Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tylko w pierwszym roku po zakupie robiłem próby i średnio się zgadzały do tego nie wychodziło tj powinno. 

Dlatego mam ustawione tj w aplikacji. Sól jest na 1.08, skąd wziąłeś 0.97?

Nie pamiętam czy przy próbie włączałem wałek czy nie, a mogło mieć wpływ na wynik 

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

A przepraszam pomyliło mi się. No to duza różnica jest jeśli przy próbie wyszło mi 0.89 współczynniki a z aplikacji 1.08. A jak bym ustawil 1.08 to wyleciało by wolniej czy szybciej?

W próbie kręconej włączam wałem. Czekam minimum 60 sekund, wyleci wtedy od 20 do 30 kg nawozu (zależy czy npk czy saletra np)

Opublikowano

Witam

Czy ktoś wie gdzie mogę dostać dźwignię nastawczą (pręt) do ustawiania położenia łopatek do rozsiewacza Rauch MDS 735M? Ewentualnie mógłby ktoś wrzucić szkic tej dźwigni z pokazanymi wymiarami żebym mógł sobie dorobić na wzór oryginału?

Opublikowano (edytowane)

Jak poczekasz do wieczoru to ci zrobie zdjęcia . Zadzwon do rolserwis i zapytaj o cenę nowej bo to chyba jakiś hartowany pret

Edytowane przez roni9411
Opublikowano
9 godzin temu, roni9411 napisał:

A przepraszam pomyliło mi się. No to duza różnica jest jeśli przy próbie wyszło mi 0.89 współczynniki a z aplikacji 1.08. A jak bym ustawil 1.08 to wyleciało by wolniej czy szybciej?

W próbie kręconej włączam wałem. Czekam minimum 60 sekund, wyleci wtedy od 20 do 30 kg nawozu (zależy czy npk czy saletra np)

Dzisiaj rano siałem sól po ścieżkach po pszenicy i wyszło idealnie. 

Nie pamiętam czy zwiększy się czy zmniejszy ale łatwo można to spr nawet bez nawozu. 

Przejedź się z tą samą prędkością na obu ustawieniach i zobacz na sterowniku ile odwożą się zasuwy bądź zmień tryb na manual klik start i bez jeżdżenia będzie widać ☺ 

Opublikowano
Dnia 11.03.2021 o 15:35, roni9411 napisał:

Jak poczekasz do wieczoru to ci zrobie zdjęcia . Zadzwon do rolserwis i zapytaj o cenę nowej bo to chyba jakiś hartowany pret

Udało się zrobić zdjęcie?

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Mam do kupienia mds 921 w dobrych pieniądzach ale do naprawy. 

Problemem jest to że gdy kręcę wałkiem wom to mieszadło i tarcze rozsiewające przeskakują nie chodzą płynnie.

I tak się zastanawiam ile może wynieść mnie kupno części do naprawy?

Domyślam się że do wymiany będzie koło zębate to środkowe od mieszadła bo ono napędza pozostałe dwa tak ? Do tego uszczelniacze i łożyska 

Czy myślicie że może być coś dalej rozwalone czy to co napisałem ? Koszt tych części to ok 500zl. Zgadza się ?

Opublikowano

Uszczelniacze plus lozyska i olej robilem w swoim z tydzien temu to koszt kolo 190 zl. A co wiecej w srodku jest nikt nie wie. Pewnie ktorys tryb wyszczerbiony albo tez seger ktory przytrzymuje kolo zebate centralne. Scielo i zebatka wyskakuje z pozostalych. Bez rozebrania nic nie wiadomo.

Opublikowano

Panowie ,rauch mds quatron,  nie mogę zrobić dobrze próby kręconej,  np ostatnio robiłem próbę dla soli potasowej z luveny (wyleciało ok 30 kg ) wklepalem wynik do kompa wyszedł wspolczynnok przeplywu 0.75 a w aplikacji jest 0.86 ale zostawiłem taki jak wyszedł w próbie i za dużo.mi wysiał.  Dzis robiłem próbę na moncznik (wyleciało ok 35kg w 100sekund) wklepalem wyszedł wspolczynik 0.76 a w aplikacji pisze ze dla tego moncznika 0.86 i ustawiłem tak jak w aptece i wysiewa bardzo dobrze.  Wiec dlaczego taka rozbieżność podczas próby kręconej? Dodam ze walek włączony podczas próby. 

Opublikowano

Mi podczas próby też cyrki wychodziły i Teraz wszystko ustawiam z aplikacji 

Mogę się mylić bo tego nie spr ale moim zdaniem przyczyną błędu mogą być obroty walka, przy próbie były małe a podczas wysiewu >500

Opublikowano

Przymierzam się do zakupu rozsiewacza na dwa big bagi.  Aktualnie wysiewam na 15m, ale chciałbym mieć w przyszłości możliwość wysiewu na 21m. Czy MDS serii 9xx są w stanie tyle wysiać ? 

Opublikowano

A jeszcze jedno pytanie czym się różnią modele 921, 932, 935?   Rozumie, że 921 starsze? Tylko oglądałem 932 i tam otwieranie jest wajchami z przodu + 1 siłownik oraz regulacja regulacja dawki też z przodu przez ogranicznik wajch? Za to starszy 921 ma już rozwiązania jakby z nowszego typu czyli regulacja po bokach. Swoją drogą które rozwiązanie lepsze?

Opublikowano

Wszystko zależy od specyfikacji podczas zakupu rozsiewacza. W przypadku dwóch zasuw niezależnych masz właśnie regulację wysiewu po bokach, natomiast gdy zasuwy są zespolone ustalasz dawkę centralnie. Według mnie pierwsze rozwiązanie jest lepsze, bo czasem można sobie jedną połową tylko przejechać. U mnie pracuje 935, z tego co się orientuję to starsze modele mają ramę z profila, która dosyć szybko koroduje z tego co słyszałem. U mnie już jest rama z ceownika. Występowały dwa rodzaje przekładni, ale szczegółów nie znam.

Opublikowano

w 732 reguluje z przodu, 2 zasuwy są spięte i bez problemu można siać jedną stroną z tym że tylko lewa zostaje wtedy na hydraulice.... po co  latać i ustawiać 2x jeśli mam to w jednym miejscu?

Widział kto gdzieś nowe mieszadła w cenie niższej niż te 500 zeta?

Opublikowano (edytowane)

Tylko przy ustawieniu centralnym przy zmianie dawki zawsze się upieprze w pole nawozowym. Myślę że przy bocznych dzwigniach praca jest bardziej komfortowa ale to są tylko moje przypuszczenia. 

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Zeby przestawić zderzak to trzeba zanurkowac po niego A z kabiny MTZ nie jest to łatwe więc podchodzę z boku, Miejsca pomiędzy kołem A rozsiewaczem mało A gruby nie jestem 😁 Dzwignie z boku są na pewno bardziej ergonomiczne. 

Opublikowano
Dnia 17.04.2021 o 07:54, roni9411 napisał:

Dokladnie takie coś 

Screenshot_20210417-075556_Gallery.jpg

Kolego mam to samo... ciagle mi wyskakuje ten błąd i nie mogę nawozu wysiac ktoś coś doradzi ???

I jeszcze jedno pytanie. Robie próbę kręcona wyskakuje mi współczynnik jaki wpisać a z kad mam wziasc na jaki nr łopatki ustawić.. nawozu nie ma w aplikacji ?