Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Stoję przed zakupem rozsiewacza. Ciągnik z jakim by współpracował to c360 także z pojemnością nie poszaleje. Interesują mnie nowe rozsiewacze, w tym litrażu to chyba 11.1. I tu pytanie o cenę takiego? Wyceniał ktoś taki sprzęt ostatnio i mógłby się podzielić informacja?

Opublikowano

Widoczne na foto plastikowe wysypy   są połamane , może na skutek bicia talerzy ( zaczepiają łopatki), dlatego warto sprawdzić stan piast talerzy.Dodatkowo ( chyba ) dwie łopatki wysuwane nie posiadają zakończenia - kątownika , który ułatwia ich wysuwanie przy regulacji.

Opublikowano

Witam. Kupiłem rozsiewacz zsb900. Posiadam w nim założone 2 talerze 24m

Mam dołączony do niego talerz graniczny z 4 lopatkami 10-12m. 

Chce zmniejszyć szerokość wysiewu. Mogę dokupić drugi taki talerz jak ten graniczny na odpowiednią stronę, czy ten talerz się czymś różni?

Opublikowano

Tu jest podobny temat. Na podstawie katalogu części można wywnioskować , że różnica dotyczy łopatek ( długości , kształtu)  oraz umiejscowieniu otworów w talerzach .Teoretycznie można by było przerobić posiadany  talerz poprzez wykonanie odpowiednich otworów do mocowania łopatek , aby zmniejszyć szerokość wysiewu,. Oczywiście potrzeba talerza na wzór , problem też jest z łopatkami bo mają inną długość .

Równomierność wysiewu rozsiewaczy Rauch , Kuhn wynika między innymi z faktu ,że nawóz wysiewany jest na zakładkę ( do ścieżki następnego przejazdu), przy siewie granicznym dwa kolejne przejazdy mogą się nie " zazębić ". W instrukcji jest to zobrazowane ( w powyższym temacie).

• Thanks 1
Opublikowano

Czy da się do Raucha MDS 901 (rok 1991)  załozyć LIMITER ( TELIMAT ???). Strasznie dużo czasu schodzi na przestawianiu łopatek na wysiew graniczny, zwłaszcza przy rozdrobnionych polach.

Z góry dziękuje za pomoc :)

Opublikowano (edytowane)

Przy dużym rozdrobnieniu działek lepiej jest ustawić obie tarcze na wysiew graniczny, obsiewasz tak całość i po problemie.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Czy się opłaca.

Ok 4,5 tys kosztuje

Netto

Szkoda ze takie pieniadze. Za swojego MDSa pere lat do tyłu dałem 3,7 tys brutto.

1 godzinę temu, Pigmei napisał:

Przy dużym rozdrobnieniu działek lepiej jest ustawić obie tarcze na wysiew graniczny, obsiewasz tak całość i po problemie.

Też jest to jakimś rozwiązaniem. Jednak podwójne pokrycie od ścieżki do ścieżki w środku pola skutkuje lepszym rozkładem nawozu.

MGR 2020 się zbliża i może taki by tak wpisać nowego np KUHN Axis 20.2 K z TELIMATEM za 22.9 tys. netto jeśli by odliczył VAT i 60% zwrotu to wyjdzie 9,2 tys netto.

Albo nawet na lepszym wypasie, bo za to punkty sa:

76. 2-tarczowe rozsiewacze nawozów sterujące precyzyjną dawką nawozów mineralnych proporcjonalnie do prędkości jazdy 7 pkt

77. 2-tarczowe rozsiewacze nawozów z kontrolowanym promieniem rozrzutu (np. system siewu granicznego) 7 pkt

Co Wy na to?

Edytowane przez adamson330
Opublikowano (edytowane)

Owszem, jest bardziej równomierny wysiew, ale czy wysiewasz   nawozy  do granicy ustania zbóż? W zeszłym roku wszystko siałem na granicznym tak dla testu , efektu  pasów nie było nawet na leżącym po  nawałnicy 15 czerwca . Jak leżało to placami, a raczej jak stało to placami bo leżącego miałem ponad 70%  całości zbóż

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, sumek666 napisał:

nie.

Szkoda. Bez hodowli, to jeszcze można punkty zrobić na opryskiwaczu ale to chyba za duza inwestycja jak dla mnie. Wiele innych potrzeb.

30 minut temu, Pigmei napisał:

Owszem, jest bardziej równomierny wysiew, ale czy wysiewasz   nawozy  do granicy ustania zbóż? W zeszłym roku wszystko siałem na granicznym tak dla testu , efektu  pasów nie było nawet na leżącym po  nawałnicy 15 czerwca . Jak leżało to placami, a raczej jak stało to placami bo leżącego miałem ponad 70%  całości zbóż

Ciekawy temat, nie mam doświadczenia w tej technice siewu, trzeba by to sprawdzić tymi kuwetami do pomiaru równomierności wysiewu rozstawianymi po polu. Wszyscy mówią ze przez opryskiwacz przechodzi najwięcej pieniędzy w gospodarstwie. U mnie na 1 miejscu jest rozsiewacz, 2 siewnik a dopiero 3 opryskiwacz. Dlatego chce siać nawozy jak najbardziej równomiernie :)

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Ja tam nie namawiam, podaję jako możliwość o ile uwzględnione  w tabeli dla danego nawozu :)

Jak kupiłem swojego używanego mds-a to z nalepek dowiedziałem się  że w Danii nawet rozsiewacze musiały mieć  ważne atesty, jak opryskiwacze  by można było je użytkować.

• Thanks 1
Opublikowano

Cześć, dlaczego w mds 701 przy wysiewie mocznika są ustawienia dla M1-1 i M1-2 w aplikacji Raucha? Dla jednego jest D5-C2, dla drugiego D5-B4. To odnosi się do tarczy lewej i prawej czy po prostu można stosować oba ustawienia dla wysiewu?