Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na kilka nurtujących mnie pytań dot. przedniego napędu w traktorach?

1.Czy przedni napęd można włączać podczas jazdy, czy trzeba na postoju? Jeżeli na postoju to ze sprzęgłem czy bez?

2.Czy można bez obaw ostro hamować z włączonym przednim napędem?

3.Czy można jechać po asfalcie z włączonym napędem??Jeżeli nie to jakie są skutki takiej jazdy?

4.Dlaczego ciągnik po włączeniu przedniego napędu jedzie szybciej?

I mam jeszcze pytanie dlaczego jeżeli mam włączony rewers ciągnik jedzie minimalnie szybciej do tyłu aniżeli do przodu?

Wiem że niektóre pytania moga być dziwne, ale za bardzo się na tym nie znam. Z góry dzięki za odpowiedzi :D

Opublikowano

1.Powinno sie włączać na postoju , bo w czasie jazdy można coś uszkodzić. Chyba wszystkie są włączne bez sprzęgła :D .

2. O Hamowaniu nic niewiem...

3. nie powinno się jeździć po utwatrdzonych powierzchniach z włączonym napędem 4x4, W starszych modelach na asfalcie wyje.

4. niewiem, czy szybciej nigdy nie sprawdzałem.

Opublikowano

1. Można w czasie jazdy ale lepiej jak to się robina psotoju, bez sprzegła(przynajmniej u mnie)

2.Tak. U mnie jak jade z dużym ładunkiem i chamuje to napęd sam się włącza żeby lepiej chamowało. Ale wiadomo lepiej spokojnie niż gwałtownie

3. Nie nie można

4.m.in bo w polu bez napędu tylne koła mają poślizg a po włączeniu przodka poślizg znika

5.Nie wiem dlaczego ale mój też jest szybszy w tył

A tak wogóle to jaki masz ten ciągnik?

Jak w czymś się myle to poprawcie :D

Opublikowano

witam

1. w zależności od ciągnika, w niektórych nie ma potrzeby zatrzymywać się i można włączyć napęd, w innych można tylko po zatrzymaniu ciągnika

2. co do hamowania to zależy co masz na myśli mówiąc "ostro"? żaden z producentów nie zabrania hamować z załączonym przednim napędem

3. nie powinno się ponieważ zwiększa się zużycie opon, w niektórych ciągnikach (np. ZETOR FORTERRA) można jechać z włączonym przednim napędem z max. prędkością 10km/h, jadąc z wyższą może dojść do uszkodzenia przedniego mostu napędowego

4. ciągnik jedzie szybciej, ponieważ w momencie kiedy zaczynają "ciągnąć" 4 koła, zmniejsza się poślizg tylnych kół jezdnych

Opublikowano

1.Można jeśli nie ma ciągnik dużego obciążenia albo koła nie są w poślizgu, wiem że w Proximie można bez sprzęgła Fendt 312 Vario TMS na pewno też (przy tych jestem pewien :D)

2.Nie jestem pewien ale ja tak robię przy dużej prędkości przednie koła się mi nie blokują tylko się zachowują jakby był ABS :D

3.skutki tylko takie że opony bardziej się ścierają

4.bez napędu 4x4 koła łatwiej wpadają w poślizg dlatego tak się wydaje;)

a co do ostatniego to nie mam pojęcia u mnie też tak jest :D

Opublikowano

Mam JD 5620 i co do hamowania to spokojnie - podczas naciśnięcia pedału hamulca napęd włącza się automatycznie, podczas jazdy mozna go włączyć naciskasz przycisk i jest bez sprzęgła.

Pozdrawiam

Opublikowano

Co do rewersu i szybkości - myślę że jeżeli napęd samoczynnie włącza się przy hamowaniu, to cofanie działa na niego tak samo jak hamowanie, czyli tez włącza się przód i ciągnik przyśpiesza. Takie są moje dywagacje.

Opublikowano

Nie każdy rewers ma przełożenie 1:1, inna sprawa to jak sprawdzaliście że szybciej jedzie do tyłu? Często to tylko złudzenie. Jeśli ktoś uważa że jazda z włączonym 4x4 po drogach asfaltowych powoduje tylko szybsze zużycie opon to... powodzenia. Ciągnik z włączonym przednim napędem będzie szybszy jedynie w miejscach gdzie na samym tyle będzie tracił prędkość w poślizgu.

Opublikowano

Do załączania przedniego napędu to tak naprawdę tylko należało się zatrzymywać, gdzie odbywało się to poprzez sprzęgło kłowe, jeśli jest wielotarczowe mokre sprzęgło to spokojnie można załączać podczas jazdy (oczywiście przy małej prędkości).

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Może trochę nie na temat, ale powiedzcie jak sprawdzić czy przedni napęd zgrywa sie z tylnym

Opublikowano

Każdy opowiada o ciągnikach z różnej generacji - napewno w nowych jeśliby coś miało się uszkodzić przy większej prędkości napęd byłby tak zaprojektowany że wyłączyłby się automatycznie - nad tym myślą poważni ludzie, także spokojnie nic się nie uszkodzi.

Hmm jeśli napęd nie jest zsynchronizowany to tylko ryje pole :D

Opublikowano

Przecież w większości nowych ciągników jest opcja automatycznego wyłączania napędu powyżej 10-15km/h. Jeżdżenie z większymi prędkościami z włączonym napędem nie jest wskazane bo przód ciągnie 5-7% szybciej niż tył. Co przy większych prędkościach powoduje szybsze zużycie opon oraz przy bardzo długim użytkowaniu może spowodować przyspieszone zużycie układu przeniesienia napędu.

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnosnie tematu. Jeśli ciągnik w jakiejś pracy na polu np.kultywator czy talerzówka nie ma ciężko i nie występuje zbyt odczuwalny poślizg kół tylnych, lepiej jeździć z włączonym przednim napędem czy nie ? W którym przypadku ciągnik spali mniej paliwa? Bez włączonego napędu musi pchac przednie koła, które w jakimś stopniu zagłębiają się w ziemi i stawiają opór ale nie traci energii na napędzanie ich. Natomiast przy włącznym napędzie koła przednie kręcą się trochę szybciej i nie stanowią takiego oporu ale trzeba je napedzać. Co będzie bardziej ekonomiczne w dosyć lekkiej pracy? Nie mówię tu o orce gdzie bez napędu kopie się i spala więcej.

Opublikowano

Odświeżę temat moim banalnym pytaniem. Kupiłem niedawno Zetora 16245 i krzyżaki z przodu cały czas się kręcą a po wciśnięciu/wyciągnięciu włącznika nic (chyba) nie reaguje.

Jak rozpoznam czy napęd jest włączony?

Czy krzyżaki i wał napędowy kręcą się również przy wyłączonym napędzie?

Opublikowano

Tak krzyżaki i wał będzie krwcił się zawsze. Rozlanczanie napędu jest realizowane wewnątrz korpusu ciągnika. Jak rozpoznać najprościej po kontrolce sygnalizacyjnej. Albo na asfalcie przedni most będzie zostawiał takie harakterystyczne ślady (przedni most jest szybszy z zasady o około 3% od tylnego.