Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mozna próbować, deHeus robi na bazie łuski owsianej i jest dobrze, tylko oni mocno melasują, w dotyku ten tmr jest jakby wilgotny od tej melasy. 

Opublikowano

Mam 2 znajomych co robią sami. 

Ja mieszam tak

15sianokiszonki 

15kukurydzy 

1kg slomy 

2kg koncentrat 38bi

1kg zboże 

1kg kzk

Suche to nie jest i dostają to od około miesiąca więc ciężko jeszcze ocenić efekt 

Opublikowano

Ostatnio na szkoleniu josery proponowali calf star do produkcji suchego tmru dla cielat. Stosowal ktos ten nowy produkt ? Podobno w jego sklad wchodzi glownie sruta lniana i miesza sie to z wlasna sruta zbozowa i sieczka ze slomy. Ja stosuje suchy tmr z schaumana i chyba jest ok ale dopiero tydzien go daje. 

Opublikowano

Koledzy czego trzeba dodać krowom do dawki aby w odchodach nie było niestrawionych kawałków ziaren kukurydzy dodam że QQ jest bardzo dobrze rozdrobniona dziś parę garści wziąłem i szukałem nie uszkodzonych ziaren to nawet połówki ziaren nie występują tylko wszystko drobniej zrobione przez sieczkarnię.

Opublikowano

Mam problem u 2 krów z mocznikiem jedna Biała 75dd 44litry tł 3.21 bi 3.12 mocznik 380 (niedawno dorzuciłem kzk ale nie wiem czy to od tego somatyka skoczyła czy od mocznika)

                                                                   druga Żaba 96dd 40litrów tł 4.4 bi 3.27 mocznik 470 poprzedni miesiąc miała koło 350mocznik, białka im nie dorzucałem tylko kiszone ziarno QQ, dziennie dostają 1,5kg soi i tyle samo rzepaku. Odjąć im rzepaku a soje zostawić? Zapalenie to od tego wysokiego mocznika mogło się pojawić?

Opublikowano
53 minuty temu, Xawier napisał:

Zapalenie to od tego wysokiego mocznika mogło się pojawić?

Tak

Opublikowano (edytowane)

@Xawier obniż rzepak o 200 g i dorzuca na to miejsce tej kukurydzy i obserwuj. Kał powinien się trochę rozjaśnić 

A jeszcze jedno dajesz im te komponenty razem mieszając wcześniej czy wszystko oddzielnie?

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

 

19 godzin temu, Pawel29 napisał:

Koledzy czego trzeba dodać krowom do dawki aby w odchodach nie było niestrawionych kawałków ziaren kukurydzy dodam że QQ jest bardzo dobrze rozdrobniona dziś parę garści wziąłem i szukałem nie uszkodzonych ziaren to nawet połówki ziaren nie występują tylko wszystko drobniej zrobione przez sieczkarnię.

Jeśli nie sortują lub wina nie stoi za słabą strukturą, to wystarczy trochę białka😉

Dnia 18.03.2019 o 09:55, Slodki66 napisał:

Na przykład co .......? Nie spinam się.

Masz takie wnioski jak ja 8 lat temu, gdy analizowałam swoje pierwsze wyniki i w głowie miałam pełno teorii i nic praktyki. Od tamtej pory wiem napewno, że stosunek tł/bi to ostatni parametr do interpretacji, a kwasicę, ketozę, czy zasadowicę diagnozuje się na krowie wyglądem kału, wypełnieniem żwacza, przeżuwaniem i opcjonalnie badaniem krwi czy moczu.

Opublikowano

Przy tak wysokim moczniku 200gram nie zalatwi sprawy. Ile dajesz tego kzk do tych 3kg bialkowych? 

Ja daje do wozu w stosunku 1:1 plus gotowe dwie pasze de haus z wozka do 8kg i mocznik średni mam ok 250 a u pojidyeczych do 300

Opublikowano

Dostają około 2-2.5kg dziennie na sztukę kzk, one od ocielenie mają około 300 chciałem obniżyć a tu widzę że rośnie. Soi też ująć? Chociaż ona podobno nie podnosi mocznika

Opublikowano (edytowane)

200 g może faktycznie zbyt mało, ale ja bym obniżył o tyle i zawiózł próbki do laboratorium. A ile masz średni mocznik w stadzie? I ile dajesz sianokiszonki i kiszonki z kukurydzy

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

Brakuje energii i dlatego wysoki poziom mocznika. Soja jak i inne wysoko białkowe żeby je strawić krowa potrzebuje energii a konkretnie to oprócz skrobi to trzeba jeszcze cukry proste dorzucić np melasa (ostrożnie bo zakwasza przy zbyt dużych dawkach). Kawałki niestrawionego włókna to również niedobór energii a nie białka. Włókno w rzwaczu rozkładają bakterie celulolityczne i one też potrzebują do życia Energi. Jak dokładamy białka to musimy zapewnić odpowiedni poziom energii do jego strawienia. Mocznik w mleku nie powinien przekraczać 180-200 powyżej 300 ciążę do 2 miesięcy ladują naogół w kanale. Poziom świadczy o stopniu wykorzystania białka przez krowę. 

Pozdrowienia dla wszystkich uczących się żywienia krów mlecznych. 

Jak się diagnozuje metaboliczne przeżuwaniem i kałem? 

Opublikowano

Spotkałem się ze stwierdzeniem że najlepiej jak mocznik jednak kręci się koło 240, 250. Możesz rozwinąć konkretnie dlaczego świadczy o wykorzystaniu a nie poziomie białka? Jest to gdzieś opisane w normach czy czymś?

Opublikowano

Niska częstość przeżuwania świadczy o zaburzeniu flory żwacza, za czym idzie gorsze wypełnienie i rzadki kał. Ja w ten sposób obserwuję i udaje mi się wykluczyć lub zapobiec chorobom metabolicznym. Obserwacja krów daje dużo lepsze efekty niż analiza tabulogramów, które mamy zaledwie raz w miesiącu.

Opublikowano
3 godziny temu, kr9292 napisał:

200 g może faktycznie zbyt mało, ale ja bym obniżył o tyle i zawiózł próbki do laboratorium. A ile masz średni mocznik w stadzie? I ile dajesz sianokiszonki i kiszonki z kukurydzy

Średni mocznik ok 195, sianokiszonki idzie około 18kg kiszonki z qq ok 25 do tego słoma w paszowóz i siano z rana dostają. Najwydajniejsze jak te opisane dostają do 7kg treściwej(pszenica soja rzepak drożdze kzk wit kreda)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v