Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Zenonim napisał:

Zrób  kurs i sam zacielaj 

a bez kursu można zacielac???  wiem ze to głupio zabrzmiało ale kiedyś taki stary emerytowany inseminator uczył mnie łożysko odkladac😄

Edytowane przez nikolas29
Opublikowano

Miałem problem z poronieniami jakiś czas temu. W krótkim czasie kilka sztuk poroniło w 5-6 miesiącu ciąży. Krew zbadana pod kątem neosporozy, gorączki Q, BVD.  Wyszło to ostatnie, regularnie szczepie całe stado i problem znikł. Białaczka, bruceloza i gruźlica spr w tym roku z urzędu i czysto.

• Like 2
Opublikowano

Kurs nie majątek A jak masz sobie krowy po przebijać to odpuść.  Ja mam 20 krów i zrobiłem. Nie będę wiecznie prosił weterynarza który raz jest raz nie i przyjedzie albo o 9 albo o 18. 

• Like 1
Opublikowano

nikolas29 napisał:

8 minut temu, Zenonim napisał:

Zrób  kurs i sam zacielaj 

a bez kursu można zacielac???  wiem ze to głupio zabrzmiało ale kiedyś taki stary emerytowany inseminator uczył mnie łożysko odkladac😄

nikt nie zabroni bez kursu zacielać ale na kursie dowiesz się wielu rzeczy nie tylko o inseminacji ale i o żywieniu anatomi znam takich co bez kursu inseminują

Opublikowano

Inseminacja to akurat niewielki koszt w tej cenie. Na razie nie mam zamiaru robić kursu.

Opublikowano

Jak ktoś się nie czuje dobrze w temacie grzebania krowie w zadku, to nie warto zaczynać. To nie ekonomiczne robić to nieumiejętnie. Mój mąż miał ambicje, a insyminator ciągle za słabe nasienie. Dlatego zrobił kurs i kupił kontener na nasienie i po lekkim przeszkoleniu przez wet od rozrodu zapyla elegancko. Ma jednak talent do tego. Też się zbieram spróbować😉

• Like 1
Opublikowano

Nie widzę nic dziwnego w "grzebaniu"  w krowie przez kobietę. Od poczatku pracy inseminowałam i nie spotkałam się z takim podejsciem "jak to wygląda" 😁 a na kursie inseminacyjnym było kobiet 50% :)

To może pomoc przy porodzie tez jest dziwna ? 😁

Opublikowano
6 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Objaw biegunek ale u dorosłych krów czy u małych cielakow? 

Wszystkich zakażonych. U mnie najpierw krowa lizała cielaka dostała biegunki. Potem wszystko w kojcu. Od 6 lat zabieram małe w indywidualne kojce i sama je wycieram i karmię siarą.

W gnoju grzebanie przez babeczkę też cię pewnie nie rajcuje😝 Kurcze każdy chce księżniczkę na żonę i robotnika oddzielnie do pracy, a w życiu wychodzi jak zwykle inaczej

Opublikowano

A tak z innej beczki... Pierwszy raz biorę wysłodki mokre luzem,  do zakiszania wystarczy polać melasą rozcieńczoną z wodą czy zakupić jakiś środek do zakiszania żeby się nie zepsuły? jak melasa nie wystarczy to iść bardziej w kierunku preparatu bakteryjnego czy chemicznego?  i od razu skarmiać czy trochę to zakisić? mają być 25% sm 

Opublikowano
41 minut temu, karol091193 napisał:

no weź przestań. wiesz jak to wygląda jak kobieta grzebie krowie w d***e??? do nas przyjeżdża badać pani weterynarz krowy i jalowki usg. wzrost 1,6m. za pierwszym razem myślałem że ją odeślemy😂

Jak ładna to jeszcze mógłbyś podsadzic , jakby nie sięgała 😁

Opublikowano

Do mnie przyjeżdża facet, ponad 1,8 wzrostu i nieraz narzeka, że moje monty są wielkie i ma trudno dosięgnąć. Kateter nieraz jest za krótki, bo macica jest duża. Wysokie też są, bo i ponad 1,5 m mierzą. Nieraz musi przerwę zobić, albo ja muszę bardziej kręgosłup naciskać, bo miażdżą rękę.

Nie jestem szowinistą, ale nie wyobrażam sobie, żeby delikatna, niska kobieta poradzila sobie z moimi krówkami. Jest też wet w okolicy to do inseminacji każe sobie palety podkładać, bo nie sięga.

Opublikowano

Do inseminacji szyjkę latwo sobie podciągnąć, bez przesady :) niski facet czy babka jeden czort.

Ja mam 168cm i z głebokimi spasionymi simkami wystarczy żeby być na równo.

Opublikowano (edytowane)

@czesio1612 wystarczy jakąś starą folia pod spod, wyrównać dobrze prymę ubić w poprzek przednimi kołami na to nowa folia i z jakieś 10cm piachu. Oczywiście na górę koniecznie nowa folia. Zakiszam tak wysłodki już 3 lata i jak odejdzie łopata z całej pryzmy to jest Max. Czasami z całej pryzmy nie było nawet ubytku wgl. No i najważniejsze, piach musi całkiem zakryc folie, tam gdzie nie będzie piachu na folii będą gnić od góry.

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano
30 minut temu, czesio1612 napisał:

A tak z innej beczki... Pierwszy raz biorę wysłodki mokre luzem,  do zakiszania wystarczy polać melasą rozcieńczoną z wodą czy zakupić jakiś środek do zakiszania żeby się nie zepsuły? jak melasa nie wystarczy to iść bardziej w kierunku preparatu bakteryjnego czy chemicznego?  i od razu skarmiać czy trochę to zakisić? mają być 25% sm 

Jak Ci wysypie z ciężarówki ro tylko podrównaj lekko okryj folią i grubo ziemią i nic więcej kiszą sie bez niczego a i pod spód też daj folię

U mnie jest tak zrobione i zero odpadu

Opublikowano

MY robimy tak:

Ustawiamy baloty w Silos.

Wywala nam z patelni.

Podgarnujemy ładowarką na wysokość bali. ubijam łyżką.

Na to leci Folia malarska. Przykleja się do mokrej wysłodki.

stara folia z kukurydzy (gruba)

boki obsypujemy ziemia a srodek pełno opon 

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Nie widzę nic dziwnego w "grzebaniu"  w krowie przez kobietę. Od poczatku pracy inseminowałam i nie spotkałam się z takim podejsciem "jak to wygląda" 😁 a na kursie inseminacyjnym było kobiet 50% :)

To może pomoc przy porodzie tez jest dziwna ? 😁

tylko jaki % z tych kobiet robi to we własnym gospodarstwie i/lub zawodowo? 2%?5%? Niektóre szkoły np. technik weterynarii po prostu wymagają skończonego kursu inseminatora. 

Nie wiem jak u was, ale u mnie jeżeli już nawet moja mama jest przy porodzie, to co najwyżej potrzyma wyciągarkę i poda sznurki abyśmy mogli je założyć na kopyta. nigdzie grzebać się nie musi 😋 

2 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Wszystkich zakażonych. U mnie najpierw krowa lizała cielaka dostała biegunki. Potem wszystko w kojcu. Od 6 lat zabieram małe w indywidualne kojce i sama je wycieram i karmię siarą.

W gnoju grzebanie przez babeczkę też cię pewnie nie rajcuje😝 Kurcze każdy chce księżniczkę na żonę i robotnika oddzielnie do pracy, a w życiu wychodzi jak zwykle inaczej

jeżeli już chcesz sprowadzić forum rolnicze na kurs portalu erotycznego to owszem ni chu ja mnie to nie rajcuje. to nawet seksowne nie jest 🤢mi tam nie zależy na tym aby żona była pracownikiem. Pewnie że chcę księżniczkę, a wy chcecie księcia na białym koniu i tak jak piszesz, czyli w życiu wychodzi inaczej.  Jeżeli chce pomagać to jak najbardziej jestem za, w końcu tu jest na swoim i robi za panią prezes i pracownika jednocześnie a nie przez całe życie za popychadło. Jestem w stanie zrozumieć, że pójdzie na taki kurs inseminacyjny ale bardziej aby się czegoś dowiedzieć i nauczyć bo między innymi od tego zależy jej/nasz ciężko zarobiony grosz, ale nie musi pchać rąk tak gdzie to nie jest konieczne. 

Zapytaj się męża co by powiedział abyś to ty poszła na kurs i zaczęła inseminować wasze krowy. jestem bardzo ciekaw co powie

2 godziny temu, Primula94 napisał:

Jak ładna to jeszcze mógłbyś podsadzic , jakby nie sięgała 😁

i tu właśnie był ten problem że gra nie warta świeczki 😶

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Do mnie przyjeżdża facet, ponad 1,8 wzrostu i nieraz narzeka, że moje monty są wielkie i ma trudno dosięgnąć. Kateter nieraz jest za krótki, bo macica jest duża. Wysokie też są, bo i ponad 1,5 m mierzą. Nieraz musi przerwę zobić, albo ja muszę bardziej kręgosłup naciskać, bo miażdżą rękę.

Nie jestem szowinistą, ale nie wyobrażam sobie, żeby delikatna, niska kobieta poradzila sobie z moimi krówkami. Jest też wet w okolicy to do inseminacji każe sobie palety podkładać, bo nie sięga

Z tym się z TB zgodzę, ja mam 1,84 a zdarzyło się , że na palcach musiałem sięgać..  

No też przy odejmowaniu łożyska trzeba miec długie ręce , dziś to zauważyłem, jak pierwszy raz odejmowalem sam.  

Mówisz ponad 1,5 ? To pierwiastka wycielonej 10 dni temu , około 1,65 w zadzie. 

@Paulina1985 jak dałabyś radę taką zainseminowac bez pomocy drabiny , to jesteś wielka😀

IMG_20181208_185451.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, DamianWilk napisał:

MY robimy tak:

Ustawiamy baloty w Silos.

Wywala nam z patelni.

Podgarnujemy ładowarką na wysokość bali. ubijam łyżką.

Na to leci Folia malarska. Przykleja się do mokrej wysłodki.

stara folia z kukurydzy (gruba)

boki obsypujemy ziemia a srodek pełno opon 

Mógł byś wstawić tego zdjęcie jak to wyglada ?

Opublikowano

Hehe. Skąd masz takiego giganta :)?

Nie upieram się, że zainseminuję każdą sztukę, z taką jak na zdjęciu pokazaleś nie mialam styczności. Chodzilo mi o to, że do większości sztuk nie trzeba mieć 1,80m wysokości i być facetem :)