Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do zarejestrowania potrzebna będzie ci umowa z poprzednim właścicielem albo faktura vat, czy "gość" od którego go kupiłeś nie posiadał umowy kupna tego ciągnika?? tylko sam dowód??

Opublikowano

tylko sam dowód. on jest już którąś z kolei osobą która weszła w posiadanie tego ciągnika. Dowód rejestracyjny mam. żadnych faktur ani umów gość nie posiada. kiedyś z tego co dowiedziałem się od starszych rolników podobno takiego rodzaju transakcje kwitowały nawet Dowody Wydania.

Jeśli ktoś posiada w swoich domowych archiwach takowy dokument stwierdzający zakup ciągnika lub jakiejkolwiek innej maszyny z kółka rolniczego, to bardzo bym prosił o zdjęcie takowego lub jeszcze lepiej scan.

pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

Stałeś się szczęśliwym posiadaczem ursusa i zarazem dużego problemu z nim związanego. Ja poradziłbym żebyś udał się do tego kółka jeśli jeszcze istnieje i może uprosisz żeby wydali jakiś papier na Ciebie z pominięciem innych właścicieli. Jeśli nie to musisz odtworzyć poprzednich i może któryś z nich ma jakiś papier, to wtedy odkupić od ostatniego który ma jakieś dokumenty. Jeszcze pytanie na kogo jest wystawiony dowód na dzień dzisiejszy ?

Opublikowano (edytowane)

no niestety na kółko rolnicze (nieistniejące zresztą). żaden z poprzednich właścicieli nie posiada takiego kwitka. niby ten co go miał pierwszy to miał, ale żona mu spaliła przy jakichś porządkach bo nie wiedziała co to za "śmieć".

Szukałem też po archiwach w okolicach, dotarłem nawet do konkretnego jednego, gdzie to pan powiedział, że owszem u nich są dokumenty z tego konkretnego kółka rolniczego, ale niestety umowy kupna sprzedaży, czy faktury archiwizuje się do 10 lat. czyli okres już upłynął.

Moja prośba jest taka. jeśli ktokolwiek z was posiada takową fakturkę zakupu (nawet jakiejś maszyny rolniczej), z jakiegoś kółka rolniczego, to czy może mi zeskanować i podesłać na wzór?

Witam

Panowie i Panie. Ponawiam swoją prośbę o skan dowodu zakupu ciągnika lub jakiejkolwiek innej maszyny rolniczej z ówczesnego kółka rolniczego.

Był może uda mi się wspólnie z poprzednim właścicielem odnaleźć owy papier.

Z góry dziękuję za pomoc.

Wojtek

Kolego nie piszemy Post pod postem tylko używamy narzędzia edycja

Edytowane przez Balzak
Opublikowano

Witam chcę zarejestrować ciągnika Ursus C-360 mam dowód od niego tylko ze jest przekreślony co muszę zrobić żeby go zarejestrować ?? wiem ze muszę mieć zrobiony przegląda a co dalej ? aha i traktor w roku 1994 został wyrejestrowany. Powiedzcie mi gdzie muszę pójść żeby to załatwić

Za odp z góry dziękuje i pozdrawiam Adeq15

Opublikowano

Idź do urzędu komunikacji tam ci powiedzą czy jest możliwość ,ale powinno się dać.Czy to jest twój ciągnik według dowodu bo jeśli nie to jakaś umowa sprzedaży a jeśli z ojca na syna to akt notarialny albo nic,zależy od urzędniczki.

Opublikowano

Ja właśnie niedawno rejestrowałem c360-3p po 16 latach, ale dało rade, miałem stara umowę kupna sprzedaży, pisaną ręcznie jeszcze na stare pieniądze:) musiałem napisać nową, zapłaciłem podatek, zrobiłem przegląd i się udało.

Opublikowano

Ja rejestrowałem w marcu c 330 po 20 latach.Niemiałem dowodu rej.tylko starą tablice rej.i na podstawie tych nr.odnaleziono że ciągnik był rej.i figurował w ewidencij do 90 roku. Zrobiłem przegląd i z tym kwitem do wydziału i ciągnik zarejestrowali bez problemu.Dodam tylko że ciągnik jest u nas od nowości a w latach 90 był wyrejestrowany.Pisałem oswiadczenie że nieposiadam dowodu rej.bo i oni go w aktach nie mieli.Jeżeli masz dowód to niepowinno być problemów.

Opublikowano

Dowód rej. mam tablice tez mam tylko jest taki myczek ciągnik został kupiony na mojego dziadka a dziadek mój zmarł 2 lata temu i na moje rozumowanie to to wygląda tak jakby ciągnik był niczyj bo nie było spisanego testamentu ;/

Opublikowano

Właśnie nie było postępowania w ogóle to u mnie to wszystko jest popieprzone z tymi sprawami ba ja mieszkam na wspólnocie nie mamy podziału fizycznego i i moja nie ma tego postępowania spadkowego i każdy kto jest zameldowany to może sobie braci co chce na dzień dzisiejszy

Opublikowano

Witam:)

Chciałem zapytać czy mogę i co muszę zrobić i w jakiej kolejności żeby zarejestrować mojego Ursusa..

Ciągnik był kupiony lata temu i nie był przerejestrowany:)

mam: dowód rej, umowę kupna:)

Opublikowano

Umowa i urząd podatkowi.Potem wydział komunikacji, wcześniej przegląd bo w wydziale komunikacji muszą ci go wbić do nowego dowodu. Jeśli się nie mylą to w podatkowym nie zapłacisz ani grosza bo 4011 rocznikowo zaliczają się do zabytków. Tyle się dowiedziałem jak rejestrowałem przyczepę z 67r.Oc do rejestracji i przeglądu nie jest potrzebne. tylko do przejazdu jak nie chcesz jechać bez.

Opublikowano

Biorąc się za to teoretycznie to bez przeglądu jeżdzić po drogach publicznych nie wolno, a bez oc też. Chyba że wydają jakieś chwilówki na dojazd do stacji diagnostycznej. Nie wiem jak u was, ale w bielsku przejechać na pałę 10 km to nie jest żadne wyzwanie, jedyne ryzyko jeśli będziesz miał wypadek.

P.S.

nie zachęcam.

Opublikowano

Z tym OC to wiem wiem że nie można jeździć ale chodziło mi czy najpierw muszę opłacić i rejestrować czy odwrotnie:) i wiece ile może kosztować opłacenie takiego OC?

A przegląd sie załatwi :) bo raczej nie przejdzie:)

Opublikowano

Samo OC nie jest aż tak dużym wydatkiem :) ostatnio sie dowiadywałem to od 49 - 84 zł. Ceny te są z uwzględnieniem zniżek.

No i żeby go opłacić musisz już mieć tablice rejestracyjną bo przecież na tym "kwitku" wpisują nr rejestracyjny :)