Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zeby był składakiem musiał by mieć ramę zrobioną samodzielnie, więc według prawa nie ma szans zarejestrować żadnego seryjnego ciągnika jako składaka, chociaż na stacjach diagnostycznych różne patologie się zdażają

Jesli ci to pomoże to skuter zarejestrowałem tylko na podstawie faktury VAT. Zawarte byly tam nr ramy i silnika i wysraczyło. Nie wiem jak to sie ma w ciagnikach

to była pierwsza rejestracja, czy skuter był sprowadzony czy wyrejestrowany wcześniej?

Opublikowano

O składaku nie pomyślałem... Dobry sposób, ale tylko dla tych, których znajomi mają stację kontroli pojazdów, a jak wiadomo po znajomości wszystko się da :D . Mógłby też zmodyfikować wygląd ciągnika tak, by nie przypominał pierwowzoru, np. przerobić go na kabriolet z brezentowym dachem :lol: .

Opublikowano

a to musi być faktura vat, nie wystarczy zwykła umowa kupna sprzedaży? mam ciągnik który został wyrejestrowany 20 lat temu po śmierci dziadka no i teraz żeby go zarejestrować musiała by być jakaś umowa z dziadkiem, w prawa spadkowe nie będę się bawił czy np. ojciec jako właściciel mógłby np. mi sprzedać ten ciągnik w umowie nr silnika itd, a ja to bym zarejestrował, lub gdyby sprzedał ten ciągnik innej osobie to czy ten ktoś miałby szanse zarejestrować ten ciągnik?

Opublikowano

Jeżeli ciągnik był kiedykolwiek zarejestrowany, to po jego numerach można odnaleźć go w ewidencji i wtedy jak to się dalej załatwia, to nie wiem. Jeśli jest ktoś na AF, kto przerabiał ten temat,to niech się zgłosi.

Opublikowano

A ja mam takie pytanie czy da sie zarejestrować ciągnik w którym zgubiono rejestracje a ma sie dowód rejestracyjny.?Mam kolege który taki problem ma i nie umiem mu odpowiedzieć na jego pytanie.Jeszcze powiedział że ma ten ciągnik po dziadku który kupił ten ciągnik od jakiegoś rolnika który go zarejestrował i miał wszystkie dokumenty.Dziadek dał mu tylko książke serwisową dowód rejstr i umowe kupna sprzedarzy z tym rolnikiem i moje pytanie jest jeszcze jedno czy jeśli dziadek zgóbił rejestracje a nie opłacał go to co w tedy zrobić a jeśli wyrejestrował i zgóbił to co w takiej sytuacji zrobić??Sory za takie skomplikowane pytanie :lol:

Opublikowano

Po 1 da się. Jeśli ciągnik nie był opłacany, to trzeba albo zapłacić karę za nieopłacone składki, albo wycofać go(wyrejestrować). To 2-gie rozwiązanie wydaje się być tańsze i łatwiejsze, bo wówczas trzeba jechać ciągnikiem na przegląd i opłacić go, a kara wyniesie chyba max2000zł. Jeśli został zgubiony dowód rejestracyjny lub tablice, to da się je odtworzyć.

Opublikowano

Witam wszystkich

W jaki sposób czy w ogóle można zarejestrowac ciagnik kóry nigdy nie był rejestrowany.

otóż tak znajomy mojego ojca ma do sprzedania ciągnik który nigdy nie był zarejestrowany.

Najpierw ciągnik pracował w jakieś firmie po czym mój znajomy odkupił go od tej firmy zdaje się na zasadzie licytacji.

Da się go zarejestrować czy nie? oczywiście żadne dokumenty się nie zachowały bo ta licytacja była kilka lat temu

Opublikowano

U nas miał tak jeden gościu. Kupił nowy ciągnik (360-3P) jakieś 25 lat temu i tak mu się zeszło, że go nie zarejestrował. Teraz chciał sprzedać i poszedł do wydziału komunikacji oczywiście z fakturą zakupu ale zażądali od niego jeszcze homologacji z ursusa.

Opublikowano

Panowie mam zamiar kupić ciągnik sprowadzony z Francji nie jest wyposażony w instalację pneuma tyczną czy nie będzie żadnych problemów z rejestracją i przeglądem tego ciągnika. za odpowiedź z góry dziękuje

Opublikowano

brak pneumatyki nie przeszkadza w rejestracji

Opublikowano

My w Kubocie nie mamy pneumatyki. Dla nas to niepotrzebny koszt gdyż niedługo może uda się kupić przyczepę z hamulcami olejowymi. Z rejestracją nie było żadnego problemu.

Opublikowano

właśnie nie ma problemu (a we Francji są hamulce ale hydrauliczne) Dostaniesz badanie techniczne i w nim np (mając 90 km) że możesz ciągać przyczepy do 1500 kg bez hamulców i 12000 kg z hamulcem :D

Opublikowano

Panowie pomogę ;[ Jest skuteczny sposób na rejestrację. Głównie tyczy się ona np. motorowerów ale przy odpowiedniej wiedzy oraz najlepiej jeżeli posiadamy również jakieś dokumenty od pojazdu da radę.

Poniżej wstawiam link z forum na którym byłem wcześniej (miło wspominam ;[ ) i tam jest wszystko opisane, jeden z forumowiczów ma tam szczegółowo opisane co jak :(

http://simsony.net/showthread.php?t=6573

Proszę myślę że to może przydać się kilku osobom :(

Opublikowano

Kilka lat temu kupiłem ciągnik zarejestrowany z OC ale go nie przerejestrowałem na siebie, nie miał też opłacanego OC. Jeżeli teraz będę chciał go zarejestrować to jak będzie miała się sprawa tej przerwy w opłacaniu OC. Agent z HDI powiedział mi, że na pewno będę musiał zapłacić z te kilka lat wstecz. Czy nie będę przypadkiem płacił dodatkowo kary za brak OC? Czy Ktoś ma doświadczenie w tej sprawie, proszę o opinie i wskazówki.

Opublikowano

Witam wszystkich. Ostatnio stałem się posiadaczem U-912. Ursus był kupiony od kolejnego już właściciela. Osoba od której kupiony był ciągnik posiadała tylko dowód rejestracyjny i to w dodatku wystawiony na stare kółko rolnicze.

1. Czy spotkał się już ktoś kiedyś z podobnym problemem (dot. rejestracji). I jaki miał przebieg?

2. Czy posiada może ktoś dokument zakupu ciągnika z jakiegokolwiek kółka rolniczego z lat `80 - `90 ?? (

3. Może zna ktoś jakieś inne obejście problemu.

Pozdrawiam

piszcie

Wojtek