Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dokładnie :)

 

u siebie tak cyrklowałam żeby wystarczyło kwoty i chyba lekko przekroczę, bo samo ocielenia będa, ale ja trochę inaczej podchodzę do tego, bo nawet jak przekroczę, to i tak sprzedam mleko i to co dostanę to pokryje mi kare, bo mniej więcej wiadomo mi ile wyniesie. A jak zabidzę krowy to co będę doić od kwietnia?  pochorują mi się po ocieleniu jak na nich zaoszczędzę. Wolałabym już słomą zapchać te daleko po szczycie żeby mniej mleka dawały.

ale wracając, podkliniczna kwasica nie jest tragedią, ale po cichu powoli, niepostrzeżenie wykończy ci stado, bo wiążą się z tym takie problemy jak podwyższona somatyka, obnizona odporność, mastitis, rozród, a także mogą pojawiać się kulawizny. 

 

 

Edytowane przez 7891Firefox
Opublikowano

a ta podkliniczna kwasica nie jest czasem od tego, że krowy najadają się kukurydzą i śrutem, czyli paszami o słabej strukturze? chodzi mi o drobne małe kawałki, które nie pobudzają produkcji śliny.

Co do kulawizn i somatyki to ciągle mamy z tym problemy, chociaż najgorzej było w czerwcu i lipcu.

Opublikowano (edytowane)

@oktawia 1988 staraj się nie zatuczać zacielonych jałówek , oraz krów w okresie zasuszenia. Intensywnie zaczynaj żywić na 3 tyg, przed wycieleniem. Pamiętaj o dobrych  dodatkach mineralnych.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      @aras 8593 qq wieczorem zadaj później i wczesniej po niej zadaj sianokiszonkę, aby krowy pobierały równomiernie wszystkie rodzaje pasz przez całą dobę.

Edytowane przez wujekk110
Opublikowano

Mam krowy mleczne. Całe lato chodzą na pastwisko i dostają gotowa śrutę nie pamiętam jaką wieczorem napiszę,w zimę dostają i belkę sianokiszonka rano i drugą wieczorem i tą śrute. Mam 26 krów o średniej wydajności 4 tys litrów. Tylko niektóre dadzą 5-6tys a inne 2-3tys niesieję kukurydza ale teraz zasieję 1.5ha.białko i tłuszcz jest w normie a dokładniej podam wieczorem. I właśnie mam pytanie czy robić coś z tym zywieniem czy bardziej przyłożyć się do genetyki. Takie żywienie jest dla mnie dobrę bo mało pracochłonne i tanie.

Sorry ze tak późno ale nie miałem czasu. Białko 3.10 tłuszcz 3.94.

Ta pasza to jest krowmix 18 czy jakoś tak z dehaus. Wysłotków dostają narazić trochę, ale stopniowo zwiększamy. Co byście poradzili mi co do tej paszy.

Opublikowano

Sama śruta zbożowa nie jest zbyt dobrą paszą dla bydła ponieważ zawiera za mało białka, też tak kiedyś u mnie krowy były karmione i komórki były ciągle wysokie , teraz jest lepiej, najważniejsze to zbilansować białko i energie. Dodaj do tej śruty śrute rzepakowa i sojowa + jakis premiks i dodatkowo premiks obniżający komórki somatyczne, po 2 miesiącach będzie widoczne mniej zapaleń a z czasem i komórki sie zmniejszą dośc mocno, ale na to trzeba czasu, jak przez miesiące czy lata krowy były żle żywione to teraz przez tydzień nie wrócą do normy

 

Najlepszym wyjściem zawsze jest żywieniowiec.

Opublikowano

wy sprawdźcie co jest w tych paszach gotowych. bo w gospodarstwie ograniczacie żyto i pszenżyto a producenci pasz wcale tego nie robią. jest bardzo duzo pasz dla bydła gdzie pszenżyto jest jednym z głównych składników.

 

trzeba tylko inwestowac w nowe odmiany. np hybrydy żyta maja poziom związków antyzywieniowych trochę wyższy jak jęczmień. a dobre odmiany pszenzyta sa juz bardzo podobne do pszenicy.

Opublikowano

No też tego nie rozumiem ale powstrzymałem się od odpowiedzi bo są lepsi znawcy , ale u nas tyle lat było karmione zbożem owsem mieszanką i było ok no ale pszenżyta nie było bo dla była nie jest dobry ale w małej ilości podobno można dawać także myślę że to nie od tego jak nie jest go zbyt dużo.

Opublikowano

w tamtym roku do dawki szko jakies 25 procent pszenzyta i nic złego sie nue działo. to samo z zytem. ogólnie nawet nasi dziadkowie uważali żyto za zboże mlekopedne. a te komórki to moze i sie podniosą ale przy 5 i więcej kg ogólnie chodzi o to by wszysko odpowiednio zbilansowac. i niezapomniec o buforach.

Opublikowano

no tak pszenżyto sam daje krowom ale jak wcześniej było wspomniane z rozsądkiem a nie tam samego 5kg. Problemy ja też mam bo jak tu zmniejszyć produkcje- urwać treściwych no i od razu traci sie bilans i choroby gotowe a potem już z górki.

Opublikowano

nie tylko. wiecej witaminy A i E.

 

tyle ze tak naprawdę każde witaminy maja pozytywny wpływ na zdrowie krów w tym też na komórki. A czesto dodatki dedykowane nie różnią się zbytnio id tych standardowych.

 

ale np jesli krowy gubią mleko. tzn kapie im pezed dojeniem zwiększenie ilości cynku bardzo pomaga

Opublikowano

Wracając jeszcze do pszenżyta, podstawowym problemem jest jego wyradzanie się. Spotkałem się nawet z opinią, że siejąc kwalifikat można nowe odmiany traktować prawie jak pszenicę, a z każdym kolejnym rozmnożeniem coraz bardziej jak żyto.

Opublikowano

A ja właśnie zacząłem dodawać śruty rzepakowej i zbytnio tego jeść nie chcą :blink:  Mieliście też tak? myślę że się przyzwyczają...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v