Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Kupujemy używany ciągnik, który jest sprowadzony z Holandii, ale nie był on nigdy tam rejestrowany! Człowiek który sprowadził maszynę i nam ją sprzedaje posiada odręcznie napisaną "umowę" na której widnieją tylko dane sprzedawcy, kupującego, rocznik ciągnika, numery z nadwozia i informacja, że ciągnik nigdy nie był rejestrowany w Holandii. W dodatku wszystko jest napisane w języku holenderskim. Człowiek od którego kupujemy powiedział, że bez problemu na ten dokument będzie można zarejestrować maszynę, ale mnie to do końca nie przekonuje... Przegląd załatwiony będzie bez problemu.

Ludzi obeznanych w temacie proszę o odpowiedź.

Opublikowano

W holandii i angli nie ma obowiązku rejestracji ciągnika. Dowodem zakupu jest faktura. Nie pamiętam już dokładnie jak to się rejestrowało bo dawno tego nie robiłem. Przedstawienie tylko faktury daje możliwość manipulacji odnosnie roku produkcji. Jak wiadomo papier wszystko przyjmie. radzę uważać na to.

Opublikowano

Udało mi się zarejestrować ten ciągnik bez większych problemów. Posiadałem tylko przegląd i umowę zawartą z Holendrem ( w języku polskim i holenderskim). Poszedłem z tym do skarbówki, dałem opłatę 160zł, musiałem jeszcze napisać deklarację, że w Holandii ciągnik nie ył rejestrowany i że sam go sprowadziłem, wypełniłem VAT-24, oddałem im umowę i kazali czekać kilka dni. Kolejnego dnia pojechałem znowu do skarbówki, trochę ich "przycisnąłem", żeby rozpatrzyli wniosek i wydali oświadczenie. Zrobili to w przeciągu 30 minut. Pojechałem do WK, tam znowu musiałem wypisać oświadczenie, że ciągnik nie był rejestrowany w Holandii, a reszta już poszła sprawnie. Także największe problemy sprawiał Urząd Skarbowy...

Opublikowano

Odgrzeje trochę temat... Mam taką sytuacje że ciągnik nie jest zarejestrowany ale mam jego dowód który ostatnio był ważny 1989 roku... Jednak jest to dowód od 40-stki... Mam ten ciągnik jakoś 15 lat ostatnio się za niego wziąłem i już prawie doprowadziłem go do stanu używalności drogowej zostały jeszcze tylko opony tył i pneumatyke zregenorać i podregulować silnik jeszcze... Jak spomniałem dowód jest od 40-stki bo mam właśnie silnik od 40-stki cała reszta jest od 60-tki... CZy mógłbym iść teraz powiedzieć że nie mam dowodu wcale i zarejestrować go jako 60-tke? Na skrzyni jest data produkcji jednak na bloku jest zamalowana i nie ma opcji żeby ją odczytać...

Opublikowano (edytowane)

A ten numer VIN to na tej tabliczce jest??? Bo jeśli tak to nie ma takiej opcji żebym go odzyskał... Co mogę zrobić jeśli nie znajdę tego numeru albo gdzie go szukać jeśli nie na tabliczce?

Edytowane przez panRys87
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem traktor w marcu. Traktor był sprowadzony z Francji przez handlarza. Ja kupiłem go jako od rolnika. Mam umowe kupna sprzedarzy z tym rolnikiem + papiery od handlarza (briw itd, akcyza też). Umowa z datą 19 marzec 2011. Chcę teraz go zarejestrować , ponoć na to jest 30 dni. Ciągnik nie jest ubezpieczony tylko ma przegląd .Czy poniose konsekwencje za to? Jeśli teraz będe go rejestrowal? Dzięki za odp. ;)

Edytowane przez maniek0277
Opublikowano

nie martw się, mój ojciec teraz rejestrował ciapka po 19 latach od nowości i żadnej kary nie było tylko latania dużo, zaliczyłem listy do ursusa i instytutu transportu samochodowego ale dało radę :rolleyes:

po rejestracji pierwszy raz w ciągu 19 lat mnie3 kontrolowali tym ciapkiem :lol: ale tylko dmuchałem, dokumentów nie chcieli, dodam, że było to na wjeździe do mojego domu, zastawili mi wjazd ;[

Opublikowano

Będziesz miał kare w urzędzie skarbowym chyba że trafisz na spoko urzędnika i karze Ci napisać podanie do kierownika o umożenie kary, ja spóźniłem się o 30 dni i chcieli mi 100 zł wlepić ale podanie przeszło :rolleyes: .Jest jeszcze jedno wyjście- możesz go zarejestrować za 5 lat bo po takim czasie sprawa się przedawnia - przerabiałem to.

Opublikowano

Po pierwsze dużą głupotę zrobiłeś, że faktury od handlarza nie wziołeś. Gdyby teoretycznie ciągnik był krqadziony nie dość, że nie masz od kogo żądać zwrotu pieniędzy to jeszcze umyślna paserkę by ci dowalili. Co do ubezpieczenia to czas 30 dni chyba biegnie od daty rejestracji w pl. W skarbowym kary raczej dużej nie powinno być.

Opublikowano

jakie konsekwencje... w US NA WNIOSKU PISZESZ KIEDY GO KUPIŁEŚ I TYLE DATA UMOWY JEDNO A KIEDY GO MASZ DRUGIE. MUSISZ WSTAWIĆ NA WNIOSKU POW.> CHYBA 3 TYŚ MOTO GODZIN I CHYBA TYLKO 160 ZŁ ZAPŁACISZ I REJESTRUJESZ BEZ PANIKI

Opublikowano

witam.mam problem poniewaz niewiwm jak przebiega procedura rejestracji traktora ktory od nowosci nie jest rejestrowany(w holandii jest to norna)ciagnik jest z 2002r od pierwszego wlasiciela rolnika i moze napisac tylko umowe w ktorej mozna zaznaczyc ze pojazd nierejestrowany,koledzy rejestrowal ktos z was taki traktor?normalna procedure znam bo rejestrowalem juz traktor z zachodnimi blachami.prosze o info

Opublikowano

Miesiąc temu tez interesowałem się tym tematem bo miałem kupić ciągnik z Danii i też nie był rejestrowany ,poszedłem do "swojego "wydziału komunikacji zapytać o to kierownika tegoż wydziału i powiedział mi że nie ma możliwości rejestracji takiego ciągnika który był dotychczas nie rejestrowany .Powiedziano mi żeby zarejestrować ciągnik trzeba dostarczyć dowód rejestracyjny ,tablicę rejestracyjna i umowę kupna -sprzedaży wraz z tłumaczeniem tej umowy na język polski przez tłumacza przysięgłego ,bez tych rzeczy nie ma co się pokazywać w wydziale komunikacji .

Opublikowano

Szwagier rejstrował holendra. Tłumaczysz umowę u tłumacza przysięgłego a dalej procedura jak przy zwykłej rejstracji. W Holandii nie trzeba rejstrować ciągników które bodajże nie przekraczają prędkości 25km/h i dużo handlarzy legalizuje w ten sposób ciągniki bez papierów (nie koniecznie kupionych w Holandii).

Opublikowano

@czacha17

poproś kierownika tego wydziału komunikacji niech zadzwoni do ambasady/konsulatu holandii w PL i się dopyta czy aby napewno dobrze postępuje.

Jedynie diagnosta ma problem z ustaleniem danych pojazdu (masa, dmc, masa przyczep z hamulcem itp) co i tak zwala często na tego który ciągnik chce zarejestrować.

Opublikowano (edytowane)

Witam w tamtym roku rejestrowałem ciągnik właśnie z holandi i dobrze znam procedurę rejestracji mianowicie na umowie raczej powinna być zaznaczona klauzura że ciągniki w holandi nie podlegają rejestracji, robisz badanie techniczne ciągnika umowę dajesz do tłumaczenia i z tymi papierami idziesz do urzędu. jakby ktoś się bultał i nie chciał zarejestrować to wal do kierownika i się kłuć ostro bo z tymi papierami muszą zarejestrować.

datę produkcji niech Ci napisze w umowie tylko rzeczywistą żeby nie było że w tych latach nie produkowali takiego ciągnika:D

Edytowane przez mincek18
Opublikowano

zobacz czy masz z tylu na blotniku od wewnatrz cos w rodzaju tabliczki znamionowej i taki sam numer masz na obudowie tylniego mostu z lewej strony pod zwolnica. diagnosta mi to pokazal jak zciaglismy traktor z holandii

Opublikowano

rok temu rejestrowałem przyczepe i wystarczy tylko przegląd na którym z tabliczki znamionowej ci wszystko napiszą 100 za przegląd do wydziału komunikacji z tym i umową kupna sprzedaży możesz ją spisać z holendrem po polsku bo mu ona nie potrzebna ja tak robiłem i tylko oświadczenie pod odpowiedzialnością karną że faktycznie był sprowadzony z hollandi i dostajesz rejestracje na miejscu łachy nie robią tylko niektórzy nie chcą tego robić bo myślą że możesz robić przekręt ale nie mają wyjścia