Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wysłodki melasowane, 7,6 MJ daj po 1 kilogramie, ja daję po 3 kg melasowanych + ziarno suche kuku 0,7kg, +ziarno zbóż 3 kg bo stopniowo wprowadzam kukurydzę z silosu 2 tygodniową , białko mam 3,6  drogo wiem , 

białko musisz mieć przynajmniej 3,2 a najlepiej 3,3 -3,4, poniżej 3,0 żadne wiataminy nie pomogą

a jesli chodzi o zacielenia, to 1 na 10 sztuk w stadzie to będzie taka że nawet rok nie można zacielić , mam takie cóś a ruje regularne

na temat mocznika sie nie wypowiadam, u mnie 150- 180 nie przekraczam mimo 2,2 kg poekstrakcyjnej

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano (edytowane)

Ja też mam teraz przerwę w zacieleniach, ale normalnie zapylamy przy niższym białku. Fakt, że to niedobór energii sugeruje. Oczekuję, że spadek temperatury wznowi zacielność. 

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Jeszcze 2-3 lata temu też białko było 3,3-3.4 Ale dawałem 2 szufelki śruty na łebka a teraz daję 2 szufelki na 3 sztuki. Wysłodki fajne ale strasznie drogie i czy to mi się zwróci.. No ale dzieki za rady 

Opublikowano

To masz kolego wybór albo żywisz drożej ale zdrowo lub tniesz koszty ale różne problemy z zacieleniami i tym podobne poza tym dodatkowe koszty bo trzeba brakować sztuki z powodu jałowości . Weź jakiegoś żywieniowca aby ogarną dawki . Masz ocenę?

ogarnął!

Opublikowano

Nie dowiesz się, jak nie spróbujesz. Na twoim miejscu inwestowałabym chociaż w niedawno wycielone. One napewno się odwdzięczą.

A potem prędzej zacielą. Niedokarmiając napewno nie zaoszczędzisz. Różnicując ilość względem wydajności tak.

Opublikowano

Jak nie wydasz na paszę i witaminy to wydasz na inseminatora i weta a mleka będzie w sumie mniej więc warto zainwestować w stado bo to tylko wyjdzie Ci na plus 

Opublikowano (edytowane)

Stosowal ktos Multisan Nektar koktajl cukrow z Sano. Kosztuje 180zl za 25kg i chce go czyms zastapic.

Glukoza po 3zl/kg bedzie odpowiednia? A moze gliceryna? Tylko nie wiem czy gliceryne wymieszam w mieszalniku.

A moze narazie zrezygnowac z cukrow? Jakis czas temu pisalem o swoim problemie. Chce zwiekszyc dawke kiszonki z kuku i sklad tresciwej, ale przy zadawaniu kilka kg wiecej kuku zaczely sie biegunki i zapalenia. Chce dac 25kg kwasnego weglanu sodu lub nawet wiecej do tony paszy, bo mysle, ze to brak buforu jest problemem. 

Napewno bede zwiekszal bialko w tresciwej, pytanie czy powinienem tez zwiekszac energie?

Tu jest paradoks, bo krowy dostaja kiszonke z kuku z tresciwa i najwidoczniej juz takie dawki bez buforu je podkwaszaja (18kg kuku + 3-4kg tresciwej na dobe w dwoch dawkach), przy probie podania 20-22kg kuku zaczynaja sie problemy, a chce dojsc do 28-30kg.

Nie jestem zywieniowcem, ale na chlopski rozum tu jest paradoks, bo podkwasza je szybko dostepna energia z kuku i tresciwej, a paradoksalnie tej energi ogolnie maja za malo (bialko na poziomie 3%) wydajnosc w tym momencie kiepska.

Aktualna tresciwa:

600kg zboza + 100kg Protamilk Complete + 12.5kg multisan nektar + 15kg kredy (malo bialka wychodzi okolo 15-16% o ile dobrze licze)

Przyszla tresciwa

700kg zboza + 200kg Protamilk Complete + 50kg sruta rzepakowa + 25kg kredy + 25kg kwasny weglan sodu + 12.5kg multisan nektar (Okolo 19% bialka o ile dobrze licze)

Dawka wedlug zywieniowca

612.5kg zboza (350zl) + 250kg Protamilk Complete(55zl worek 25kg) + 50kg sruta rzepakowa (60zl) + 25kg kredy (15zl) + 25kg kwasny weglan sodu (50zl) + 25kg multisan nektar (180zl worek 25kg) + 12.5kg Kristal Heffe (drozdze 140zl worek 25kg chyba drogo) + Mycosan 2kg (20zl 1kg)

Taka pasza wychodzi 1320zl, tylko przedrazaja to dosyc drogie dodadtki sano. Np. multisan nektar 180zl/25kg, czy drozdze 140zl/25kg. Zastanawiam sie czy nie kupic drozdzy paszowych, a wywalic calkiem multisan nektar lub zastapic np. glukoza lub gliceryna, a za zaoszcedzone pieniadze dorzucic np. sruty sojowej lub dodac wiecej kwasnego weglanu sodu, bo jest problem z tym buforem.

Do tego zywieniowiec na papierze kazal podac 32kg kisznki z kuku + 10kg sianokiszonki + 5kg tej tresciwej

Tylko krowy jakos nie chca wspolpracowac :)

Jak ktos przeczytal do konca to prosze o opinie w ktora strone byscie poszli biorac pod uwage przykwaszanie przy probie zwiekszania kuku i jednoczesnie raczej braku energi, bo bialko 3% w mleku i problemy z zacieleniami. Bialka w dawca tez raczej brakuje, bo aktualna tresciwa jest slaba

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Do tych żywieniowców jestem sceptycznie nastawiony, sąsiad był pod oceną rok to się wypisał bo mówił , że nic się nie zmieniło a i nawet pogorszyło, a gbur tez jakiś przyjeżdżał przesiedział cały dzień. Objętościowówek daje wydaje mi się bardzo dużo na +.- 15 krów kilka jałówek i byków plus młodzież ( razem +.- 30 sztuk) 250 bel sianokiszonki, i kukurydza z 4 ha ( kopiec około 50x9x1.2m ) gorzej już z ziarnem bo go po prostu nie mam gdzie siać. A jakbym kupił ziarno kukurydzy , wydaje mi się , że coś pomogłoby na pewno. Druga sprawa mam straszny problem z opasaniem się krów ( nie wszystkie ale jakaś część ), niby dużo nie daje a rosną w szerz i dobrze mleczą ( po ocieleniu do 30l), tak samo jałówki , dawka można powiedzieć głodowa bez śrut ale one nadal tyją ... 

Opublikowano

Kwaśny węglan działa krótko. Najlepszym buforem jest dobra słoma. Moim zdaniem masz problem z mikotoksynami. Dajesz już ten preparat na myko czy jeszcze nie ? 

Przed chwilą, ThePerkins napisał:

Do tych żywieniowców jestem sceptycznie nastawiony, sąsiad był pod oceną rok to się wypisał bo mówił , że nic się nie zmieniło a i nawet pogorszyło, a gbur tez jakiś przyjeżdżał przesiedział cały dzień. Objętościowówek daje wydaje mi się bardzo dużo na +.- 15 krów kilka jałówek i byków plus młodzież ( razem +.- 30 sztuk) 250 bel sianokiszonki, i kukurydza z 4 ha ( kopiec około 50x9x1.2m ) gorzej już z ziarnem bo go po prostu nie mam gdzie siać. A jakbym kupił ziarno kukurydzy , wydaje mi się , że coś pomogłoby na pewno. Druga sprawa mam straszny problem z opasaniem się krów ( nie wszystkie ale jakaś część ), niby dużo nie daje a rosną w szerz i dobrze mleczą ( po ocieleniu do 30l), tak samo jałówki , dawka można powiedzieć głodowa bez śrut ale one nadal tyją ... 

Nie tylko śruta powoduję otłuszczenie

Opublikowano

ThePerkins tak na ślepo to strzelanie kulą w płot może się udać albo nie to że sąsiad się z oceny wypisał to żaden argument aby nie mieć stada pod oceną wyniki to kopalnia wiedzy o swoich krowach tylko trzeba umieć to wykorzystać a dobre stado buduje się całe życie zawsze jest coś do zrobienia . 30litrów od wieloródki to mało w szczycie od pierwastek doję 35-45 w szczycie i nie mam super wydajnego stada cały czas jest coś do poprawy nie bierz przykładu z sąsiada który rezygnując z oceny cofa się.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To co daje za dużo objętośćówek?, może zaznaczę, że kiszonki robię bardziej mokrzejsze , po porostu chętniej jedzą i lepiej leją mleko. Myślałem kiedyś nad tą oceną i sam już nie wiem...

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, leszek1000 napisał:

Kwaśny węglan działa krótko. Najlepszym buforem jest dobra słoma. Moim zdaniem masz problem z mikotoksynami. Dajesz już ten preparat na myko czy jeszcze nie ? 

Nie tylko śruta powoduję otłuszczenie

Co masz na mysli, ze kwasny weglan dziala krotko ? Bedzie podawany wymieszany z tresciwa, wiec w tym samym momencie co kiszonka z kuku i tresciwa, czyli zrodlo tej energi. Slome to akurat te krowy raczej maja caly czas, zawsze na poscielonym leza i moga cos sobie "dziubac", dwa razy dziennie dostaja slome i na to sianokiszonke i rano juz raczej tylko resztki zostaja, ktorymi jest scielone i podawana znowy nowa sloma. 

Chyba, ze jakos inaczej sobie to z ta sloma wyobrazasz, chetnie przyjme porade.

Dla przykladu u znajomego krowy w TMR dostaja chyba tylko 1.5kg slomy, a podaje 6kg tresciwej i o wiele wiecej kiszonki z kukurydzy, wiec u mnie przy tych ilosciach kuku + tresciwej slomy jest chyba duzo w porownaniu z nim

Dlaczego uwazasz, ze mam problem z mytotoksynami? Chodzi ci o mytotoksyny w zbozu czy w objetosciowych. 

W sumie to ja sam podsunelem pomysl tego Mycosanu, bo czasami na sianokiszonce na pierwszej warstwie pojawi sie bialy nalot, kiszonka z kuku tez nigdy idealna nie jest, tymbardziej, ze konczymy jeszcze stara pryzme. Wiadomo, ze popsute sie odrzuca, ale nigdy tego nie zrobisz w 100% sterylnie.

Ale nie chce cie nakierowywac na te mytotoksyny. Wypowiedz sie dlaczego taka diagnoze postawiles :)

P.S

Jeszcze nie stosowalem Mytocsanu. W poniedzialek bede robil nowa tresciwa, dlatego chce jak najwiecej opini uslyszec

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Sąsiad szuka poprostu oszczędności tam gdzie nie trzeba a to że wyniki mu się pogorszyły to tylko dlatego że nie stosował zaleceń żywieniowca i w dodatku rok czasu pod oceną to za mało żeby mieć pełen obraz stada. 

Jest takie powiedzenie "Kto inwestuje ten się rozwija a kto nie inwestuje ten się cofa w rozwoju" a ocenę potraktuj jako inwestycję. 

Opublikowano

Zwiększając objętoścówkę, masz więcej zapaleń co znaczy że krowa więcej dostaje tych mikotoksyn. Zrób tak kup ten preparat i zacznij dawać zalecaną najwyższą wartość tego preparatu to pewnie 20g na sztukę. Dopiero po miesiącu będziesz widział jakieś efekty.Ja daję inny preparat i miałem spokój z zapaleniami,ale teraz muszę trochę zwiększyć dawkę bo mam kiepską sianokiszonkę. 

Kwaśnego nie stosuję. W premiksie mam drożdże i jeszcze w premii dla najlepszych algi morskie które moim zdaniem są lepsze bo działają dłużej. 

Opublikowano

Ja jeszcze tą ocenę bym rozważył , ojciec też ma niby chęć, ale od września zmieniliśmy trochę pasze treściwe i chcemy zobaczyć wyniki, fakt faktem , że jeszcze ponad połowę krów mam do wymiany, chciałem kupić jakieś zagraniczne ale cena zwala z nóg a w okolicy kupić jakąś w miarę jałówkę graniczy z cudem. Ostatnio pojechaliśmy do typa miał litwinkę jałówkę. To był jakiś dzik porozwalała wszytko ,połamała róg , ale gospodarz twierdzi , że ona będzie spokojna i wgl, podziękowaliśmy i pojechaliśmy....

Opublikowano
10 minut temu, asus921 napisał:

Co masz na mysli, ze kwasny weglan dziala krotko ? Bedzie podawany wymieszany z tresciwa, wiec w tym samym momencie co kiszonka z kuku i tresciwa, czyli zrodlo tej energi. Slome to akurat te krowy raczej maja caly czas, zawsze na poscielonym leza i moga cos sobie "dziubac", dwa razy dziennie dostaja slome i na to sianokiszonke i rano juz raczej tylko resztki zostaja, ktorymi jest scielone i podawana znowy nowa sloma. 

Chyba, ze jakos inaczej sobie to z ta sloma wyobrazasz, chetnie przyjme porade.

Dla przykladu u znajomego krowy w TMR dostaja chyba tylko 1.5kg slomy, a podaje 6kg tresciwej i o wiele wiecej kiszonki z kukurydzy, wiec u mnie przy tych ilosciach kuku + tresciwej slomy jest chyba duzo w porownaniu z nim

Dlaczego uwazasz, ze mam problem z mytotoksynami? Chodzi ci o mytotoksyny w zbozu czy w objetosciowych. 

W sumie to ja sam podsunelem pomysl tego Mycosanu, bo czasami na sianokiszonce na pierwszej warstwie pojawi sie bialy nalot, kiszonka z kuku tez nigdy idealna nie jest, tymbardziej, ze konczymy jeszcze stara pryzme. Wiadomo, ze popsute sie odrzuca, ale nigdy tego nie zrobisz w 100% sterylnie.

Ale nie chce cie nakierowywac na te mytotoksyny. Wypowiedz sie dlaczego taka diagnoze postawiles :)

P.S

Jeszcze nie stosowalem Mytocsanu. W poniedzialek bede robil nowa tresciwa, dlatego chce jak najwiecej opini uslyszec

Jak zacząłem stosować preparat na mykotoksyny to jakoś nie widziałem żadnej różnicy i przez jeden miesiąc nie stosowałem i wtedy zaczęły się problemy z zapaleniami i od tamtej pory stosuję i mam święty spokój. 

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

Zwiększając objętoścówkę, masz więcej zapaleń co znaczy że krowa więcej dostaje tych mikotoksyn. Zrób tak kup ten preparat i zacznij dawać zalecaną najwyższą wartość tego preparatu to pewnie 20g na sztukę. Dopiero po miesiącu będziesz widział jakieś efekty.Ja daję inny preparat i miałem spokój z zapaleniami,ale teraz muszę trochę zwiększyć dawkę bo mam kiepską sianokiszonkę. 

No w sumie madrze gadasz. Tez mam dwa przypuszczenia dlaczego podajac wiecej kuku i tresciwej wystepuja biegunki i zapalenia.

Albo wtedy podaje wiecej mitotoksyn i wtedy potrzebuje ten preparat.

Albo wtedy podaje wiecej energi latwo przyswajalnej odrazu i potrzebuje bufora i liczylem wlasnie na kwasny weglan sodu.

W pierwszym przypadku zywieniowiec dopisal 2kg preparatu na 1 tone. Zakladajac, ze krowa dostanie 4kg tresciwej dziennie, podam jej 8 gram preparatu.

W drugim przypadku dodajac 25kg kwasnego weglanu na 1 tone. Zakladajac, ze krowa dostanie 4kg tresciwej dziennie, podam jej 100 gram kwasnego weglanu

A mozesz sie wypowiedziec w kwesti skladu tresciwej, multisany nektar, energi, bialka itd z mojego poprzedniego posta

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Stosowal ktos Multisan Nektar koktajl cukrow z Sano. Kosztuje 180zl za 25kg i chce go czyms zastapic.

Glukoza po 3zl/kg bedzie odpowiednia? A moze gliceryna? Tylko nie wiem czy gliceryne wymieszam w mieszalniku.

A moze narazie zrezygnowac z cukrow? Jakis czas temu pisalem o swoim problemie. Chce zwiekszyc dawke kiszonki z kuku i sklad tresciwej, ale przy zadawaniu kilka kg wiecej kuku zaczely sie biegunki i zapalenia. Chce dac 25kg kwasnego weglanu sodu lub nawet wiecej do tony paszy, bo mysle, ze to brak buforu jest problemem. 

Napewno bede zwiekszal bialko w tresciwej, pytanie czy powinienem tez zwiekszac energie?

Tu jest paradoks, bo krowy dostaja kiszonke z kuku z tresciwa i najwidoczniej juz takie dawki bez buforu je podkwaszaja (18kg kuku + 3-4kg tresciwej na dobe w dwoch dawkach), przy probie podania 20-22kg kuku zaczynaja sie problemy, a chce dojsc do 28-30kg.

Nie jestem zywieniowcem, ale na chlopski rozum tu jest paradoks, bo podkwasza je szybko dostepna energia z kuku i tresciwej, a paradoksalnie tej energi ogolnie maja za malo (bialko na poziomie 3%) wydajnosc w tym momencie kiepska.

Aktualna tresciwa:

600kg zboza + 100kg Protamilk Complete + 12.5kg multisan nektar + 15kg kredy (malo bialka wychodzi okolo 15-16% o ile dobrze licze)

Przyszla tresciwa

700kg zboza + 200kg Protamilk Complete + 50kg sruta rzepakowa + 25kg kredy + 25kg kwasny weglan sodu + 12.5kg multisan nektar (Okolo 19% bialka o ile dobrze licze)

Dawka wedlug zywieniowca

612.5kg zboza (350zl) + 250kg Protamilk Complete(55zl worek 25kg) + 50kg sruta rzepakowa (60zl) + 25kg kredy (15zl) + 25kg kwasny weglan sodu (50zl) + 25kg multisan nektar (180zl worek 25kg) + 12.5kg Kristal Heffe (drozdze 140zl worek 25kg chyba drogo) + Mycosan 2kg (20zl 1kg)

Taka pasza wychodzi 1320zl, tylko przedrazaja to dosyc drogie dodadtki sano. Np. multisan nektar 180zl/25kg, czy drozdze 140zl/25kg. Zastanawiam sie czy nie kupic drozdzy paszowych, a wywalic calkiem multisan nektar lub zastapic np. glukoza lub gliceryna, a za zaoszcedzone pieniadze dorzucic np. sruty sojowej lub dodac wiecej kwasnego weglanu sodu, bo jest problem z tym buforem.

Do tego zywieniowiec na papierze kazal podac 32kg kisznki z kuku + 10kg sianokiszonki + 5kg tej tresciwej

Tylko krowy jakos nie chca wspolpracowac :)

Jak ktos przeczytal do konca to prosze o opinie w ktora strone byscie poszli biorac pod uwage przykwaszanie przy probie zwiekszania kuku i jednoczesnie raczej braku energi, bo bialko 3% w mleku i problemy z zacieleniami. Bialka w dawca tez raczej brakuje, bo aktualna tresciwa jest slaba

czy to żywieniowiec z sano ? jak tak to chce ,,swojego towaru,, wypchnąć jak naj więcej

Opublikowano (edytowane)

Tak zywieniowiec oczywiscie Sano, bo ich koncentrat Protamilk Stosowalem.

Ale niekoniecznie dodadtki typu Multisan (cukry) czy Kristal Hepe (drozdze) chce stosowac, dlatego was pytam o zdanie.

Oraz ogolnie pytam o to w co teraz bardziej isc, w bialko czy jednak energie. Oraz mozliwe przyczyny tych zapalen biegunek przy probie zwiekszania kuku+ tresciwych.

Mytotoksyny czy jednak brak bufora

@PRIMO

Jaki preparat stosujesz i w jakiej ilosci na tone? Mi zalecil Mytocsan 2kg

@leszek1000

Rowniez pytanie jaki preparat na Myko stosujesz i jaka ilosc na tone? Jakie witaminy konkretnie i jakie ilosci na tone, bo tez jestem ciekawy jakby to wygladalo bez gotowego koncetratu a sama sojowa i przepakowa

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, leszek1000 napisał:

Tylko jak kupujecie to badajcie. Ja mam w stadzie bvd. Kilka lat temu kupili jałówkę 3 miesięczną i możliwe że ot tego się zaczęło. 

Primo jaki stosujesz ? 

Wcześniej stosowałem "Toxo MX" ale efekty były takie sobie a teraz stosuję "MPU Elitox" i jest znacznie lepiej.

@asus921 5kg/3 tony treściwej własnej roboty 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

Do paszowozu wrzuć 0,5kg słomy 

ile za worek 

Ja swojego zwiększam i zobaczę efekty.Bo teraz nie ma zapaleń klinicznych,ale somatyka szaleje. Jednego miesiąca krowa ma 1mln a drugiego już nie. Nie ma żadnych objawów i nie mogę dojść z tym do ładu. 

3 miesiące po wycieleniu jest elegancko. Somatyka w normie, wydajność też. A po tym okresie nagle jakieś zapalenie albo somatyka wysoka. 

Nie u wszystkich tak jest,ale kilka szt tak ma. Zawsze po wycieleniu były problemy a teraz w środku laktacji. 

Jak kupujesz z sano produkty, to niech ktoś przyjedzie i ci próbki kiszonek zbada