycielenia listopad - grudzień, ale pieniążki na prawdę ładne można przytulić. Piątnicaki jak zobaczą hf ok 600kg jest szał

Opublikowano

Jak podłapiesz klientów to i ogłoszeń nie bedziesz musiał dawać, jednak wyhodować dobrą jałówe i wziąc za nią fajną kase to chyba lepiej wziąć mniej i niech bydło pojedzie na buchte, na pewno mniej wysiłku i zmartwień.

Opublikowano

W firmach w 2016 gdy cena spadła to jak pisałem to za jałówki mleczne nikt nie dawał więcej  niż dostałby na mięso. W firmach jednak cena spadła niewiele, może 500 zł.

Opublikowano

Zawisza Sprzedaję teraz swoje i powiem ci, że sprostać wymaganiom klienteli która była u mnie to żaden problem. Jeden na kilkunastu zainteresowanych zapytał o świadectwa z inseminacji, o krowy pytali która laktacja i ile da mleka. Pod ocena byłem rok więc w zasadzie tak jakby nic to nie da. Nikt absolutnie nie zająknął się o chorobach, nikt absolutnie. Jałówki 5 tys netto i cielak mój. Tak jak stały aby tylko na jedną białogłowa kręcili nosem, ale też poszła za piątkę. Zadatek do kieszeni pchają chociaż nie chciałem brać. 

Na mięso łatwiej, ale swoje opierniczy. A kto mi udowodni jak były karmione? Ważne żeby była wyrośnięta reszta to loteria. Poza tym jaloweczke też łatwiej i taniej można kupić.  Ale tez wiadomo wszystko ma swoje 5 minut... 

Opublikowano
13 godzin temu, Paulina1985 napisał:

@soltys48 w końcu spotkałam kogos kto ma podobny pogląd na tę rasę 🤣  Przy kazdej próbie przegonienia w nowe miejsce lub niespodziewanego ruchu zamierały i czołgiem tylko mozna bylo je przesunąć 😂

Też mam podobne poglądy 😁 pierwszy jej udoj. Padła, zamknęła oczy i udawała martwa do czasu gdy się wyszło z kojca 😀

20141016_142824.jpg

• Haha 7
Opublikowano

Te Fainting goats (mdlejące kozy) to coś jak tołpygi w wodzie, przeciągalismy kiedyś nasz staw siecią, mielismy tam ze 100 szt. tołpyg jak tylko sieć się zbliżała do nich to wyskakiwały na pol metra nad wodę, fajny widok :)

Opublikowano
11 godzin temu, Zawisza napisał:

Piątnica kase ma i mieć będzie więc raczej o to bym sie nie martwił. Kwestia tylko pilnowania zacieleń, żywienia :D Nie sprzedasz za 6 klocków to sprzedasz za 5 :D

Nie ja pierwszy i nie ostatni zapewne się na to napalam, ale z tego co zawsze słyszałem po wsi/znajomych którzy hodują na opas, jałówki wysokocielne to problem bo nie ma gwarancji, że się sprzeda, trzeba oddzielać of reszty, pilnować... Dla mnie to żaden problem, a sprzedać nawet i 500zl drożej niż na mięso w ostateczności to zawsze coś. 

Spróbujemyzobaczymy, klienta u nas nie brakuje. Na razie mam swoich 10 szt cielne, 4szt akurat do USG i 3 szt luty-marzec będę krył. 

Opublikowano
47 minut temu, pedro2 napisał:

Nie ja pierwszy i nie ostatni zapewne się na to napalam, ale z tego co zawsze słyszałem po wsi/znajomych którzy hodują na opas, jałówki wysokocielne to problem bo nie ma gwarancji, że się sprzeda, trzeba oddzielać of reszty, pilnować... Dla mnie to żaden problem, a sprzedać nawet i 500zl drożej niż na mięso w ostateczności to zawsze coś. 

Spróbujemyzobaczymy, klienta u nas nie brakuje. Na razie mam swoich 10 szt cielne, 4szt akurat do USG i 3 szt luty-marzec będę krył. 

Tylko skąd potem bedziesz brał małe cielaczki? Chyba ze się dogadasz z jakimś bambrem i bedziesz mu odchowywal a potem sprzedawał 

Opublikowano
7 minut temu, Jaro70 napisał:

Zmiana tematu -podkwaszają mi się krowy, bufor i słoma mało pomagają ,może jakieś sprawdzone sposoby, mieszanki podawane w 3 dawkach 

Co to za bufor? Co ma w składzie, kredę, sodę, tlenek magnezu? Skąd podejrzenie przykwaszenia?

2 minuty temu, radekz200 napisał:

Tylko skąd potem bedziesz brał małe cielaczki? Chyba ze się dogadasz z jakimś bambrem i bedziesz mu odchowywal a potem sprzedawał 

A na przykład ode mnie. 😅 Tak na poważnie to brakuje amatorów mojej rasy.

Opublikowano
Thomas ja się zastanawiam nad montbeliarde;). O ile znajdę taka żonę jak na radekz200.
Opublikowano
2 minuty temu, Jaro70 napisał:

Bufor z wipaszu Mix Sac ponoć najlepszy a co ma w składzie to nie pamiętam a oznaki to takie że niektóre mają niski tłuszcz

Sam niski tluszcz nie jest oznaką kwasicy.

Poza tym daj to pytanie na żywienie bydła, wiecej osób odpowie.

Opublikowano
9 minut temu, Paulina1985 napisał:

Sam niski tluszcz nie jest oznaką kwasicy.

Poza tym daj to pytanie na żywienie bydła, wiecej osób odpowie.

Tak mi twierdzi żywieniowiec  na podstawie tabulogramów  ,póki co to pienistych biegunek nie mają także sam już nie wiem 

Opublikowano
Podoba się dla mnie ;) Dla takiej to w sumie i bydło by sprzedał. Pomaga dla Ciebie przy pracy dla krow?