Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam kłopot z pompa w mtz 82 ponieważ strasznie się grzeje i strasznie głośno chodzi a dzieje się to od momentu gdy wymieniłem rozdzielacz możecie mi pomoc?

Opublikowano

Pewnie założyłeś inny rozdzielacz.Czy masz te zawory pod siedzeniem do sterowania tuzem.

Rozdzielacz założyłem taki jak był poprzednio a pod siedzeniem mam regulator siłowy.

Opublikowano

Miałem to samo,przycinał się zawór przelewowy w nowym rozdzielaczu. Oddaj go do reklamacji ,jak najszybciej bo wykończysz pompę.

ok albo spróbuje założyć zawór ze starej pompy

Opublikowano

Takie kombinacje są o d...e rozbić,jak nie znasz ciśnienia w układzie,nigdy ładu nie dojdziesz. Tu masz manometr http://www.allegro.pl/item961037250_manometr_cisnieniomierz_100_160_250_315_400_bar.html wystarczy taki na 250 bar z gwintem M20x1,5. Ja mam taki http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=gallery&module=images&section=viewimage&img=197817

[/quote

dobra to z tym manometrem to w tygodniu będę kombinował a jestem taki w.......y ze nawet dzisiaj grzebałem i wyszła tak sprawa ze jak kupiłem rozdzielacz to kupiłem tez nowy wąż który idzie od pompy do rozdzielacz ponieważ stary był za długi a ten nowy jest krótszy I jak paliłem ciągnik na włączonej pompie to nie dał rady odpalić bo za duży opór pompa stawiała i zauważyłem ze strasznie ten waz krótki się rusza jakby był zatkany(ale nie był)i wziąłem założyłem ten dłuższy i na nim ciągnik zapalił bez problemu ale pompa dalej się grzeje i głośno chodzi (ale już troszeczkę ciszej)ja myślę tak ze tamten stary rozdzielacz nie był szczelny tak jak ten nowy i przepuszczał olej i nie było tego kłopotu a teraz jest nowy i nie przepuszcza oleju i jeżeli tak jest to co zrobić i czy to możliwe? a i ten waz jest gumowy a morze powinien być metalowy o większej średnicy?

Opublikowano

Jeśli kupisz ten z gwintem M20X1,5 to wkręcisz go zamiast gniazda hydrauliki zewnętrznej,i po naciśnięciu wajchy od tego gniazda pokaże się wskazanie ciśnienia w układzie.ja mam na przewodzie i przykręcam do bocznego gniazda hydrauliki,żadnych trójników.W sprawnym układzie max to ok 170barów,a wystarczy tylko ciutkę wkręcić śrubkę na zaworze a ciśnienie wyskoczy 250barów,a to morderstwo dla pompy i rozdzielacza.

Opublikowano

Jeśli kupisz ten z gwintem M20X1,5 to wkręcisz go zamiast gniazda hydrauliki zewnętrznej,i po naciśnięciu wajchy od tego gniazda pokaże się wskazanie ciśnienia w układzie.ja mam na przewodzie i przykręcam do bocznego gniazda hydrauliki,żadnych trójników.W sprawnym układzie max to ok 170barów,a wystarczy tylko ciutkę wkręcić śrubkę na zaworze a ciśnienie wyskoczy 250barów,a to morderstwo dla pompy i rozdzielacza.

A mam pytanie czy jest to możliwe ze jest ten zawór na rozdzielaczu źle ustawiony i przez to pompa strasznie się grzeje i głośno chodzi

Opublikowano

jest taka możliwość.

bo to się zaczęło dziać jak wymieniłem rozdzielacz powyżej jest opisana cała historia co i jak. to jak mam to zrobić żeby było git

Opublikowano

zacznij od pomiaru ciśnienia,to pierwszy krok w ustaleniu przyczyny,tych niedomagań hydrauliki.jak masz jakieś pytania to pisz na pw. ale dopiero jutro na dzisiaj zamykam kącik z poradami.

Opublikowano

zacznij od pomiaru ciśnienia,to pierwszy krok w ustaleniu przyczyny,tych niedomagań hydrauliki.jak masz jakieś pytania to pisz na pw. ale dopiero jutro na dzisiaj zamykam kącik z poradami.

a jak ciśnienie jest dobre to co możne być

albo tak powiedz mi co trzeba zrobić jak jest dobre ciśnienie i co zrobić jak jest złe ciśnienie

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak ciśnienie jest złe to trzeba wyregulować żeby było dobre. :) Teraz poważnie. Na pewno masz dobry rozdzielacz? Do tych ciągników dostępnych jest kilka modeli rozdzielaczy o różnym przepływie, zależnym od wydajności pompy. Jeżeli założyłeś rozdzielacz o mniejszym przepływie to niestety olej będzie się grzał. Co do tego przewodu, to powinien on być metalowy. To też może być przyczyna (za mały przekrój). Ale najpierw zmierz ciśnienie.

Opublikowano

Jeśli masz gwarancje na rozdzielacz to go oddaj,możesz jeszcze pokombinować z zaworem,wyjmij go i włóż z powrotem (to ten od dołu,owalny dekielek).Jeśli chcesz sprawdzić czy to ten zawór,to podczep pod gniazdo np. wywrotkę i podczas kiprowania pompa ucichnie.

Opublikowano

Jak ciśnienie jest złe to trzeba wyregulować żeby było dobre. :) Teraz poważnie. Na pewno masz dobry rozdzielacz? Do tych ciągników dostępnych jest kilka modeli rozdzielaczy o różnym przepływie, zależnym od wydajności pompy. Jeżeli założyłeś rozdzielacz o mniejszym przepływie to niestety olej będzie się grzał. Co do tego przewodu, to powinien on być metalowy. To też może być przyczyna (za mały przekrój). Ale najpierw zmierz ciśnienie.

ok ciśnienie zmierzę a rozdzielacz jest idealnie taki sam

Jeśli masz gwarancje na rozdzielacz to go oddaj,możesz jeszcze pokombinować z zaworem,wyjmij go i włóż z powrotem (to ten od dołu,owalny dekielek).Jeśli chcesz sprawdzić czy to ten zawór,to podczep pod gniazdo np. wywrotkę i podczas kiprowania pompa ucichnie.

już go wyjmowałem a i właśnie jak włączam podnoszenie to pompa odrazu cichnie ale jak już cięgna dojdą na samą górę to spowrotem buczy

Opublikowano

Kiedyś szperając po ruskich stronach, widziałem jak producent rozdzielaczy min do mtz przestrzegał przed podróbkami. Były pokazane oba rozdzielacze oryginał i podróbka, oba niebieskie, różniły sie szczegółami, ale nie pamiętam teraz jakimi :) Jak znajdę stronkę to zapodam

Opublikowano

może po prostu podruba nie ma zaworka przeciążeniowego/regulującego ciśnienie :) Może to Twój problem dokładnie przyjrzyj się staremu albo po prostu wkręć stary zaworek do nowego rozdzielacza

Opublikowano

może po prostu podruba nie ma zaworka przeciążeniowego/regulującego ciśnienie :) Może to Twój problem dokładnie przyjrzyj się staremu albo po prostu wkręć stary zaworek do nowego rozdzielacza

Panowie prawdopodobnie wiem ale będę to testował jutro wiec jest taka rzecz ze przy wyjściu z pompy jest taki dwójnik i jeden przewód idzie do rozdzielacza a drugi powinien iść do regulatora siłowego ale to tylko powinien u mnie był zaślepiony i przewodu nie ma