Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Damian policzyłem coś. Dając jak dajesz jęczmień 150, kukurydza kiszona 450 i zastępując ddgs rzepakiem w ilości 400 masz treściwą 16,3% BO. 

Inna dawka

Jęczmień 150, kukurydza 450, rzapak 250, sojowa 150 masz nadal tylko 17,7% BO.

Przy dawce Jęczmień 150, kukurydza 300, rzepak 350, soja 200 masz 23,6% BO. Z takiej mieszanki już udoisz. Wracając do ceny to nie musisz żywić gmo i kupisz taniej zwykłą soją niż ja. Moja bez gmo 2250 za 46% białka.

Przeliczając białko i cenę to płaciłeś prawie to samo z ddgs. 1200 za 24% to, żeby dostarczyć tę samą ilość białka co sojowa musisz dać prawie 2 razy tyle czyli masz ok 2200 za tę samą ilość białka. Podsumowując jak znajdziesz soję gmo poniżej 2 tyś i rzepak za 1100-1200 to raz, że treściwa będzie mieć białko jak podałem wyżej a dwa koszt będzie niższy.

Opublikowano
@up ma 100% racji, mimo że soja nongmo jest droga to są efekty, nie da rady nadrobić jej braku ddgs czy makuchami w tej samej cenie przy tym samym mleku. Sam próbowałem przez chwile ale wróciłem do soi bo efekty były śmieszne
Opublikowano

My musimy żywić bez gmo, ale Damian chyba nie, to kupi taniej zwykłą gmo. Koszt żywienia będzie niższy niż obecnie. Ja porównywałem koszt ddgs do ceny droższej soi bez gmo.

Opublikowano
11 godzin temu, poziomka napisał:

Mam pytanie do tych co inseminuja sami u siebie sprawdzacie przed czy nie ma torbieli czy jak to robicie .

Ja sam inseminuje i w czasie rui sprawdzam czy z jajnikami wszystko ok i na którym jest pęcherzyk. W roku trafią się 2-3 szt na 27szt

Opublikowano
5 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Damian policzyłem coś. Dając jak dajesz jęczmień 150, kukurydza kiszona 450 i zastępując ddgs rzepakiem w ilości 400 masz treściwą 16,3% BO. 

Inna dawka

Jęczmień 150, kukurydza 450, rzapak 250, sojowa 150 masz nadal tylko 17,7% BO.

Przy dawce Jęczmień 150, kukurydza 300, rzepak 350, soja 200 masz 23,6% BO. Z takiej mieszanki już udoisz. Wracając do ceny to nie musisz żywić gmo i kupisz taniej zwykłą soją niż ja. Moja bez gmo 2250 za 46% białka.

Przeliczając białko i cenę to płaciłeś prawie to samo z ddgs. 1200 za 24% to, żeby dostarczyć tę samą ilość białka co sojowa musisz dać prawie 2 razy tyle czyli masz ok 2200 za tę samą ilość białka. Podsumowując jak znajdziesz soję gmo poniżej 2 tyś i rzepak za 1100-1200 to raz, że treściwa będzie mieć białko jak podałem wyżej a dwa koszt będzie niższy.

Niby fajnie ale Twoja propozycja mieszanki 23% BO będzie mnie kosztować około 1070 tona (soja po 2 tyś), moja aktualnie kosztuje mnie 770 zł, w skali miesiąca to daje 2100 zł dodatkowego wydatku, aby wyjść minimum na 0, muszę udoić od każdej sztuki po 1.5 l dziennie więcej, nie wiem czy to się uda bo białka w treściwej aktualnie niby mało ale sianokiszonka 18-19% białka ma, a jedzą jej 1/2 całej dawki. 

Póki co spróbuję zmniejszyć ddgs na rzecz rzepaku, czyli mieszanka 150 jęczmień, 450 qq, 200 ddgs i 200 rzepak (koszt tony nadal zostanie około 770 zl). Zobaczę jak się mleko zachowa, a ewentualnie jak będzie mi się kończył zapas ddgs za jakiś miesiąc, to wjedzie na próbę soja, tak żeby na raz nie zmieniać za dużo. 

Sytuacje komplikuje brak stada pod ocena, druga sprawa że mi nie chodzi aby produkować jak najwięcej, tylko jak najtaniej. 

Opublikowano (edytowane)

Aktualna twoja dawka nie ma nawet 15% BO. I nie jest ekonomiczna bo marnuje się energia którą krowy zgromadzą w postaci tłuszczu a resztę zwyczajnie wysrają, przy okazji mogą się przykwasić. Sprytnie policzyłeś ile wyniesie cię "tomkowa dawka" ale nie założyłeś tego ze będziesz skarmiał jej mniej a przy okazji wzrośnie ci mleko. Więc czy jest droga czy nie musisz odpowiedzieć sobie sam.

A jeszcze jedno czy dostają coś oprócz  sianokiszonki, kukurydzy i tej tresciwej? I ile maks tej tresciwej dostają?

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

Zrób chociaż jak proponowałem w I dawce i wywal ddgs a daj rzepakowej. Cena ta sama a białka więcej. 1,5 L jest jak najbardziej możliwy przy ostatniej dawce 23%. Jak pisałem rok temu, zmiana trawy na koniczynę spowodowała wzrost mleka o 200 L z 2 dni od ok 20 szt.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, kr9292 napisał:

Aktualna twoja dawka nie ma nawet 15% BO. I nie jest ekonomiczna bo marnuje się energia którą krowy zgromadzą w postaci tłuszczu a resztę zwyczajnie wysrają, przy okazji mogą się przykwasić. Sprytnie policzyłeś ile wyniesie cię "tomkowa dawka" ale nie założyłeś tego ze będziesz skarmiał jej mniej a przy okazji wzrośnie ci mleko. Więc czy jest droga czy nie musisz odpowiedzieć sobie sam.

A jeszcze jedno czy dostają coś oprócz  sianokiszonki, kukurydzy i tej tresciwej? I ile maks tej tresciwej dostają?

Wyslodki po 5 kg na sztukę 

Max 7-8 kg daje i potrafią z tego zrobić 35 litrów. 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

7-8 kg i to ma być tania dawka? Dałbyś bardziej białkową mieszankę, ale mniej i wyszłoby to samo. Dodatkowo ta nowa mieszanka ma lepszy skład aminokwasowy. Teraz się zastanawiam czemu brniesz w hf gdy nie wykorzystujesz ich potencjału? 

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Wyslodki po 5 kg na sztukę 

Max 7-8 kg daje i potrafią z tego zrobić 35 litrów. 

A energii masz na 45 litrów. Dawka do zbilansowania od podstaw. 

wrzuć na tone paszy do mieszalnika ok 15 kg mocznika, to mleko powinno podskoczyć.

Opublikowano

Ręka namacasz nawet mały torbiel ? Bo duży to i wet wyciskać ręka Ale małe, co z nimi. Ktoś kiedyś pisał że w intertechu w Zambrowie można kupić w dobrej cenie noże 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

7-8 kg i to ma być tania dawka? Dałbyś bardziej białkową mieszankę, ale mniej i wyszłoby to samo. Dodatkowo ta nowa mieszanka ma lepszy skład aminokwasowy. Teraz się zastanawiam czemu brniesz w hf gdy nie wykorzystujesz ich potencjału? 

7-8 kg dla tych najlepszych, i z tego dają około 35 l. Średnia dla całego stada to 5 kg. 

Zywienie mogę zmienić szybciej niż rasę, i w krótszym czasie zobaczę efekty jeśli będę chciał iść w wysoka wydajność. Z mleczarni wychodzi czystego, sprzedanego mleka prawie 8000 l od sztuki na rok, + jakieś dla odpajania itp. Nie narzekam na ilość. Ale jak widzę po Waszych podpowiedziach że można to i owo zmienić to trzeba spróbować. 

Nigdy nie miałem się za super żywieniowca, a i z usług tych panów też nigdy nie korzystałem.

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Noże do paszowozu @KARGO polecał z Intertechu. Można kupić na ich stronie internetowej lub samemu w firmie. Też ma EM.

Opublikowano
3 godziny temu, poziomka napisał:

Ręka namacasz nawet mały torbiel ? Bo duży to i wet wyciskać ręka Ale małe, co z nimi. Ktoś kiedyś pisał że w intertechu w Zambrowie można kupić w dobrej cenie noże 

Zależy co rozumiesz mały i duży, jajniki ogólnie są małe, z pęcherzykiem trochę większe a jak ją jeszcze większe to znak że coś nie tak

Opublikowano

żeby właściwie zdiagnozować jajniki trzeba mieć na prawdę duże doświadczenie, czasami ciężko ręką odróżnić pęcherzyk, bo wcale zawsze nie wygląda on książkowo, nie jest bardzo wypukły i jędrny. Cysta też potrafi być nie duża. Mam znajomą weterynarz, super specjalistka, kiedyś się śmialiśmy, że ma w ręku kamerę bo wszystko wymaca i też kupiła USG właśnie po to, żeby móc lepiej wybadać jajniki. 

Nie zmienia to faktu, że bardzo polecam zrobienie kursu i samodzielną inseminację, cysta równie dobrze może powstać już po kryciu....